Het doel is helder: een duurzaam schoolgebouw voor kinderen uit Esch en hun leraren. Maar de weg er naartoe verloopt op z'n zachtst gezegd nogal hobbelig. Aan het gebouw moet nodig onderhoud gepleegd worden. (Foto: Albert Stolwijk).
Het doel is helder: een duurzaam schoolgebouw voor kinderen uit Esch en hun leraren. Maar de weg er naartoe verloopt op z'n zachtst gezegd nogal hobbelig. Aan het gebouw moet nodig onderhoud gepleegd worden. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

GEMEENTE HAAREN BESCHULDIGT CADANS PRIMAIR VAN NALATIGHEID IN ONDERHOUD

Nieuwbouw school Esch op losse schroeven

RENS VAN DEN ELSEN

De staat waarin de Willibrordusschool in Esch momenteel verkeert is volgens de gemeente Haaren deels te wijten aan nalatigheid. Cadans Primair heeft niet genoeg gedaan om het gebouw en de achterliggende gymzaal te behoeden voor verder verval. Echter, met wat inspanning is het nog wel mogelijk om de levensduur van het pand te verlengen. Dat blijkt uit brieven en een inspectierapport dat het college van B en W onlangs naar de onderwijsorganisatie stuurde.

In totaal staat er zo'n 720.000 euro aan achterstallig onderhoud open voor beide gebouwen. Dat komt volgens de inspecteur vooral door nalatigheid. Vanwege de lopende discussie over nieuwbouw of renovatie, zou er de afgelopen jaren geen onderhoud zijn gepleegd. Die kosten komen volgens de gemeente op conto van Cadans Primair, die is namelijk eigenaar van de school.

Een verdere renovatie om het gebouw weer up-to-date te krijgen, kost volgens het rapport nog eens 1,3 miljoen euro.

Het college van B en W van de gemeente Haaren heeft tevens de twee aanvragen voor vervangende nieuwbouw geweigerd. Hiermee is de kans dat er een geheel nieuwe school in Esch komt te staan een stuk kleiner geworden. ,,Ontzettend jammer voor alle kinderen en medewerkers", reageert bestuurder Marianne van Wegberg van Cadans Primair.

In 2019 besloot de Haarense gemeenteraad om een miljoen euro te reserveren voor de Essche school. Begin dit jaar bleek dat zowel renovatie als nieuwbouw ruim drie miljoen euro zou kosten. Een flinke domper voor alle partijen. Maar volgens het inspectierapport, dat deze zomer is opgesteld, blijkt dat dus nog mee te vallen. ,,Met de juiste inspanning is het mogelijk om de schoollocatie te renoveren en in technisch opzicht levensduurverlenging te realiseren", zo valt te lezen in het bouwkundig rapport dat de inspecteur heeft opgesteld.

BEZWAAR

Cadans Primair stuurde twee keer een aanvraag voor vervangende nieuwbouw naar de gemeente, begin 2019 en in februari dit jaar. Vorige week ontving Van Wegberg per brief de afwijzingen, tegelijkertijd met de gemeenteraadsleden. Wethouder Adriƫnne Verschuren (zie kleine foto) belde nog wel voor een korte persoonlijke toelichting, maar voor overleg was volgens de onderwijsorganisatie geen ruimte. Dat betreurt Van Wegberg: ,,We hadden graag eerst een reactie gegeven voor iedereen de stukken kon inzien. We hebben de mogelijkheid om bezwaar te maken. Daar zijn we ons nu op aan het beraden."

Omdat er naar verwachting in de toekomst minder leerlingen naar de Willibrordusschool gaan, zou een nieuw gebouw minder groot worden. Bij een renovatie mag het totale oppervlakte gelijk blijven. Dat Cadans Primair de voorkeur gaf aan nieuwbouw is in dat opzicht opmerkelijk, maar daar is het de onderwijsinstelling volgens Van Wegberg niet om te doen: ,,We hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen, een duurzaam schoolgebouw. Daar blijk ik me voor inzetten. Daarbij hebben we altijd opengestaan voor de twee opties, nieuwbouw of renoveren. Maar als het allebei evenveel kost, wat is dan wijsheid?"

WANTROUWEN

Vlak voor de zomer overleefde Verschuren een motie van wantrouwen over dit onderwerp die alleen werd gesteund door de oppositiepartijen VVD en Samenwerking '95. Haar werd verweten de gemeenteraad niet volledig te informeren over de gang van zaken. Volgens de wethouder waren er echter geen grove fouten gemaakt in het proces. Ze zegde toe een nieuw bouwkundig rapport te laten opstellen. Dat is deze zomer dus gedaan.

   ...ADRIËNNE VERSCHUREN...