WIM DANIËLS TE GAST IN 'SERENADE'

Combinatie95 herdenkt zilveren bestaansjubilé

HENK VAN WEERT

In aanloop naar de vorige herindelingsverkiezingen, in november 1995, vormden drie Liempdse partijen een samenwerkingsverbond om zich gezamenlijk sterk te maken voor de belangen van hun dorp in de nieuwe gemeente Boxtel. De partij noemde zich Combinatie '95, kreeg driekwart van de Liempdse kiezers achter zich, kwam met vier zetels in de nieuwe gemeenteraad én levert sindsdien onafgebroken een wethouder.

Vanwege de coronacrisis viert Combinatie95 (de spatie en apostrofe heeft de partij om internetredenen jaren geleden uit de naam geschrapt) het zilveren bestaansjubileum zaterdag 26 september. Een van de gastsprekers in zaal De Serenade is Neerlandicus Wim Daniëls.

OPRICHTERS

De gemeentelijke herindeling waartegen Liempde zich tot het laatst met hand en tand verzette, leidde in 1995 tot een poging om de fracties van de bestaande plaatselijke partijen samen te voegen. Dat lukte slechts ten dele. Sterk Door Samenwerking (SDS, met aanvoerder Mario Knoops), Lijst Vier (Jan Bakx c.s.) en een deel van Lijst Voets gingen op in Combinatie95.

Die partij maakte met lijsttrekker Knoops, die vervolgens wethouder werd en tegenwoordig partijvoorzitter is, een glansrijke entree in de Boxtelse raad met vier zetels. Later werden Ger van den Oetelaar (1998-2010) en Peter van de Wiel (2010-heden) wethouder.

Zaterdag staan de leden van Combinatie95 stil bij het 25-jarig bestaan. Onder de aanwezigen zijn ook de oprichters: Gerard Daandels en Jan Vorstenbosch. Zij zorgden in 1995 voor de lokale samensmelting.

VERNIEUWING

Het programma van de middag kent drie onderdelen. Kees Quinten verzorgt in woord en beeld een presentatie over de geschiedenis van Combinatie95. Daarna verzorgt Neerlandicus en schrijver Wim Daniëls een voordacht over het thema: ‘De kracht van lokale organisatie’. Daniëls is uitgegroeid tot een bekende Nederlandse tv-persoonlijkheid. Eind 2019 verscheen zijn boek: ‘Het Dorp, een geschiedenis’. Daarin beschrijft hij de grote kracht van lokale organisatie(s) door ruimte te bieden aan inwoners.

Na de pauze wordt het vizier op de toekomst gericht. Geschiedenis en vernieuwing gaan bij Combinatie95 hand in hand, aldus voorzitter Knoops. Zo is Désiré van Laarhoven de nieuwe lijsttrekker en tevens kandidaat-wethouder. Vernieuwing blijkt ook uit de aansluiting van een aantal Esschenaren én uit de kandidatenlijst met zeker vijftien jonge kandidaten uit alle kernen van de gemeente. Van Laarhoven licht toe hoe plannen voor vernieuwing slagvaardig ingevuld kunnen worden. Vervolgens vindt de formele aftrap van de verkiezingscampagne plaatst.

POLITIEK CAFÉ

Na een bezoek aan Esch en Lennisheuvel, houdt Combinatie95 ook een politieke café in Liempde. Dat gebeurt dinsdag 29 september vanaf 20.00 uur in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg. In nauw overleg met bewoners heeft de partij speerpunten voor het dorp opgesteld om in de nieuwe raadsperiode te realiseren.

Ook andere Liempdenaren kunnen echter laten weten of zij zich in de aandachtspunten kunnen vinden óf dat er andere ideeën zijn. Belangstellenden worden vanaf 19.30 uur ontvangen met een kopje koffie of thee; een halfuur later start het programma. Vanwege de coronaregels is aanmelden noodzakelijk; dan kan via e-mail: info@combinatie95.nl.