De Boxtelse coureur Kas Beekmans (groene motor met nummer 68), reed op het Duitse circuit naar een verdienstelijke negende plaats. (Foto: Damon Teerink).
De Boxtelse coureur Kas Beekmans (groene motor met nummer 68), reed op het Duitse circuit naar een verdienstelijke negende plaats. (Foto: Damon Teerink). Foto: Damon Teerink

BEEKMANS VALT, MAAR HEEFT OOK SUCCES

Boxtels racetalent rijdt top tien binnen in Duitsland

Wisselende weercondities teisterden afgelopen weekeinde de derde ronde van de Northern Talent Cup op de Hockenheimring in Duitsland. Het Boxtelse motorracetalent Kas Beekmans kwalificeerde zich als zevende. In de eerste manche kwam de 16-jarige coureur op een half natte baan nog ten val. Hoewel de condities in de tweede race opnieuw lastig waren, werd de Boxtelaar alsnog negende.

De Hockenheimring is voor Beekmans een nieuw circuit, daarom probeerde hij vrijdag de baan zo snel mogelijk te leren kennen gedurende twee vrije trainingen. Dat ging hem goed af en hij zette een tiende en elfde tijd op de klok. Omdat hij zijn snelste ronde alleen had gereden, versterkte dat zijn vertrouwen.

VRIJE TRAINING

De eerste kwalificatie van zaterdagmorgen werd op het laatste moment omgezet naar een derde vrije training. De baan was nat en de rijders konden op die manier wennen aan de nieuwe omstandigheden. Beekmans wist zich makkelijk aan te passen en zette een zesde tijd neer. Tijdens de kwalificatie aan het begin van de middag droogde de baan wat op zodat de rondetijden steeds verder omlaag gingen. De Boxtelaar zette zijn snelste ronde dan ook op het laatst neer. Hij leek nog even een positie op de tweede startrij te veroveren, maar zakte uiteindelijk eindelijk naar de zevende plaats.

De eerste race werd zaterdag aan het einde van de middag verreden. Omdat het in de opwarmronde weer begon te regenen en de rijders al op slicks (gladde banden) stonden, werd de manche ingekort tot acht ronden. De start werd uitgesteld, zodat de coureurs nog konden wisselen naar regenbanden voor de natte, gladde baan.

Beekmans kwam in een groepje terecht aan de rand van de top vijf, maar viel in de vierde ronde. De Boxtelaar bleef ongedeerd, waardoor hij zondagmiddag revanche kon nemen in de tweede race.

WEER WISSELEN

De situatie op zondag was hetzelfde als een dag eerder. De wedstrijd werd opnieuw ingekort omdat het bij aanvang begon te druppelen. De banden werden weer gewisseld, maar er was te weinig tijd om ook de afstelling aan te passen.

Na de start kwam Beekmans in de tweede groep terecht die streed om de zevende plaats. Na tien ronden kwam hij als negende over de finish. Daarmee staat hij ook op een negende plek op de ranglijst.

Komend weekeinde staat de vierde en laatste ronde van het Northern Talent Cup seizoen op het programma. Er wordt dan gereden op het circuit van Brno in Tsjechië.



p De Boxtelse coureur Kas Beekmans (groene motor met nummer 68), reed op het Duitse circuit naar een verdienstelijke negende plaats. (Foto: Damon Teerink).


BILJARTTALENT MOET NOG EVEN WACHTEN

Corona gooit roet in eten bij jeugd NK 't Ivoor

RENS VAN DEN ELSEN

Als feestelijke stilstaan bij je vijftigjarig bestaansjubileum vanwege omstandigheden niet mogelijk is, moet je je maar op sportieve wijze laten gelden. Tenminste, dat was het idee van de jubilerende Boxtelse biljartvereniging 't Ivoor. Dit weekend zou de club het Nederlands jeugdkampioenschap in de tweede klasse organiseren, maar zoals overal gooit corona roet in het eten.

Wedstrijdleider Marcel Koolen was vorige week zo trots als een pauw dat zijn club het toernooi mocht organiseren. Ondanks dat door de maatregelen om het virus in te dammen met allerlei factoren rekening moest worden gehouden, was het gelukt om de zestien jonge deelnemers coronaproof tegen elkaar te laten strijden. De ruimte in de biljartzaal van 't Ivoor aan de Voetboog is beperkt, maar met een goed toelatingsbeleid zou iedereen een partij moeten kunnen zien. ,,We houden sowieso de coronaregels in acht, dus dat kan betekenen dat niet iedereen mee naar binnen kan", legde Koolen nog uit.

Maar een paar dagen later is alles weer anders. Nieuwe coronamaatregelen zorgden ervoor dat er niet meer dan dertig mensen tegelijk binnen mogen zijn. De nationale biljartbond en ook 't Ivoor zelf zagen daardoor geen goede mogelijkheid om het jeugd-NK te houden en besloten dinsdagmiddag, met pijn in het hart, om het toernooi niet door te laten gaan.

Het is extra balen voor de jongste speler op het NK én lid van de Boxtelse vereniging: de negenjarige Joeri Wilkowski. Hij had zijn talent graag tentoon willen stellen tijdens zijn partijen, maar moet nu nog even wachten.

Wanneer het toernooi ingehaald gaat worden, is nog niet bekend. (Foto: Rens van den Elsen).

          ...JOERI WILKOWSKI...