Een flinke zwaai met de hamer, een rake tik en dan vliegt de Kop van Jut naar de bel. Kinderen maakten er woensdagmiddag naar hartenlust gebruik van tijdens de Sport- en Spelweek. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Een flinke zwaai met de hamer, een rake tik en dan vliegt de Kop van Jut naar de bel. Kinderen maakten er woensdagmiddag naar hartenlust gebruik van tijdens de Sport- en Spelweek. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

COLLEGE VAN B EN W ZIET FINANCIËLE GEVOLGEN OVER HET HOOFD

Speelplekkenbeleid tóch van tafel


JULES HAMELEERS

Nadat ambtenaren van de gemeente Boxtel er veel tijd, geld en moeite in stopten, werd het nieuwe speelplekkenbeleid dinsdagavond toch van de agenda van de raadsvergadering geschrapt. Na 2027 moet er namelijk meer geld bij om het beleid uit te voeren en er is duidelijk met de gemeenteraad afgesproken: geen extra uitgaven tot ná de verkiezingen van 18 november. Foutje bedankt...

Toen in september 2019 het fikse tekort in de begroting van 3,5 miljoen euro naar voren kwam, stond de gemeenteraad op zijn achterste poten. Er móest iets gebeuren, vonden de fracties; keuzes maken en prioriteiten stellen, was het devies. Daarom besloten alle partijen unaniem tot een kerntakendiscussie na de verkiezingen. Hierin bespreken de raad en het college van B en W wat ze willen, moeten en kunnen en hoe die zaken passen binnen de huidige financiële mogelijkheden. Dus de discussie over het speelplekkenbeleid wordt bewaard tot dan, want er komt geen nieuw beleid in de huidige bestuursperiode, werd al eerder kortgesloten. Nieuwe plannen, betekent namelijk ook nieuw geld, en die centen heeft de gemeente niet.

NA 2027

Het nieuwe speelruimtebeleid zou dinsdagavond aan bod komen in de vergadering. Een groot deel van de extra gelden die in dit document zijn opgenomen, kunnen met het huidige budget worden gedekt. Na 2027 is dat niet het geval; dan moeten er nieuwe kredieten aangesproken worden. ,,Maar we hebben afgesproken om geen nieuw beleid meer aan te nemen tijdens deze raadsperiode", merkte fractievoorzitter Mariëlle van Alphen van oppositiepartij Balans op.

Tot die conclusie was verantwoordelijk wethouder Eric van den Broek ook al gekomen. Dat de financiering na 2027 indruist tegen de afspraken die B en W met de gemeenteraad maakten, besefte hij echter pas nadat het plan was besproken in het college en het op de agenda stond voor de gemeenteraadsvergadering. Toen het voorbereidende ambtelijke werk al was uitgevoerd dus.

GEEN PROBLEEM

Volgens de wethouder hoeft er geen probleem te zijn: ,,Het beleid is gewoon goed, dus daar verandert niks aan. Het budget voor vervanging en onderhoud moet door de jaren heen echter wat worden opgehoogd, en dat besluiten we niet meer in deze raadsperiode. Je kunt nu niks zeggen over financiële zaken die eigenlijk pas aan bod komen in de meerjarenbegroting van 2024-2027. Daarom bewaren we de plannen tot de kerntakendiscussie."

Die discussie moet halverwege 2021 worden afgerond. Het gesprek waarin de gemeenteraad en het college hun prioriteiten vaststellen en waarbij ook inwoners worden betrokken, moet de bestuurlijke focus bepalen. Maar wat nou als uit de kerntakendiscussie naar voren komt dat speeltuinen niet bovenaan het prioriteitenlijstje staan? Dan is het werk alsnog voor niks geweest. ,,We hebben dit gedeelte van de financiën gewoon over het hoofd gezien", geeft wethouder Van den Broek als verklaring.

De raad was het ermee eens het nieuwe beleid vooruit te schuiven. Dymph van de Vries (VVD) plaatste er echter wel een kanttekening bij: ,,Wat gebeurt er dan met de werkzaamheden die nog dit jaar zouden worden uitgevoerd? Wordt bijvoorbeeld het speeltuintje aan de Achterberghstraat wel nog gerealiseerd?" Wethouder Van den Broek stelde de politica gerust: ,,De plannen die al op de agenda staan, komen niet in gevaar. Die vallen onder huidig beleid."


SPRINGEN, SPRINTEN EN SPELEN TIJDENS NATIONALE SPORTWEEK

BSB brengt schoolkinderen in beweging

De Nationale Sportweek is in volle gang. Tot en met zondag 27 september is er extra aandacht voor sport en bewegen. Leren kinderen jong dat bewegen leuk is, dan werkt dat wellicht door in hun latere leven. Stichting Brede Scholen Boxtel (BSB) hield daarom gisteren een sport- en spelmiddag voor schooljeugd op het plein voor haar kantoor in de Wilgenbroek.

Op het plein voor de brede school de Wilgenbroek kon de jeugd zich uitleven op een springkussen, maar ook een potje voetbal spelen. Helemaal spannend was de Kop van Jut.

Met een joekel van een hamer zo hard mogelijk die kop raken, dat kost kracht. En dan moet dat belletje natuurlijk naar de top, of in ieder geval verder omhoog dan bij je vriendjes.

Medewerkers van BuurtSport Boxtel leidden het geheel in goede banen.

KNUTSELTAFEL

Wie moe was van al dat springen, sprinten, sporten en spelen, kon bijkomen aan de knutseltafel. Want bewegen is gezond, maar creatief bezig zijn heeft ook zijn voordelen.