...DINY STOLVOORT...
...DINY STOLVOORT... Foto: Pål Jansen

MEERDERHEID BOXTELSE FRACTIES AKKOORD MET VISIE ZON EN WIND

Energieneutraal in 2030: 'Gas erop!'

JULES HAMELEERS

,,Dus, gas erop!", sloot raadslid Mariëlle Wijffelaars (D66) haar pleidooi af. Hoewel ze met deze uitspraak in de groene context de lachers op haar hand kreeg, verwoordde ze wel het gevoel van het grootste deel van de Boxtelse gemeenteraad: de politici willen snel aan de slag met duurzaamheid. De visie zonne- en windenergie werd dan ook aangenomen.

De zonnevelden en windmolens moeten er zo snel mogelijk komen, vinden de meeste raadsleden. De gemeente houdt nog steeds vast aan het idee 'Boxtel energieneutraal in 2030' en om dit ambitieuze plan te verwezenlijken, moet er snel iets gebeuren, aldus de gemeenteraad. Een visie op de duurzame energieopwekking, is dan het startschot. Zoals Jan de Koning (INbox) het verwoordt: ,,Er is niet meer zoveel tijd om de wereld in een goede staat over te dragen aan onze kinderen en kleinkinderen."

EXTRA INKOMSTEN

En volgens raadslid Stefan de Nijs (Combinatie95) kunnen de zonnevelden voor extra inkomsten zorgen voor de gemeente Boxtel: ,,We kunnen het geld goed gebruiken, dus waarom wachten?"

Voor het einde van dit jaar moet er een plan zijn voor de aanleg van zo'n vijftig hectare aan zonneparken. Eén veld mag maximaal twintig hectare groot zijn. Initiatienemers kunnen plannen indienen, die beoordeeld worden door de Werkgroep Uitvoering Bestemmingsplannen Buitengebied Boxtel (Wubbb) en onafhankelijke experts. Waaraan de indieners moeten voldoen, staat te lezen in de visie. Halverwege 2021 ongeveer moet er zonneweides klaar zijn.

,,Niemand zit te wachten op allerlei financiers uit Verweggistan die in Boxtel hun zakken vullen", stelt verantwoordelijk Peter van de Wiel. Zijn doel is dat Boxtelse gezinnen daadwerkelijk profiteren van de duurzame initiatieven. Oók mensen met een smalle beurs, een niet-Nederlandse etnische achtergrond of burgers die normaal niet zo begaan zijn met duurzaamheid worden betrokken bij het project. Het geld van de projecten moet terug naar de gemeenschap.

TEGEN STEMMEN

Hoewel een meerderheid instemde met de plannen en enthousiast was over de voortgang van de groene ideeën, zijn er ook partijen kritisch. Zo vond de fractie Balans de visie niet besluitrijp en stemde dan ook als enige tegen. Zo had de partij het gevoel dat windenergie niet voldoende meegenomen was in de visie en misten de politici burgerparticipatie bij de totstandkoming van het plan. Ook is Balans bang dat de 'schoonheid van het buitengebied' ten koste gaat van de zonneweides. En tenslotte: het plan gaat veel geld kosten, stelde fractievoorzitter Mariëlle van Alphen. ,,Niet duurzaamheid ten koste van alles."

Windenergie opwekken in Boxtel is echter écht lastig. Hoewel het efficiënter is dan zonnepanelen, zijn locaties voor de molens zeer beperkt in deze gemeente. Vandaar dat wind ook in mindere mate opgenomen is in de visie, legde Van de Wiel uit aan Van Alphen.

ONHAALBAAR

Balans noemt Boxtel energieneutraal in 2030 onhaalbaar, en wil graag de blik verschuiven naar 2050. Ook CDA vindt de plannen allemaal wat vlot gaan en het heeft nog veel vraagtekens bij de visie die er nu ligt. Wethouder Van de Wiel stelde fractievoorzitter Brouns gerust: ,,Het gaat hier om een visie, niet om een in steen gebeiteld plan. Er is nog ruimte voor beweging."


DINY STOLVOORT SPREEKT EMOTIONEEL IN RAADSVERGADERING

Commotie ouderenbeleid duurt voort

JULES HAMELEERS

De meningsverschillen tussen de ouderenorganisaties en wethouder Marusjka Lestrade zijn nog niet voorbij. Burgemeester Ronald van Meygaarden gaat zich zelfs in de discussie mengen, in een poging de twee partijen dichter bij elkaar te brengen. De emoties liepen dinsdag opnieuw hoog op. Tijdens de raadsvergadering sprak Diny Stolvoort in, om nogmaals de urgentie voor een gedegen seniorenbeleid te benadrukken.

Met een snik in haar stem begon Stolvoort haar betoog: ,,Ik vind het heel moeilijk hier te staan. De afgelopen 12,5 jaar heb ik mensen met mijn enthousiasme en vuur geïnspireerd, maar nu is er van al mijn vuur nog maar een klein beetje over."

VERTROUWEN

Er is namelijk nogal wat te doen over de ouderenclubs en hun samenwerking met de wethouder. Vorige maand zegde Samen Ouder Worden in Boxtel in een brief het vertrouwen op in het huidige college: de werkgroep stelde dat zij pas weer aan de slag wil, wanneer er een nieuw college geïnstalleerd is. Wethouder Lestrade noemde het schrijven onder meer een schoffering van ambtenaren. Ook stelde zij dat medewerkers van de gemeente Boxtel gillend gek zouden worden wanneer zij evenveel tijd aan alle groeperingen zouden geven als aan de seniorenclubs.

Om de gemoederen wat te bekoelen, gaat burgemeester Ronald van Meygaarden volgende week met de ouderenwerkgroep in gesprek. Wethouder Marusjka Lestrade hoopt dat ze hierna weer met elkaar door één deur kunnen: ,,In de basis en uitvoering willen we namelijk hetzelfde: een goed beleid voor ouderen."

In haar betoog ging Stolvoort tegen enkele van de uitspraken van de wethouder in. Zo stelde Lestrade dat zij liever een inclusief beleid ziet voor alle kwetsbare groepen in plaats van een document dat is toegespitst op ouderen. De vertegenwoordigster van de seniorenwerkgroep stelde dat ook zij voorstander is van zo'n inclusief beleid, maar ze benadrukte dat ouderen in de kwetsbare groep hoogstwaarschijnlijk de meerderheid zullen zijn.

Ook sprak Stolvoort de bewering tegen dat de werkgroep 'heel Boxtel wil volleggen met rolstoelpaden'. Ook ontkende de Boxtelse dat ambtenaren gek worden van de werkgroep én spreekt ze de voorgelegde contactmomenten tegen. ,,Ik vind niet dat ik het heb verdiend behandeld te worden zoals de wethouder heeft gedaan. Een wethouder die met ons niet één keer in de afgelopen jaren inhoudelijk heeft overlegd." Het contact waarop Lestrade eeder heeft gewezen, was altijd met ambtenaren, gaf Stolvoort aan.

WILSVRAAG

,,Volgens mij gaat het in deze kwestie maar om één fundamentele vraag en dat is de wilsvraag. Graag wil ik van de gemeenteraad horen: 'ja ik wil!'. Van B en W vraag ik niet alleen 'ja ik wil', maar na tien jaar van beloften ook 'ja, ik doe'", sloot Stolvoort dinsdagavond haar betoog af.


B en W hebben meer aandacht voor eisen raad

JULES HAMELEERS

Wanneer raadsleden iets gedaan willen krijgen van het gemeentebestuur, vragen ze altijd naar toezeggingen. Dan zijn burgemeester of wethouders namelijk verplicht te voldoen aan de wens van de gemeenteraad. Sinds kort is er binnen het college van B en W meer aandacht voor dat beloftes daadwerkelijk worden nagekomen.

Burgemeester Ronald van Meygaarden heeft de lijst met toezeggingen namelijk tot een vast agendapunt gemaakt tijdens de wekelijkse collegevergaderingen, vertelde hij de gemeenteraad dinsdagavond.

Het onderwerp kwam aan bod, omdat de Boxtelse raadsleden het dagelijks bestuur enkele maanden geleden hadden verzocht een bedankbriefje te sturen naar de regionale ambulancedienst voor zijn goede werk tijdens de coronacrisis. Mariëlle van Alphen (Balans): ,,Ik denk dat we sneller waren geweest als we het briefje meteen verstuurd hadden, in plaats van het er steeds over hebben..."

Wethouder Marusjka Lestrade gaf aan dat de dank was uitgesproken via e-mail. Van Meygaarden benadrukte: ,,We doen soms meer dan jullie denken..."


Opbrengst collecte

In de week van 6 tot en met 12 september is door een aantal vrijwilligers in Boxtel gecollecteerd voor het Prinses Beatrix Spierfonds. De opbrengst van deze collecte bedroeg 1.646,11 euro. Het fonds gebruikt de collecteopbrengst voor wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling en genezing van spierziekten.