Inwoners Esch moeten met afval naar Boxtel

De milieustraat in Haaren is vanaf 1 januari 2021 verboden terrein voor inwoners van Esch. Zij moeten met ingang van die datum met hun afval naar de Kruisbroeksestraat op het Boxtelse bedrijventerrein Ladonk.

Omdat de vuilstort aan de Kantstraat in Haaren vrij centraal ligt voor de andere dorpen in de gemeente, lopen er momenteel gesprekken om te bekijken of de milieustraat na de opsplitsing open kan blijven voor onder meer de inwoners van Esch. Boxtel heeft echter al te kennen gegeven dat Esschenaren gebruik moeten gaan maken van de faciliteiten in hun nieuwe gemeente, zo meldt het Haarense college van B en W.

Plastic, papier en oud ijzer is in zowel Boxtel als Haaren gratis naar de stort te brengen. Voor grofvuil betalen inwoners van Esch nu per kilo, vanaf 1 januari 2021 krijgen zij een knipkaart van de gemeente Boxtel.

Het groeninzamelpunt op de parkeerplaats aan de Haarenseweg in Esch wil de ontvangende gemeente graag in stand houden. Het college is in gesprek met de aannemer over de mogelijkheden. Een definitief besluit is nog niet genomen.


Leunisdijk: schop dit jaar niet meer de grond in

De herinrichting van de Leunisdijk in Esch gaat hoogstwaarschijnlijk pas volgend jaar van start. De voorbereidingen zijn in volle gang, maar wethouder Martien Vromans van de gemeente Haaren verwacht niet dat de schop binnen drie maanden de grond in gaat.

Vromans gaf donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering van Haaren antwoord op vragen van de fractie Samenwerking '95 over de status van het project Leunisdijk. De wethouder gaf aan dat de aanbesteding van het werk deze week van start gaat. ,,Naar verwachting is dat in week 48 rond, daarna kunnen we in principe starten, maar ik denk niet dat het nog dit jaar gaat lukken", gaf Vromans te kennen.

De Essche straat is in slechte staat en nodig toe aan vernieuwing. Bewoners klagen al langere tijd over trillingen als er (zwaar) verkeer over de weg rijdt, op verschillende plekken zijn klinkers verzakt en de riolering moet vervangen worden. Er wordt al bijna twee jaar over de aanpak gesproken.