Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

UITBATER DENKT AAN CROWDFUNDING IN SLEPENDE CORONACRISIS

‘Alles doen om Beco te redden’

LINDA VAN DE WIEL

Voordat de coronapandemie uitbrak, zat Bar Becoloth net weer in de lift. Maar toen moest het bekende café aan de Rozemarijnstraat in Boxtel tweeënhalve maand op slot. Volgens uitbater Martijn Voets (41) verkeert het horecabedrijf van vader Willem en moeder Wilma nu in zwaar weer. Maar hij geeft niet op: ,,Ik ga samen met mijn ouders én mijn broer Rob mijn stinkende best doen de Beco te redden.”

Verspreid over verschillende tafeltjes zitten zo’n twintig bezoekers op het terras van Becoloth. Voets is blij dat zij nog buiten kunnen zitten: ,,Binnen kunnen vanwege de coronamaatregelen maar dertig mensen terecht. We zijn zeven dagen per week geopend en als we elke dag deze hoeveelheid gasten ontvangen, redden we het misschien.”

Becoloth heeft echter niet dagelijks zoveel mensen over de vloer. ,,Als gezamenlijke horeca hebben we verschillende ideeën bedacht, zoals het plaatsen van een grote tent op de Markt, maar door de aangescherpte regels levert dit onvoldoende inkomsten op.”

De regels waarover de ondernemer praat, zijn eerst zondag op regionaal niveau aangepast en vervolgens kwamen daar maandag nog landelijke maatregelen bovenop. Zo mag er sinds dinsdag na negen 's avonds niemand meer worden binnengelaten en moet de cafés een uur later sluiten. Ook mag een gezelschap niet uit meer dan vijftig personen bestaan. ,,Dat maakt het plaatsen van een grote tent op de Markt zinloos. De quiz die The Brain dit weekend zou verzorgen op de Markt is ook afgeblazen.”

Martijn begrijpt dat de regels van het RIVM streng zijn en houdt zich er ook goed aan. ,,Ik doe er alles aan om een tweede lockdown te voorkomen, net als de andere horecaondernemers in Boxtel. Als ik filmpjes zie van cafés waarin volop gefeest wordt zonder dat de regels nageleefd worden, maakt me dat wel boos.”

De kroegbaas mist natuurlijk wel de reuring die bij zijn ondernemersleven hoort: ,,De muziek, de gezelligheid en de klets. Ik bespeur echt een leegte. Gelukkig hebben we een goede carnaval gedraaid en een mooie zomer gehad.”

SLECHT WEER

Het café, dat in 2017 vijftig jaar bestond, kent een lange en rijke historie. Sinds 1991 runnen Willem en Wilma de kroeg die voorganger Henk van Bilsen in 1967 opende. Martijn is officieel sinds 1997 in dienst, maar tapte al eerder zijn eerste pilsje. ,,In al die jaren heb ik gemerkt dat er een verschuiving is in de horeca. De ene periode is de ene kroeg hot, de tijd daarna is het weer een ander café. Ik merkte voor de coronapandemie dat wij weer meer aanloop kregen.”

Nu het coronavirus roet in het eten gooit, hebben de uitbaters van Becoloth het zwaar. Geplande evenementen gaan niet door en er is slecht weer in aantocht. Martijn stuurde huurbaas en brouwerij InBev een mail met de vraag om een schappelijke oplossing voor de huur. ,,Het is nog geen twee voor twaalf, maar er moet iets gebeuren. Anders redden wij het niet.”

CLUB VAN 100

De café-exploitant denkt aan het opzetten van een crowdfundingsactie. ,,Ik wil honderd mensen benaderen voor een vorm van sponsoring om de kroeg te redden. Wat ik daar tegenover zet? Dat weet ik nog niet, maar er komt wel wat. En verder bied ik graag gezelligheid: goeie muziek, een praatje en een bitterbal.”

Want klaar met ‘zijn’ Becoloth is Voets nog lang niet. Het café vormt voor velen een stukje collectief geheugen: ,,Iedereen in Boxtel heeft herinneringen aan Becoloth. In gesprekken hoor ik vaak verhalen van mensen die hier vroeger kwamen en wiens kinderen hier nu een pilsje komen drinken. Ik ga mijn stinkende best doen om dit café te redden. En dán hoop ik straks het zestig- én zeventigjarig bestaan van Becoloth te kunnen vieren.”

p Martijn en Rob Voets aan de bar van café Becoloth. Links vader en moeder Willem en Wilma, die de kroeg aan de Rozemarijnstraat in 1991 overnamen. De familie blijft positief over de toekomst van de kroeg. (Foto: Bas van den Biggelaar).


SLUITING SPORTKANTINES TEGENVALLER VOOR VEEL CLUBS

'We kunnen in elk geval blijven sporten'

Jan Hermens

De aangescherpte coronamaatregelen zijn niet alleen een domper voor de horeca. Ook sportverenigingen krijgen het zwaar, want hun kantines zijn gesloten en publiek is niet meer welkom langs de lijn. Met als gevolg: verlies van omzet. Boxtelse clubs zijn niet blij, maar er is vooral begrip.

Buiten dat er bijna geen geld binnen komt via de bar, worden ook sportevenementen afgelast. Zo zou biljartvereniging 't Ivoor komend weekend onderdak bieden aan het nationaal jeugdkampioenschap in de tweede klasse. Dat gaat nu niet door. Voorzitter Theodoor van Leeuwen: ,,In overleg met de KNBB is maandagavond meteen al besloten het NK uit te stellen tot een later moment."

De biljarters van 't Ivoor mogen op gepaste afstand en met inachtneming van alle regels hun sport binnen blijven beoefenen. Van Leeuwen: ,,Het spelen van divisiewedstrijden gaat gewoon volgens planning door, maar de avondwedstrijden moeten wel uiterlijk zes uur aanvangen. Is dit voor doordeweekse wedstrijden niet mogelijk dan luidt het advies ze naar het weekend te verplaatsen."

STIL LANGS DE LIJN

Amateurvoetbalwedstrijden trekken wekelijks veel publiek, maar met de nieuwe regels blijft het nu voorlopig stil langs de lijn. Voorzitter Ties Pronk van RKSV Boxtel is niet verrast door de maatregelen. ,,Dat de kantine dicht moet is pech en overmacht." Wat omzet betreft, zorgt het volgens Pronk wel voor een tegenvaller.

De preses doet verder niet dramatisch: ,,We blijven gewoon voetballen, maar dan zonder publiek. Hopelijk is de situatie over drie weken anders, maar daar heb ik een hard hoofd in. Alles hangt samen met hoe mensen zich gedragen."

Walter van der Linden, voorzitter van zustervereniging ODC, vult Pronk aan: ,,Ik zou het liefst zien dat de voetbalbond de competitie tijdelijk stillegt en de wedstrijden doorschuift. Dat wordt wel passen en meten in de planning, maar als we deze later in het seizoen mogen inhalen met publiek en de kantine open, dan slaat het misschien niet zo'n gat in de begroting."

René van Esch, secretaris van de tricolores, ziet in het spelen zonder publiek nog een andere uitdaging. Vooral voor de jeugd. ,,Het ene kind kan er beter tegen om zonder papa of mama langs de lijn te voetballen dan het andere. Omgekeerd geldt dit ook voor ouders." Van Esch stipt nog een punt aan: uitwedstrijden. ,,Als we naar Sint-Michielsgestel moeten is er weinig aan de hand, maar stel dat ouders naar Tiel rijden. Mogen die dan het sportcomplex niet op?" Er klinken geluiden dat deze vrijwilligers niet als publiek, maar als chauffeurs en begeleiders worden gezien, geeft de secretaris aan. ,,De KNVB zal daar nog wel nadere uitleg over geven."

COMPETITIES

Ook de bridgeclubs staan voor een dilemma. ,,Op donderdagmiddag kunnen we nog in De Walnoot terecht, maar op dinsdagavond wordt dat lastiger als het gemeenschapshuis om tien uur dicht moet. Dan kunnen wij ons programma niet afwerken", geeft Bert Hermkens aan namens Revanche. Hij vervolgt: ,,We overleggen nu met de leden of zij eerder willen beginnen. Als dat niet gaat, leggen we de competitie tijdelijk stil."

Bij tennisclub LTV De Merletten is begrip voor de situatie, maar er borrelde ook lichte teleurstelling op. Voorzitter Erik-Jan van Dijk: ,,Het overviel ons een beetje dat het clubhuis helemaal dicht moet. We hadden gehoopt op een aanpassing van de sluitingstijd."

De voortgang van de competities is het voornaamste vraagstuk voor de club. Van Dijk: ,,Die van de jeugd bijvoorbeeld, waar moeten de ouders naartoe en wat doen we bij slecht weer? We wachten nog op advies van de KNLTB."

Het tijdelijk ontberen van baromzet is zoals voor vrijwel alle sportverenigingen, dus ook voor De Merletten een flinke tegenvaller. ,,Dat is vervelend, maar afgezet tegen het grotere perspectief van bedrijven in zwaar weer en mensen die hun baan verliezen, is het ook weer niet zo'n groot probleem."

NIET EENVOUDIG

Voorzitter Peter Langenhuijsen van hockeyclub MEP: ,,Gezondheid gaat boven alles. Alleen door actie te ondernemen, kunnen we blijven sporten." Langenhuijsen geeft aan dat het handhaven van de anderhalvemeterregel lang niet altijd eenvoudig is. ,,Vooral als een team net een wedstrijd gespeeld heeft, dan hebben mensen de neiging het veld op te gaan, elkaar op te zoeken."

Voorzitter Erik-Jan van Dijk van LTV De Merletten baalt, maar ziet ook dat het niet anders kan. (Foto: Bas van den Biggelaar).