Een beeld zoals dit is komend jaar zeker niet te zien. De carnavalsverenigingen van Eendengat bouwen geen wagens. (Foto: Peter de Koning, 2019).
Een beeld zoals dit is komend jaar zeker niet te zien. De carnavalsverenigingen van Eendengat bouwen geen wagens. (Foto: Peter de Koning, 2019). Foto: Peter de Koning

SOC HOUDT HOOP OP FEEST NA NIEUWJAAR

Eendengat schrapt optocht en ook Kwekdeuntjesfist


LINDA VAN DE WIEL

Carnaval in Eendengat gaat volgend jaar zeker niet door in zijn gebruikelijke vorm. Hoe dan wel, dat is nog onduidelijk. Stichting Openbaar Carnaval (SOC), Stichting Openbaar Jeugdcarnaval (SOJC) en vertegenwoordigers van de bij SOC aangesloten carnavalsverenigingen in Boxtel hebben vorige week in een overleg de mogelijkheden én onmogelijkheden besproken van een door Covid-19 beheerst leutseizoen.

‘Het doek valt nog niet voor het carnaval in Boxtel’. Deze woorden prijken op een door de voorzitters Frank van Heesch (SOC) en Fred van Nistelrooij (SOJC) geschreven persbericht. Tijdens het overleg kwamen de partijen tot de conclusie dat het leutfestijn in zijn traditionele vorm geen doorgang kan vinden. ,,Maar net zoals het gewoon Kerstmis wordt, wordt het ook carnaval”, stelt Van Heesch.

WEL EEN PRINS

,,Eendengat heeft elke carnaval een prins en ook dit jaar zullen we op ludieke en coronaveilige wijze de naam van de leutvorst bekend maken.” Dat gebeurt zaterdag 14 november, de dag waarop niet alleen de installatie van Prins Carnaval was gepland, waar ook het Kwekdeuntjesfist. Dit ludieke songfestival gaat niet door, maar achter de schermen wordt druk nagedacht over een alternatief.

Ook de Grote Eendentrek, de optocht op carnavalszondag, vindt niet in zijn bekende vorm plaats. Gezamenlijk hebben de carnavalsclubs besloten geen praalwagens te bouwen. Dit brengt veel kosten met zich mee terwijl het risico groot is dat de leutstoet uiteindelijk wordt afgelast.

SOJC-voorzitter Van Nistelrooij: ,,Voor de jeugdoptocht staat nog niets vast. De Knokkers (de groep vrijwilligers die het Boxtelse jeugdcarnaval organiseert - red.) zijn dusdanig creatief dat ze tot nu toe overal een oplossing voor hebben gevonden. Dat gaat ze nu ook weer lukken. En ook de organisatie van DuckOut is druk bezig met voorbereidingen om de jeugd een programma te kunnen bieden.”

De SOC en de SOJC werken aan plannen voor activiteiten die voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. Van Heesch en Van Nistelrooij spreken de wens uit rond 1 december de alternatieve ideeën gereed te hebben en met de gemeente alle mogelijkheden te bespreken. Rond 1 januari wordt op basis van de situatie op dat moment een definitieve beslissing genomen. Van Heesch: ,,Tot die tijd is er dus nog hoop voor carnaval 2021.”

TWIJFELS

Binnen de verschillende Boxtelse verenigingen wordt voorzichtig nagedacht over alternatieven, hoewel sommigen de knoop nu al doorgehakt hebben en geen carnaval vieren. ,,Wij hebben besloten niet op stap te gaan. We vinden de risico’s te groot en we zijn niet de enigen van ons clubke”, reageert Anita van der Velden van CV De Sukskes. ,,Wij zijn ook niet aangesloten bij de SOC en trekken dus sowieso ons eigen plan."

Twijfels heeft Ans van Weert, voorzitter van De Aggemarvanhuisaf Band. ,,In november hebben we als club onze eerste brainstormsessie waarin we bekijken welke mogelijkheden we zien voor carnaval. Wellicht is een coronaproof Waggelpodium in zaal Rembrandt mogelijk. Maar we werken samen met veel andere vrijwilligers en moeten hierover goede afspraken maken.”

Ze vervolgt: ,,We hebben geen carnavalsvereniging achter ons staan, dus we kunnen op het laatste moment beslissen wat we gaan doen. Wellicht is een livestream wel een goede optie. Al merk ik wel dat wij als orkest vooral energie halen uit de interactie met ons publiek.”

Bart van Abeelen, voorzitter van CV De Walvisjes, weet ook nog niet hoe de dolle dagen er voor zijn vereniging uit gaan zien. ,,De discussie is erg ingewikkeld, vind ik. We kunnen nu geen keuze maken voor een alternatief programma, tenzij we besluiten geen carnaval te vieren als club”, vertelt hij. ,,We begrijpen en waarderen het standpunt van de SOC. De stichting wil verenigingen toch bij elkaar houden. Wij willen ook onderling contact houden. Voor onze jeugdleden gaan we sowieso een carnavaleske activiteit organiseren, tijdens of rondom carnaval. En mocht het mogelijk zijn, dan zijn ook niet-leden welkom.”