Wie op de knop op deze paal drukt, krijgt geluiden van vogels te horen die in Het Groene Woud voorkomen. (Foto: Eigen collectie).
Wie op de knop op deze paal drukt, krijgt geluiden van vogels te horen die in Het Groene Woud voorkomen. (Foto: Eigen collectie). Foto: Eigen collectie

GELUIDSPALEN MOETEN AANDACHT TREKKEN VAN WANDELAARS

Boompiepers markeren Edelhertenroute

De Edelhertenroute in Het Groene Woud heeft na de plaatsing van het beeld aan de achterzijde van het treinstation in Boxtel, extra markeringspunten gekregen. Dit keer zijn er, wederom bij het station, twee zogeheten boompiepers geplaatst. Dit zijn geluidspalen die de reizigers op de wandelroute moeten attenderen.

De QR-code op de speciale palen aan de voor- en achterzijde van het station verwijst naar de app Routes in Het Groene Woud, waarin ook de Edelhertenroute is opgenomen. Via een knop zijn de geluiden te horen van zeven verschillende vogels die voorkomen in het nationaal landschap: slechtvalk, ooievaar, kerkuil, wespendief, middelste bonte specht, geelgors en nachtegaal. Vogelsoorten die de wandelaars met een beetje geluk onderweg kunnen zien en horen.

De plaatsing van de boompiepers is onderdeel van het project Natuurexperience Lennisheuvel. De edelhertenroute start bij station Boxtel en eindigt na 14,5 kilometer bij het NS-station in Best. Liefhebbers van een langere wandeling kunnen er nog een lus via Liempde aan vastknopen voor een route van 22 kilometer. Beide opties zijn te vinden in de app.

MARKERING ROUTE

In juli is op de parkeerplaats aan de achterzijde van het station een sculptuur van cortenstaal geplaatst als markering van de start van de Edelhertenroute. De boompiepers zijn daar nu bijgekomen. Spoorwegbeheerder ProRail en de NS hebben de geluidspalen geschonken aan de gemeente Boxtel.

NATUUREXPERIENCE

Binnen het project Natuurexperience Lennisheuvel is de afgelopen jaren gewerkt aan een groene, veilige wandelroute met veel faciliteiten. Die vormt de verbindende schakel tussen de recreant die graag met de trein reist en natuur en edelherten in Het Groene Woud. Het project is onderdeel van het programma Kloppend Hart van Het Groene Woud en wordt uitgevoerd door de gemeente Boxtel in samenwerking met Rond Kerk en Orion. De provincie Noord-Brabant en de gemeente hebben hiervoor diverse subsidies vrijgemaakt, afkomstig uit Landschappen van Allure.