Behoeftepeiling jeugdbrandweer nog niet concreet


HENK VAN WEERT

Om in de toekomst voldoende aanwas te genereren, zijn bij 150 brandweerkorpsen in Nederland jeugdafdelingen actief. Al enkele jaren zegt ook Boxtel te willen onderzoeken of er onder tieners van het middelbaar onderwijs animo is om een jeugdbrandweer op te richten.

Commandant Jan-Hein Opheij van het Boxtelse brandweerkorps weet dat in de gemeentebegroting al enkele jaren is te lezen dat er een onderzoek komt om te peilen of een jeugdbrandweer haalbaar is. Ook voor 2021 staat dit weer genoteerd. ,,Maar meer dan dat is op dit moment ook niet te melden. De gemeente wil via een quick scan duidelijkheid krijgen. Pas dan komen wij als brandweer aan zet. Als de behoefte er inderdaad is, zullen we moeten kijken hoe we zoiets kunnen invullen", aldus Opheij. ,,Ik weet dat elders in de regio Brabant-Noordoost dergelijke initiatieven zijn opgestart, onder andere in Vught en Grave."

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er op dit moment nog geen concrete plannen voor een onderzoek. In andere gemeenten waar zo'n jongerenkorps bestaat, worden tieners van de middelbare school vertrouwd gemaakt met het werk van de hulpdienst. Zij krijgen les in de basisvaardigheden van het vak en oefenen veel met de materialen waar de brandweerlieden mee werken.


Voorleeslunch

Op Nationale Ouderendag, vrijdag 2 oktober, is in Bibliotheek Boxtel van 12.00 tot 13.30 uur een voorleeslunch. Albert Heijn sponsort het evenement. Deelname is gratis, aanmelden via www.huis73.nl.