Afbeelding
Foto: Maarten Melis

REEKS LEDENCARTOONS AFGESLOTEN



'Ik wil niet alleen maar zeuren in mijn cartoons'


JULES HAMELEERS

Vier weken lang werd de plek hierboven ingevuld door verschillende leden van Brabants Centrum. Leden mochten iets wat hen bezighield delen met cartoonist Maarten Melis, die daar dan een tekening over maakte. Normaal zijn de cartoons een ingezonden brief van de artiest, nu gaf hij zijn podium eens aan een ander. En dat zorgde voor interessante inzichten...

Huisvesting van arbeidsmigranten, vernieling van bankjes en de coronacrisis, maar ook jonge dertigers die voor het eerst ouders worden. Onze leden kwamen met uiteenlopende ideeën voor Melis. ,,Het is mooi om te zien dat sommige mensen deze mogelijkheid als een platform zagen om hun mening te etaleren, terwijl anderen vooral met gevoel bezig waren."

AAN HET HART

Normaal zijn de cartoons van Melis als een vrije tribune voor hem: dingen die de creatieveling zelf aan het hart gaan, tekent hij om daarmee een boodschap uit te dragen. ,,Ik vond het super om andermans ideeën te verbeelden, hoewel ik er zelf geen gebrek aan heb, hoor. Ik ben dat ook wel gewend: wanneer ik voor opdrachtgevers teken, geven zij me ook een idee, waar ik dan een tekening van moet maken. Toch was het wel een leuke ervaring om eens meningen van anderen te horen." Hij voegt er aan toe: ,,Een beeld zegt namelijk meer dan duizend woorden."

,,Iemand noemde me een keer een bewustmaker. Ik denk dat dat wel klopt. Door te tekenen waar anderen misschien helemaal niet over hebben nagedacht, wil ik mensen aan het denken zetten en het gesprek op gang brengen. Ik wil de dingen oppikken waar iedereen zich een mening over kan vormen." Hoewel hij niet bang is om soms pittige cartoons te maken, heeft Melis ook grenzen. ,,Ik ben niet bang hoor, opinies zijn er altijd. Maar ik zal nooit iemand persoonlijk aanvallen of beledigen."

ÉCHT LUISTEREN

Zaken die Melis zelf erg bezighouden, zijn duurzaamheid, migratieproblematiek en echte aandacht voor elkaar. ,,Wanneer je tegenwoordig aan iemand vraagt hoe het gaat, krijg je zelden een eerlijk antwoord. Ik vind het belangrijk om echt naar de ander te luisteren." Hoewel de cartoonist staat voor de zaken waar hij in gelooft, is klagen ook niet de bedoeling. ,,Ik wil geen zeur zijn. Ik teken wat ík vind en iedereen moet kunnen vinden wat hij of zij wil."


Deejayworkshop

Voor kinderen vanaf zeven jaar is er dinsdag 20 oktober een deejayworkshop in Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker. De clinic duurt van 13.00 tot 15.00 uur en omvat tal van workshops waarin onder andere een schrijfwedstrijd aan bod komt.

               ...MAARTEN MELIS...          (Foto: Peter de Koning, 2018)