Guus Eltink (rechts) ontvangt de voorzitterhamer van het Boxtelse gilde uit handen van bestuurslid Henk Voermans.
Guus Eltink (rechts) ontvangt de voorzitterhamer van het Boxtelse gilde uit handen van bestuurslid Henk Voermans. Foto: Henk van Weert

Guus Eltink nieuwe hoofdman van schuttersgilde Boxtel

De leden van het Boxtelse schuttersgilde Sint-Barbara & Sint-Joris hebben maandag Guus Eltink tot nieuwe hoofdman (voorzitter) gekozen. Eltink treedt in de voetsporen van Jacques Habraken, die sinds de heroprichting in 1996 leiding gaf aan de broederschap en eind maart overleed aan het coronavirus.

Het onverwachte overlijden van zowel hoofdman Habraken als ook gildeheer pater Hans de Visser (daags ervoor) zorgde voor enorme verslagenheid onder gildebroeders en -zusters. ,,We hebben de tijd genomen om een nieuwe voorzitter te vinden en dat kon ook omdat door corona onze activiteiten op een laag pitje stonden", meldt deken-schrijver André Spitters.

Diverse gildeleden werden benaderd om de voorzittershamer over te nemen en uiteindelijk bleek Eltink beschikbaar. Hij maakte al deel uit van het bestuur, ook wel aangeduid als de gildeoverheid. Zonder tegenkandidaten werd hij maandag in gildehuis Rembrandt aan de Rechterstraat benoemd. Eltink was ook vaandrig van de schuts; die rol is overgenomen door Frank van Boxtel.

Guus Eltink (rechts) ontving maandagavond de voorzittershamer van het Boxtelse gilde uit handen van bestuurslid Henk Voermans. Dat gebeurde tijdens een ledenvergadering in gildehuis Rembrandt. (Foto: Henk van Weert).