De kliko's herinneren bestuurders aan de snelheidslimiet in Esch. (Foto: PEP).
De kliko's herinneren bestuurders aan de snelheidslimiet in Esch. (Foto: PEP). Foto: PEP

Kliko wijst bestuurder op juiste snelheid in Esch

RENS VAN DEN ELSEN

Automobilisten die te hard door de straten van Esch rijden. Ze zijn veel inwoners al jaren een doorn in het oog. De werkgroep verkeer van Platform Esch' Perspectief start daarom met een eigen campagne en zet daarbij kliko's als voornaamste 'wapen' in.

Er mag binnen de bebouwde kom van Esch dertig kilometer per uur worden gereden. Maar vaak genoeg wordt die snelheid overschreden door mensen die het dorp met de auto doorkruisen. ,,Een paar kilometer te hard rijden, vergroot de kans op een ongeluk met letsel of dodelijke afloop al aanzienlijk", aldus leden van de werkgroep Verkeer.

STICKERS

In principe wordt de snelheidslimiet alleen bij de borden aan de rand van de bebouwde kom aangegeven, maar daar wil de werkgroep nu verandering in gaan brengen. Sommige bewoners plakten eerder al stickers met het getal dertig op hun groene en/of grijze kliko. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen dat gaan doen. ,,Om Esch veiliger te maken, starten we voor de hele bebouwde kom een kliko-campagne. Wij leveren hiervoor gratis vier 30-kilometer stickers, voor iedere container twee."

Inwoners dienen de stickers op de linker- en rechterzijde van de kliko's te plakken. Als deze aan de straat worden gezet, is overal in het dorp zichtbaar hoe hard er gereden mag worden. Dat moet zorgen voor extra bewustwording, aldus de werkgroep. Zij benadrukt dat de stickers echt alleen op de afvalbakken geplakt mogen worden en niet op andere objecten in het dorp.

GRATIS

De plakkers met de snelheidsindicatie zijn vanaf maandag 5 oktober gratis af te halen bij supermarkt Spar aan de Looiershof en cafetaria 't Essche Trefpunt aan de Dorpsstraat.