Onder meer dancefestival We Are Electric zorgde voor hoge paarkeerinkomsten voor stichting Behoud Gemeenschap Liempde. (Foto: Albert Stolwijk, 2019).
Onder meer dancefestival We Are Electric zorgde voor hoge paarkeerinkomsten voor stichting Behoud Gemeenschap Liempde. (Foto: Albert Stolwijk, 2019). Foto: Albert Stolwijk

STICHTING STEUNT CLUBS IN CORONATIJD

'Parkeergelden Velder' steunt verenigingen tóch

Stichting Behoud Gemeenschap Liempde (BGL) heeft dit jaar geen inkomsten uit de parkeeropbrengsten tijdens evenementen op landgoed Velder. Festivals als We Are Electric en New Wine gingen immers niet door. Clubs uit het dorp die steevast vrijwilligers leveren als parkeerwacht, krijgen echter tot een donatie. Die betaalt BGL deze keer uit eigen middelen.

Dat het coronavirus een streep door alle evenementen op Velder zette, heeft ook grote gevolgen voor de stichting. Geen inkomsten voor BGL zou normaliter betekenen dat ook geen donaties kunnenw orden uitgekeerd aan Liempdse verenigingen. De opbrengsten van de parkeergelden waren echter jarenlang zo succesvol, dat het bestuur voldoende geld in kas heeft om toch bijdragen uit te keren. Organisaties die jaarlijks vrijwilligers leveren, hebben inmiddels van BGL de helft van het bedrag ontvangen dat zij in 2019 kregen. Het gaat om onder meer buurtverenigingen Klein Hoekje, Kasteren, Keefheuvel en Kerkeind, maar ook om de Liempdse Omni Vereniging, voetbalclub DVG, fanfare Concordia, gilde Sint-Antonius Abt en popkoor Voices. Nu ook de sportkantines weer dicht moeten en er weer evenementen moeten worden afgelast, kan dit een grote steun zijn voor de Liempdse gemeenschap, verwacht het BGL-bestuur.

TIJDEN VAN NOOD

,,We waren het als bestuur snel eens”, zegt BGL-voorzitter Joep Smits over het besluit. ,,Wij zouden onze naam onwaardig zijn, als we in tijden van nood onze belangrijkste partners niet zouden steunen. Toch hoop ik dat er volgend jaar gewoon weer evenementen zijn en er veel auto's geparkeerd worden."

BGL is opgericht in 1998 en heeft als doelstelling geld in te zamelen voor het ondersteunen van activiteiten, verenigingen en stichtingen in Liempde. Om dit voor elkaar te krijgen regelt de stichting elk jaar het parkeren op een terrein aan het Hollands Diep tijdens grote evenementen op landgoed Velder.

De opbrengsten worden niet alleen verdeeld onder clubs die parkeerwachten leveren. Ook alle andere Liempdse organisaties en particulieren kunnen bijdragen aanvragen ter ondersteuning van hun activiteiten.