Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

STRAATGENOTEN VIEREN BURENDAG CORONAPROOF, KLEINSCHALIGER DAN NORMAAL MAAR TOCH GEZELLIG

'Ondanks ad-hoc-organisatie, toch een geslaagde dag'


RENS VAN DEN ELSEN

Eigenlijk had er een tent moeten staan waar de hele buurt in kon. Ook zou de dag afgesloten worden met een barbecue en een biertje. Zo'n groot feest als normaal is vanwege het vermaledijde virus niet mogelijk, maar toch weet buurtvereniging De Weverkes in de wijk Boxtel-Oost er een gezellige dag van te maken.

Het grote springkussen dat zaterdagmiddag op het grasveld staat werd een dag eerder nog afgebeld, vooral vanwege het slechte weer. Maar toen dat 's ochtends alsnog mee bleek te vallen, werd er snel geschakeld: ,,Gelukkig kennen we de verhuurder goed, dus binnen een paar uurtjes stond alles klaar voor de kinderen. Er is zelfs nog een frietkar geregeld", vertelt Mireille Vugs, bestuurslid van De Weverkes.

,,We zijn de oudste buurtvereniging van Boxtel-Oost, we bestaan al sinds 1977 toen deze wijk werd opgeleverd", weet secretaris Randolph Meekes te vertellen. Jaarlijks organiseert de club diverse activiteiten voor de straten De Pellenwever, De Linnenbleker en De Spinster. In totaal zijn zo'n 44 huishoudens lid. ,,Maar ook mensen van buiten de buurt zijn bij ons aangesloten. Zolang ze hart hebben voor de wijk is iedereen welkom. We hebben de grenzen enkele jaren geleden wat opgerekt", aldus Meekes. Hij vertelt daarbij eveneens dat de sociale controle in de wijk groot is. ,,Als een kind van een klimrek valt, dan schiet er altijd wel iemand te hulp die dan ook weer weet waar de ouders wonen. Zo helpen we elkaar allemaal een beetje", geeft de secretaris als voorbeeld.

TENTWEEKEND

Waar normaal gesproken de vereniging regelmatig iets voor de buurtgenoten organiseert, zoals een paasbrunch, Sinterklaas en Halloween, staat nu logischerwijs alles stil. ,,Dit is de eerste activiteit sinds de nieuwjaarsreceptie. Eigenlijk is dit ons 'tentweekend', waarbij we met z'n allen gezellig samen komen en meteen een ledenvergadering houden. Daarna is er dan natuurlijk tijd voor een buurtfeest met barbecue en spelletjes voor de kinderen. Zondag drinken we dan nog met z'n allen een kop koffie, dan zijn er altijd genoeg mensen om mee te helpen met opruimen", geeft Meekes aan.

Dit keer staat er dus alleen een springkussen. Op het basketbalveldje en het fietspad staat groot '1,5 meter' geschreven in stoepkrijt. Ook de statafels met koffie, bier, fris en hapjes staan wat verder uit elkaar dan normaal. Vugs kijkt tevreden rond en constateert: ,,Voor een ad hoc organisatie is het toch erg geslaagd, al zeg ik het zelf."

ESCH

Ook in Esch kwamen buren op verschillende plekken coronaproof samen. Zo besloten enkele leden van blaaskapel De Knoestjes om spullen aan straat te verkopen. Het was een kleinschalig alternatief voor de afgelaste kofferbakverkoop van 't Bacchuscorps, die normaal gesproken jaarlijks op een weiland aan de Haarenseweg wordt gehouden. Angela Rovers van het cadeauwinkeltje Gezellig had een koffiemoment gepland, waar ze vorige week nog over vertelde in deze krant. Dat ging door omstandigheden uiteindelijk toch niet door. Toch werd haar initiatief op verschillende andere plekken in het dorp voortgezet.

Bijvoorbeeld op het veldje op de hoek van de Venakker en de Groenweg. Daar werd zondagmiddag met wat bewoners uit de twee straten een kop koffie gedronken. Lia Vorstenbosch woont al vanaf het begin in de wijk en is altijd bezig met het organiseren van activiteiten voor de straat. Zo hield ze samen met haar buurvrouw Els van de Lee een coronaproof oranjebingo tijdens Koningsdag.

AFSTAND

Ook bij de burendagbijeenkomst van zondag is rekening gehouden met de maatregelen. Met flesjes die in een cirkel staan is de anderhalve meter aangegeven en als Els met een schaaltje kaasblokjes rondgaat, deelt ze die uit met een tang.

Jos Advokaat neemt grinnikend het hapje aan: ,,Het is jammer dat het zo moet, ik ben er eigenlijk wel klaar mee, maar helaas is het niet zo gemakkelijk." Samen met zijn buurtgenoten geniet hij zondag toch. ,,We kennen elkaar allemaal goed, zowel de oude garde als de nieuwe bewoners komen met regelmaat samen. Al is het ook weer niet zo dat we elke dag bij elkaar de deur plat lopen, maar als het nodig is zijn we er voor elkaar", vertelt hij.

SCHWUNG

Ondertussen is Lia bezig met de puntentelling van de zojuist gehouden quiz. Dat bleek nog een flinke opgave, want wie weet hoeveel honden er in de straat wonen en hoeveel huisjes in het insectenhotel bezet zijn? ,,Het moet natuurlijk niet te gemakkelijk zijn", legt de organisator uit. ,,Het is ook maar een beetje om de schwung erin te houden", vervolgt ze.

De twee beste groepjes winnen een pot dropjes, een prijs die met gepaste trots wordt aangenomen. Als vervolgens het bier tevoorschijn komt, wordt dit instemmend ontvangen. Jos grapt: ,,Zo, nu kan het echt los."



FOTO LINKSBOVEN: Een springkussen voor de kinderen en een biertje voor de ouders. Meer was er eigenlijk niet nodig op De Pellenwever om burendag toch te laten slagen.


FOTO RECHTSBOVEN: Kan de kofferbakverkoop niet doorgaan? Dan zet ik al mijn spullen wel op de stoep, dachten een paar leden van blaaskapel De Knoestjes uit Esch. (Foto's: Hans van Doorn).

Afbeelding