...FRED VAN NISTELROOIJ...              (Foto: Peter de Koning)
...FRED VAN NISTELROOIJ... (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

KENNISMAKINGSTOURNEE IN OKTOBER

Lijsttrekker INbox praat dagelijks met burgers

In deze coronatijd is het niet eenvoudig om campagne te voeren en bijeenkomsten te organiseren. Daarom gaat INbox zelf op pad om te horen wat er leeft, wat mensen bezighoudt en waar men zich zorgen over maakt. Fred van Nistelrooij, de onlangs gepresenteerde nieuwe lijsttrekker gaat met ingang van vandaag een maand lang elke dag met iemand het gesprek aan om antwoord te krijgen op de vraag wat Boxtel, Esch, Liempde en Lennisheuvel écht nodig hebben.

Van Nistelrooij wil kennismaken met zoveel mogelijk inwoners. Maar ook belangenbehartigers en vertegenwoordigers van verenigingen, bedrijven, winkels en horeca wil hij graag ontmoeten. ,,Er zit zoveel kennis bij de inwoners en bedrijven in onze dorpen. Daar moeten we veel meer mee doen. Het is heel belangrijk om daar goed naar te luisteren”, aldus de kersverse lijsttrekker van INbox bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Op deze manier wil INbox echt werk maken van de gemeentelijke slogan Meewerkend Boxtel. Niet alleen in aanloop naar, maar ook na de verkiezingen wil Van Nistelrooij doorgaan met de kennismakingen.

KOFFIE MET FRED

Om zoveel mogelijk mensen een kans te bieden komt hij in oktober elke dag bij iemand coronaproof op bezoek. Iedereen die een gesprek met Van Nistelrooij wil over zijn of haar zorgen, ideeën of iets anders kan een e-mail sturen naar koffiemetfred@inbox-boxtel.nl. INbox neemt dan contact op om een afspraak te maken.

INbox afficheert zich als een lokale partij die midden tussen de mensen staat en midden in de samenleving. ,,Met duidelijkheid en durf zet INbox zich in voor een duurzame samenleving. Een samenleving die steeds meer draait op de inzet van vele vrijwilligers en wij geven daaraan een stem. Dat begint met goed naar iedereen te luisteren", aldus Van Nistelrooij.


SP WIL TOTAALAANPAK KNELPUNTEN VION

'Stel helder actieplan nog voor de verkiezingen op'

Jan Hermens

Over de rand van de waterzuiveringsbassins van de Boxtelse varkensslachterij Vion loopt soms schuim en stankoverlast van het bedrijf is al jaren punt van discussie. Ook riepen de coronabesmettingen van medewerkers enkele maanden geleden vragen op. De plaatselijke SP-fractie wil dat er nog voor de herindelingsverkiezingen van 18 november een actieplan ligt waarin alle vraagstukken rondom Vion zijn opgenomen, mét bijbehorende aanpak.

Geen lapmiddelen, maar een transparant tijdpad met concrete acties en duidelijke doelstellingen, daarvoor pleiten de socialisten.

Zij vragen zich af welke acties Vion heeft ondernomen om stankoverlast tegen te gaan en hoe het staat met het onderzoek dat het bedrijf hiernaar heeft opgezet. Ook is de fractie benieuwd naar het overleg hierover met de klankbordgroep. Navraag leert dat die eenmaal bijeen geweest is, vóór alle coronaperikelen. ,,Er staat een tweede bijeenkomst gepland eind oktober," meldt Sylvia van Gulik namens de klankbordgroep. ,,Maar die is pas geagendeerd nadat wij zelf begin september aan de bel getrokken hebben. Hoe het precies staat met het geuronderzoek, weet ik dus niet."

,,Het onderzoek is nog niet afgerond maar inmiddels vergevorderd. Corona heeft tot veel vertraging geleid", geeft een woordvoerder van Vion aan. Die kon deze week nog geen tijdstip noemen wanneer er duidelijkheid komt.

OVERKAPPING

Verder wil de SP weten wanneer Hydrobusiness, dat voor Vion water zuivert, zijn bassins definitief overkapt. Hierover stond 3 september in Brabants Centrum dat een van de tanks al van een overkapping voorzien is. Wat de tweede betreft: ook die is overdekt, met een kunststof ponton en daarboven een tent. Die verdwijnt als het legionella-onderzoek heeft uitgewezen dat verspreiding van bacteriën binnen de normen blijft. Het schuim dat van tijd tot tijd over de rand van de tanks stroomt, bestaat uit onschadelijke eiwitten, meldde Toine van Aard van Hydrobusiness enkele weken geleden.

De SP-fractie verzoekt B en W binnen een maand een raadsinformatiebrief rond te sturen met daarin de stand van zaken rond Vion en dierenwelzijn, corona, stankoverlast, de bassins van HydroBusiness en de huisvesting van arbeidsmigranten en een overzicht van acties.


SP schenkt Voedseltuin in Boxtel 250 euro


De Voedseltuin Boxtel heeft 250 euro ontvangen van het partijbestuur van de plaatselijke SP.

De socialisten vinden de Voedseltuin een belangrijk sociaal-maatschappelijk project dat ondersteuning verdient. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen in de Voedseltuin de kans op een laagdrempelige manier aan de slag te gaan en kweken samen met vrijwilligers verse groenten en klein fruit voor Voedselbank Boxtel.

TRADITIE KLEINE AARDE

Gemeenteraadslid Frans Sannen: ,,Prachtig om te zien hoe de traditie van De Kleine Aarde voortleeft in het produceren van biologische groenten voor mensen die voedselhulp nodig hebben."