Boxtel niet blij met beleid buitengebied Haaren

RENS VAN DEN ELSEN

De vraag om het nieuwe beleid voor het Haarense buitengebied af te stemmen op dat van Boxtel, Oisterwijk en Vught lijkt aan dovemansoren gericht. Alle ontvangende gemeenten maakten bezwaar tegen de plannen, maar het college van B en W van de gemeente Haaren schoof de kritiek terzijde. Het aangepaste bestemmingsplan ligt vanavond ter beoordeling bij de gemeenteraad.

Struikelblok is het grote verschil in regels dat na de opsplitsing binnen de gemeenten gaat ontstaan. Als de Haarense gemeenteraad instemt met het nieuwe beleid, mogen bewoners van het buitengebied in Esch straks meer dan die van Boxtel, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsmigranten, boeren die willen stoppen en/of reclameborden. De gemeente Boxtel vreest dan ook voor rechtsongelijkheid en daar zijn Oisterwijk en Vught het mee eens.

In het herziene bestemmingsplan voor het buitengebied van Haaren is bijvoorbeeld opgenomen dat agrarische bedrijven negen maanden per jaar 25 seizoenarbeiders mogen huisvesten. Dat is nu nog zes maanden. Ook mogen er meer mensen bij elkaar in een woning, dus ook arbeidsmigranten. Boxtel ziet dit liever niet gebeuren.

GOED RECHT

Het college van Haaren geeft in haar reactie op de bezwaren aan dat het nieuwe beleid ook een wens is van de bewoners en dat alles volgens de wet is verlopen. Het gemeentebestuur wil niet zomaar al het werk overboord gooien om maar te voldoen aan het beleid van de omliggende gemeenten. ,,Het plan is een vertaling van de wensen van de inwoners, die in een langlopend proces tot stand is gekomen. Wij zien door de herindeling geen verandering van die wensen ontstaan en roepen de ontvangende gemeenten op deze serieus te nemen en op zijn minst begrip te hebben voor een eigen kijk van de dorpen wat wenselijk en toelaatbaar is in de eigen woonomgeving. Dat lijkt ons een warm welkom", reageert het Haarense college. Het benadrukt daarbij dat het 'er niet om gaat welk beleid dominant moet zijn'.

SPEERPUNT

Voor het gemeentebestuur van Haaren is de aanpassing van het bestemmingsplan een van de speerpunten sinds de verkiezingen van 2018. Voor het definitieve einde van de gemeente per 1 januari 2021 moest er een nieuw bestemmingsplan zijn.

Vanavond zal blijken of de raadsleden dezelfde mening als het college zijn toegedaan of dat zij de kant van de ontvangende gemeenten kiezen. De gemeente Oisterwijk voerde de druk al op, door te dreigen met een rechtsgang.