Patrick van Loosbroek, opdrachtgever voor de grootscheepse verbouwing van paviljoen Molenwijk, is behoorlijk ontdaan door de valse beschuldigingen die de Bomen Brigade Boxtel aan zijn adres uitte. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Patrick van Loosbroek, opdrachtgever voor de grootscheepse verbouwing van paviljoen Molenwijk, is behoorlijk ontdaan door de valse beschuldigingen die de Bomen Brigade Boxtel aan zijn adres uitte. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

BOXTEL OVERWEEGT GANG NAAR RECHTER

Haaren trekt eigen plan voor buitengebied Esch


RENS VAN DEN ELSEN

De voor Boxtel, Oisterwijk en Vught omstreden herziening van het Haarense bestemmingsplan voor het buitengebied is er toch gekomen. Donderdag gaven de raadsleden van de op te splitsen gemeente alsnog hun zegen aan het beleid. ,,Voor wiens belangen zitten we hier? Onze inwoners of de andere gemeenten?", vroeg wethouder Harrie van Hal zich hardop af.

'Bemoei je met je eigen zaken'. Dat gevoel heerste vooral bij de meeste fracties in de Haarense gemeenteraad. Iedereen was positief over de manier waarop het vernieuwde plan tot stand was gekomen. Dat benadrukten ook de aanwezige insprekers. Allen steunden daarmee het betoog van wethouder Van Hal. ,,Wij bemoeien ons ook niet met onderwerpen die in andere gemeenten spelen en straks voor onze bewoners gaan gelden", gaf hij aan.

,,Daarbij is het niet zo dat we dit bestemmingsplan er 'nog even doorheen jassen', we zijn hier al sinds 2015 mee bezig. We hebben alles op de juiste manier gedaan, zowel inhoudelijk als procedureel", vervolgde de wethouder.

VOORBEELD

Boxtel, Oisterwijk en Vught zijn niet blij met het vernieuwde bestemmingsplan voor het buitengebied, omdat er volgens hen te grote verschillen ontstaan in de regels die tot planschade zouden kunnen leiden. ,,Onzin", aldus Van Hal, ,,dit beleid biedt de mogelijkheid tot het bieden van maatwerk."

Ook de provincie Noord-Brabant vindt de manier waarop het hernieuwde bestemmingsplan voor het buitengebied tot stand is gekomen een schoolvoorbeeld van hoe het zou moeten. De gedeputeerde ging donderdagmiddag nog met alle partijen om tafel omdat Oisterwijk daags ervoor nog had opgeroepen om het plan niet in stemming te brengen. Wethouder Van Hal kreeg tijdens dat gesprek een schouderklopje van de provinciebestuurder. Die wees de andere gemeenten erop dat ze dezelfde weg zouden moeten bewandelen om bestemmingsplannen te harmoniseren. ,,Als het ooit zo ver komt, krijgen we een uitnodiging voor een biertje", grinnikte de Haarense wethouder tijdens zijn betoog.

Opvallend was nog wel de afwezigheid van drie fractieleden van Progressief '96 - Marion Das, Brecht Gerritse en Jan van Ginneken - tijdens de stemming. Hun partijgenoot Jos Barends sorteerde hier eerder in de discussie al op voor, door aan te geven dat zij 'onbevlekt willen beginnen in hun nieuwe gemeenten'. De drie staan namelijk op de kandidatenlijst voor de verkiezingen in Oisterwijk en Vught. Daardoor haalde het bestemmingsplan maar nipt het aantal benodigde stemmen in de raad.

NAAR DE RECHTER?

De gemeente Boxtel liet vanochtend weten dat zij een gang naar de rechter overweegt om het plan van tafel te krijgen. Daarvoor trekt zij op met Oisterwijk en Vught. Samen beslissen zij ook om al dan niet bezwaar te gaan maken.


Verkiezingsdebat KBO

Seniorenvereniging KBO houdt maandag 5 oktober vanaf 19.30 uur een verkiezingsdebat in gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof in Boxtel. Vanwege de coronabeperkingen zijn alleen KBO-leden welkom. Van iedere politieke partij die deelneemt aan de verkiezingen op 18 november licht een vertegenwoordiger het eigen programma toe.

BOMENKAP BIJ 'MOLENWIJK' IS LEGAAL

'Al wat ik tegen BBB zeg, is aan dovemansoren gericht'

VERVOLG VOORPAGINA

Eigenaar Patrick van Loosbroek van paviljoen Molenwijk is hevig ontdaan door de beschuldigingen die de Bomen Brigade Boxtel (BBB) deze week aan zijn adres uitte. Temeer omdat hij uitvoerig met BBB-lid Jan Juffermans sprak voordat hij de vergunning aanvroeg om zestien bomen te rooien op de oever van het Leijsenven. In dat gesprek wees Van Loosbroek naar eigen zeggen op houtrot in diverse boomstammen en achterstallig onderhoud.

,,Sommige bomen waren zó slecht dat je ze gewoon om kon duwen... Nogmaals: ik heb respect voor de inzet van Jan Juffermans en van de BBB, maar al wat ik zei was aan dovemansoren gericht. Erg jammer", aldus de paviljoeneigenaar.

Juffermans meldt dat de onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente Boxtel zich donderdag 8 oktober in een hoorzitting buigt over de zienswijze van de BBB. In zijn ogen had de kap niet voor die datum mogen plaatsvinden. ,,Het lijkt me (...) heel vreemd dat er een hoorzitting wordt georganiseerd terwijl er al gekapt mag worden. Dat is toch Kafka-achtig?", vraagt Juffermans retorisch in zijn e-mail aan de betrokken ambtenaar.

Van Loosbroek zegt niet op de hoogte te zijn van een hoorzitting, die overigens ook niet openbaar is aangekondigd, zoals meestal gebeurt. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de ondernemer - net als de BBB - op 22 september is uitgenodigd voor een bijeenkomst van de bezwarencommissie.

Van Loosbroek is eigenaar van horrenfabriek Unilux op bedrijventerrein Ladonk. Hij kocht paviljoen Molenwijk in 2019 van Karel Wijnen en startte eerder dit jaar met een grootscheepse verbouwing. De locatie aan de oever van het Leijsenven is volgens hem uniek voor een horecabedrijf. Dat gaat hij overigens niet zelf exploiteren; Van Loosbroek zoekt nog een horeca-ondernemer.

Over de planning van de renovatie liet hij zich - mede vanwege corona - eerder in deze krant al terughoudend uit. Dinsdag sprak de ondenemer de hoop uit dat het pand rond het einde van het jaar wind- en waterdicht is.

MOOISTE PLEKJE

,,De make-over van Molenwijk is in volle gang. Deze plek behoort straks tot een van de mooiste van Boxtel", aldus Van Loosbroek. Hij vervolgt: ,,Ik begrijp dat ik de bomenbrigade niet hoef te verwachten op het toekomstige zonnige terras aan het water, maar ben daar door deze actie ook niet rouwig om. Misschien komt men tot nieuwe inzichten waaruit blijkt dat deze beschuldigingen compleet onterecht zijn en dat dit dan op vergelijkbare wijze als nu in de openbaarheid wordt gebracht. Met eventuele excuses welteverstaan."