Tonny Cusiel brengt de laatste details aan op de doornenkroon van Jezus Christus. Het corpus ziet er nu realistischer uit dan voorheen. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Tonny Cusiel brengt de laatste details aan op de doornenkroon van Jezus Christus. Het corpus ziet er nu realistischer uit dan voorheen. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

TONNY CUSIEL RESTAUREERT DEVOTIEKRUIS KAPELWEG

Gekruisigde Christus 'bloedt' weer


RENS VAN DEN ELSEN

Bevestigd aan een geheel nieuw houten kruis en met een verse laag verf kan het betonnen Christusbeeld op de hoek van de Kapelweg en de Molengraafseweg er weer jaren tegen. Gepensioneerd schilder Tonny Cusiel (67) voorzag het corpus van een 'levensecht' uiterlijk. Sinds vrijdagavond hangt het weer op zijn plek. ,,Ik ben benieuwd naar de reacties van de buurt."

,,Het was soms best bizar om zo'n kruisbeeld in je garage te hebben liggen. Het is toch net een echt lichaam. De eerste keer dat ik in het donker even binnenliep, schrok ik een beetje", vertelt Cusiel grinnikend.

LOSSE ARM

Een dikke twee weken werkte hij hele dagen aan het opknappen van het corpus. Een flinke klus, want het beeld was flink verweerd. Ook het hout van het devotiekruis was op verschillende plekken aan het rotten. Daarom heeft Cusiel het nieuwe exemplaar weer- en windbestendig gemaakt. Het beton van het corpus was op enkele plekken ook gescheurd, zo zat de linkerarm niet meer aan het lichaam vast. Dat heeft de schilder opgelost door epoxyhars te gebruiken. ,,Dat laat voorlopig niet meer los", aldus Cusiel.

MET TEPELS...

De bewoner van de Kalksheuvel heeft zich flink uitgeleefd tijdens zijn klus. Het polychrome beeld kwam wat bleekjes van zijn kruis, maar hangt er nu net iets 'gebruinder' bij. Daarnaast heeft Cusiel nog enkele bijzondere details aangebracht om het beeld wat levendiger te maken, zoals een navel en... tepels. ,,Ik vond het er maar raar uit zien zonder, iedereen heeft ze, dus ook Jezus. Of de kerk dat gaat waarderen? Geen idee, dat horen we vanzelf", geeft de Boxtelaar aan. Hij vervolgt: ,,Ik heb voorheen zeil- en motorjachten geschilderd, daar komt het vaak op de details aan. Zo'n beeld helemaal wit of grijs laten gaat er bij mij dus niet in. Die kleine dingen maken het af, zoals het straaltje bloed bij de doornenkroon op het hoofd van Jezus. Zolang je het niet overdrijft, kan dat prima."

HECHTE BUURT

Cusiel is trots op het resultaat, niet alleen van zijn eigen werk, maar ook van de hulpvaardigheid van de buurtvereniging Smalwatervallei. ,,Ik vroeg op de buurtapp of iemand me kon helpen met tillen. Het beeld weegt namelijk ruim 150 kilo, om over het kruis nog niet te spreken. Binnen een half uur had ik vijf man paraat. En ook bij het neerhalen en terugplaatsen hadden we zo een groepje bij elkaar. Het geeft wel aan hoe hecht deze buurt is."

Door het aanbrengen van diverse lagen lak en het plaatsen van stukken lood op de meest kwetsbare kanten, is het in 1930 geplaatste en nu vernieuwde devotiekruis goed beschermd tegen alle weersinvloeden. Cusiel geeft aan dat het nog wel jaarlijks gepoetst moet worden en om de tien jaar een laklaagje moet krijgen. ,,Maar dankzij de inzet van de wijk, moet dat de komende jaren wel goed komen."

In 1982 werden het kruis en het beeld ook al gerestaureerd, toen door kunstenaar Frans van Amelsvoort.


p Tonny Cusiel brengt de laatste details aan op de doornenkroon van Jezus Christus. Het corpus ziet er nu realistischer uit dan voorheen. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Coronaproof genieten bij Kunstcafé

Hoewel de virusmaatregelen voor de horeca sinds dinsdag zijn aangescherpt, heeft Kunstcafé Coupé dit weekend alsnog een coronaproof programma voor de liefhebbers.

Zo zet het etablissement aan het Stationsplein in Boxtel zaterdag 3 oktober een platenspeler neer, waarop bezoekers zelf hun vinyl kunnen draaien. Vanaf 19.00 uur is het mogelijk om een eigen 33-, 45- of 78-toeren plaat mee te nemen en op de pick-up te leggen. Wel dient iedereen voor 21.00 uur binnen te zijn.

SOUL

Zondag 4 oktober geeft Charlotte Pennings-Brouwer een optreden in kunstcafé Coupé. Van 14.30 tot 17.00 uur zingt en speelt de zangdocent van Modern Classic Music School soul- en popliedjes. Voor deze setting kiest ze nummers waar 'de liefde vanaf druipt'. Daarnaast komt ze ook met enkele liedjes die ze zelf geschreven heeft. Meezingen kan door corona niet, maar neuriën mag wel. De entree is gratis, na de voorstelling gaat ze nog met de pet rond.

Het nieuwe kruis aan de Kapelweg. (Foto: Rens van den Elsen).