HORECA HARD GETROFFEN DOOR REGELS

'Veel kroegen gaan dit niet overleven'


LINDA VAN DE WIEL

De verscherpte coronamaatregelen die sinds dinsdagavond 18.00 uur gelden, treffen vooral de lokale horeca. Cafés en restaurants mogen vanaf 21.00 uur geen mensen meer binnen laten. Een uur later moet iedereen buiten zijn. William van Dinther, uitbater van café ’t Hart van Boxtel: ,,De horeca is verantwoordelijk voor 5 procent van de besmettingen en toch worden wij wéér aangepakt.”

Minister-president Mark Rutte maakte maandagavond bekend welke nieuwe maatregelen er genomen worden. Naast bovengenoemde aanpassing wordt thuiswerken strikter gehandhaafd, met zelfs de mogelijk om een bedrijf tijdelijk te sluiten. Bij sportwedstrijden is geen publiek meer welkom en sportkantines zijn gesloten. Ook over groepsgrootte zijn nieuwe regels opgesteld, met een maximum van dertig personen binnen. Buiten mogen nog maximaal veertig personen bij elkaar komen. De maatregelen zijn voor tenminste de komende drie weken. Daarna volgt een evaluatie.

GESTRAFT

Van Dinther baalt van de aangescherpte maatregelen die zijn sector treffen. ,,Natuurlijk begrijp ik dat er nieuwe stappen zijn gezet. Maar we hebben ons in Boxtel heel goed aan de regels gehouden en er zijn hier in Boxtel nauwelijks besmettingen (sinds 9 september zijn er tien besmettingen geregistreerd - red.).”

De uitbater van ’t Hart van Boxtel is boos over filmpjes van een feestende meute in een café in Schijndel. ,,Daar en ook op andere plekken in het land zijn veel mensen besmet. En nu worden wij gestraft met strengere regels.”

,,Ik vind dat de horeca erg hard wordt aangepakt, ze zijn een gemakkelijke prooi. Daarnaast zoeken mijn kinderen hun vrienden toch wel op. Als dat niet in de kroeg kan, gaan ze wel naar een parkje of komen ze samen bij iemand thuis.” Maarten van de Sande, klant van café aan de Markt, heeft begrip voor de frustratie van Van Dinther. ,,In de horeca zijn de regels helder en wordt er controle op uitgevoerd. Dat gebeurt niet op andere plekken waar jongeren samenkomen. Al moet ik wél zeggen dat de meesten zich keurig gedragen.” Van Dinther vult aan: ,,Maar je kunt geen gezelligheid creëren als je op een kruk moet blijven zitten.”

OMZET

Evy van Rosmalen en Kim Brusselers van eetcafé De Kerk lopen door het coronavirus en de gevolgen daarvan eveneens veel inkomsten mis: ,,We zijn teleurgesteld, maar de maatregelen komen niet geheel onverwacht. Zoals de sluiting om 01.00 uur die vanaf zondagavond zou gelden”, geeft Brusselers aan. ,,Hier konden we mee leven, maar nu dit tijdstip is vervroegd naar 22.00 uur gaat het ons veel omzet kosten. Ondanks het gegeven dat we eerder dit jaar al veel extra hebben moeten doen om de verliezen te beperken, zijn wij als horecaondernemers wederom als eerste de dupe, terwijl op andere drukke plekken minder ingrijpende maatregelen worden getroffen.”

Dat gaat er bij Kim en Evy niet zo goed in: ,,Maar we blijven alle zeilen bijzetten om ons bedrijf staande te houden door onze burgers nog steeds thuis te bezorgen. En zolang het kan blijven we mensen gastvrij ontvangen in ons eetcafé.”

DUIDELIJK NA DE WINTER

Wendy van Appeldoorn, eigenaresse van winebar Wine and More, vreest voor de gevolgen van de nieuwe maatregelen. ,,Ik begrijp waarom er beperkingen worden opgelegd aan de horeca, maar ik ben bang dat veel kroegen deze crisis niet overleven. Ik vermoed dat de gevolgen na de winter pas echt duidelijk zijn.”

Van Appeldoorn is wel blij met de goede zomer en de uitgebreide terrassen in het centrum. ,,Dit heeft voor een goede omzet gezorgd. Ik ben ook blij met de vele evenementen die op de Markt hebben plaatsgevonden. Dat lokte zelfs mensen van buiten ons dorp naar Boxtel.”

BEGRIP

Zanger Tim Schalkx zag door de coronacrisis het aantal boekingen sterk dalen: ,,De culturele sector vangt net als de horeca veel klappen. Maar ik houd me wel aan de regels. Ik begrijp ook waarom ze er zijn, al worden we keihard getroffen. En dat terwijl in de supermarkt iedereen weer door elkaar heen loopt.”

Fred van Meersbergen, vaste klant van Bar Becoloth, is het eens met de strenge maatregelen die de regering neemt: ,,In maart was ik in Zuid-Afrika, waar ik verplicht in lockdown ging. Met dat land gaat het door de maatregelen goed. Ik houd me goed aan de regels omdat ik de verspreiding van het coronavirus graag tegenga.”