De in Tilburg geboren Nol Havens staat donderdag 1 oktober op de planken in Boxtel met zijn soloshow Doe mij maar alles. (Foto: The Art Company).
De in Tilburg geboren Nol Havens staat donderdag 1 oktober op de planken in Boxtel met zijn soloshow Doe mij maar alles. (Foto: The Art Company). Foto: Nol Havens

NOL HAVENS ZINGT HITS EN GEEFT INKIJK IN ZIJN LEVEN TIJDENS SHOW IN PODIUM BOXTEL

'Van succes Suzanne zou ik nu veel meer genieten'


RENS VAN DEN ELSEN

Zijn hits kunnen we allemaal meezingen: van Suzanne tot Dikkertje Dap en van Een kopje koffie tot Oude liefde roest niet. Ze liggen bij velen verankerd in het muzikale geheugen. Maar zanger en voorman Nol Havens van VOF De Kunst is meer dan dat. Donderdag 1 oktober geeft hij Boxtelaren een kijkje in zijn leven, soms pijnlijk, soms hilarisch, maar altijd herkenbaar.

Natuurlijk, de alom bekende nummers komen tijdens zijn show 'Doe mij maar alles' voorbij, maar Havens heeft ook nieuwe muziek geschreven. Liedjes die gaan over angst in het leven, maar ook over de buurman met z'n bladblazer. Kortom, van het ene uiterste naar het andere en alles wat er tussenin zit.

De geboren Tilburger staat na een lange stilte vanwege de coronauitbraak weer met energie op het podium. Dat de zalen niet vol kunnen zitten door de maatregelen, vindt Havens niet erg: ,,Het is wat het is. Ik ben blij dat ik mijn liedjes weer live kan vertolken. Dat mensen ook weer, zij het langzaam, er op uit kunnen. Maar we moeten blijven opletten", waarschuwt de zanger.

SPOEDCURSUS

Dat Suzanne in de soloshow wordt gespeeld, staat vast. De Brabantse zanger zingt de hit nog steeds met plezier. Het lied heeft hem en de andere leden van VOF De Kunst veel gebracht. ,,Het is wonderbaarlijk dat één nummer zo'n andere wending kan geven aan je leven."

Havens kijkt in zijn show terug op de periode met VOF De Kunst en ziet dat in dat het allemaal ontzettend snel is gegaan. ,,Het was een mooie tijd, maar ook best zwaar. We kregen een spoedcursus artiest zijn, want binnen twee weken stond het op nummer één in de hitlijsten en toerden we door heel Europa. De ene dag in Griekenland, een dag later weer in Spanje. We kwamen overal. We vonden ook dat we overal moésten zijn", vertelt hij. Achteraf gezien zou Havens het anders hebben aangepakt. ,,Als we nu weer zo'n succes zouden hebben als bij Suzanne, zou ik er meer van genieten dan toen", geeft de zanger aan.

Tijdens de periode van de kinderliedjes en theatershows, vooral in de jaren negentig, speelde VOF De Kunst de hits waar ze bekend mee werden een tijd lang niet. Toen het bij de band weer begon te kriebelen om voor volwassenen op te treden, kwam Suzanne weer in het repertoire. ,,Dat voelde meteen goed, mensen zingen het nummer direct mee. Dat is mooi om te zien."

ALBUM

Met VOF De Kunst was Havens begin dit jaar net begonnen aan een club- en theatertour. Deze zomer zou zijn eerste solotour van start gaan. Maar toen kwam het coronavirus en viel dat allemaal weg. Deze onverwacht rustige periode heeft hij echter gebruikt om nieuwe nummers te schrijven voor een album dat in februari volgend jaar moet verschijnen. ,,Het was de bedoeling om een aantal EP's uit te brengen, maar dat is nu een hele plaat geworden. Ik werk daarvoor samen met Tom Vanstiphout uit België. Hij was eigenlijk druk met zijn werk voor onder meer Milow (Belgische singer-songwriter - red.), maar had ineens veel meer tijd", legt Havens uit.

Een aantal van de nummers voor het nog te verschijnen album speelt Havens donderdag in Boxtel. Een van die liedjes, In mijn hoofd, is nu al te beluisteren, want dat is in mei uitgebracht als single. Hoewel het gaat over bang zijn voor de wereld en dus ook perfect in de huidige tijd past, is het nummer niet met die gedachte geschreven. ,,Nee, die tekst had ik al een jaar op de plank liggen. Mensen gaven wel aan dat ik het nu uit moest brengen, want ja, het past natuurlijk wel goed. En het is daarnaast herkenbaar voor veel mensen."

VERLOREN

Zo brengt Havens in Podium Boxtel een mix van oud en nieuw werk en vertelt hij verhalen. Anekdotes over avonturen die hij heeft meegemaakt, die hem hebben gevormd zoals hij nu is. ,,Ik ben onderweg ook veel mensen verloren (zijn vrouw, zus, ouders en beste vriend zijn overleden - red.). Dat is verdrietig, maar iedereen maakt dat vroeg of laat ooit mee. Ik vertel er over, soms luchtig, soms zelfs grappig. Dat komt misschien ook wel door mijn Brabantse nuchterheid. Ik vind het daarbij ook gewoon leuk om mensen te vermaken", geeft hij aan, waarbij hij benadrukt dat bezoekers ook gewoon vragen mogen stellen tijdens het optreden.

Havens vervolgt: ,,Wat ik vertel is herkenbaar voor velen, dat hoor ik ook vaak na afloop van de show. Dat de onbekende liedjes ook zijn blijven hangen. Dat doet me goed. Er zit dus een serieuze noot in mijn show, maar daarnaast komen ook de nummers voorbij die iedereen kent. We gaan er volgende week dan ook samen een mooie avond van maken."

'Doe mij maar alles' van Nol Havens is donderdag 1 oktober te zien in Podium Boxtel en begint om 20.15 uur. Kaarten kosten 16 euro en zijn verkrijgbaar via www.podiumboxtel.nl.


BEELDEND KUNSTENAAR JAN DE HOOGH STELT KRANT TENTOON IN BIBLIOTHEEK BOXTEL

Expositie toont hoezeer corona het nieuws beheerst

Beeldend kunstenaar Jan de Hoogh exposeert in Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker. Hij stelt een krant tentoon. Het is de NRC van 8 juni 2020, drie maanden ná de eerste coronadode in maart.

Deze krant toont welke invloed Covid-19 heeft op iedereen, wereldwijd. In deze editie van de NRC zijn alle artikelen afgeplakt die corona-gerelateerd zijn. Duidelijk wordt hoe de pandemie, zelfs na drie maanden, nog steeds het nieuws beheerste.

Binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, economie of sport, corona is hét belangrijkste onderwerp. Zelfs advertenties ontkomen er niet aan. Het leek alsof er niets anders meer gebeurde in de wereld. Toch waren er 8 juni ook de anti-discriminatieprotesten van Black Lives Matter na de dood van de Amerikaan George Floyd. Deze zijn echter van ondergeschikt belang in de krant.

WERELDWIJD

Corona domineert niet alleen het nieuws, maar heeft een enorme invloed op iedereen, wereldwijd. De krant van 8 juni 2020 toont dit op indringende wijze.

De expositie is te zien tot en met 31 oktober.


VREDESPROJECT 'VOETSTAP' SFEERVOL BEËINDIGD

Eerste reis Keltisch kruis kan starten

De dag van de Culturale, de aftrap van het cultuurseizoen in Podium Boxtel, was tevens het moment dat het vredesproject Voetstap werd afgerond. Precies een jaar eerder ging het project tijdens de Culturale van start.

In een sfeervolle Sint-Petrusbasiliek klonk zaterdag de harpmuziek van Regina Ederveen tot aan de achterste banken, waarin ieder op gepaste afstand van elkaar van de muziek kon genieten. De harpiste bracht eigen arrangementen en speelde vol overtuiging.

Ook enkele leden van de werkgroep traden voor het voetlicht: Paul van Alphen hield een welkomstwoord, Kübra Atalay onthulde een Keltisch kruis dat Marten Groen maakte en Corrie Terlouw deed in haar slotwoord een oproep: ,,Wat is ónze volgende stap? Is er creatief iets te bedenken, in deze tijd waarin juist ontmoeten zo moeilijk is geworden? Laten we onszelf uitdagen tot nieuwe stappen.” Terlouw en Groen (foto links, eigen collectie) vertelden gezamenlijk over het ontstaan van het kruis.

Een klein boekje met foto’s van project Voetstap is voor belangstellenden verkrijgbaar bij de werkgroepleden en bij de deelnemende organisaties. Het Keltisch kruis zal af en toe op reis gaan, bijvoorbeeld naar een interculturele bijeenkomst, een schoolklas, of voor een lezing of meditatief moment. Informatie hierover is te verkrijgen via e-mailadres greenartbox@yahoo.ie en te vinden op www.voetstapvoorvrede.nl.

Tot en met 31 oktober is de krant te zien waarin De Hoogh alle artikelen over corona heeft afgeplakt. (Foto: Bas van den Biggelaar)
Afbeelding