...EVERT VAN GELDER...
...EVERT VAN GELDER... Foto: Henk van Weert

486 SCHOTEN NODIG OM VOGEL TE VELLEN

Evert van Gelder jaar lang
regiokoning gildeveteranen

Een wedstrijddag was niet voldoende, maar tijdens het tweede treffen van de regionale gildeveteranen viel de houten papegaai vorige week uiteindelijk dan toch uit de schutsboom. Liefst 486 keer werd de kruisboog gespannen voor het taaie 'beestje' in twee helften neerviel aan de voeten van Evert van Gelder (foto rechts). De 82-jarige schutter van het Boxtelse gilde Sint-Barbara & Sint-Joris mag zich een jaar veteranenkoning noemen van gildekring Dommelgroep.

Het koningschieten werd georganiseerd door het Liempdse gilde Sint-Antonius Abt. Jan van de Sande van deze broederschap had zich uitgeleefd op de vervaardiging van het doel dat in de mast op het schietterrein Antonius Bleek aan de Oude Dijk werd gehesen.

ONBESLIST

Na 280 schoten werd de wedstrijd twee weken geleden onbeslist gestaakt. Vorige week woensdag moesten nog eens ruim tweehonderd pijlen worden afgevuurd voordat de strijd was beslecht. Wie denkt dat de schutters niet in vorm waren, heeft het mis. Slechts tachtig pijlen misten de papegaai.

DOLGELUKKIG

Van Gelder, sinds de heroprichting in 1996 lid van de Boxtelse schuts, was dolgelukkig toen hij het zilveren koningsschild kreeg omgehangen. Het was immers de eerste keer dat hij een hoofdprijs pakte. ,,Op het moment dat ik onder de boom ging staan en omhoog keek, zag ik dat mijn voorganger de vogel zodanig had geraakt dat het houten blok helemaal was opengespleten. Ik hoefde alleen maar raak te schieten om de val in te luiden. Normaal spelen de zenuwen me dan parten, maar dat viel deze keer gelukkig mee."

Aan de veteranencompetitie van de Dommelgroep doen wekelijks kruisboogschutters uit negen dorpen in de regio mee. (Foto: Henk van Weert).