Poolse tovert met toetsen op Smitsorgel

Wie bij de woorden mixtuur, holpijp en rugpositief zijn hart een sprongetje voelt maken, is zondag 27 september in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek op de juiste plek. De Poolse organist Lidia Ksiazkiewicz geeft er vanaf 16.00 uur een concert.

Ksiazkiewicz bespeelt het hoofdinstrument van de basiliek aan de Oude Kerkstraat: het imposante Smitsorgel dat daadwerkelijk over een rugpositief beschikt. Het orgel kan fluisteren, maar ook donderen. Dat is ook niet zo vreemd, gezien het formaat van de grootste pijpen. Van de milde fluiten tot de felle tongwerken, het palet aan klankkleuren is enorm. En het mooie aan een orgel: ze kunnen ook nog eens gecombineerd worden. Een schilder die over zo'n kleurenstaal beschikt én het nodige talent, die maakt de mooiste schilderijen.

Talent heeft Ksiazkiewicz, ze heeft tal van prijzen gewonnen tijdens prestigieuze muziekconcoursen en -festivals. Ze speelt in Boxtel onder andere werken van Johann Sebastian Bach. Zondag klinkt de prelude en fuga in D-groot, BWV 532. Ook speelt de Poolse triosonate nummer zes, BWV 530. Van Mendelssohn brengt Ksiakiewicz sonate nummer vijf. Verder speelt ze werken van Guilmant, Piazolla en Widor.

Stichting Kerkconcerten Boxtel organiseert het optreden. De entree bedraagt acht euro. Reserveren is niet nodig, naam en telefoonnummer van de concertbezoekers worden ter plekke genoteerd.

VERZOEKNUMMERS

Het laatste orgelconcert in de jaarlijkse serie van Stichting Kerkconcerten Boxtel is op zondag 11 oktober. Dan bespeelt vaste organist Tommy van Doorn zijn vertrouwde instrument in de Sint-Petrusbasiliek. Het programma bestaat uit verzoeknummers. Die kunnen tot en met 27 september worden ingediend via info@stichtingkerkconcertenboxtel.nl. Van Doorn maakt een selectie uit de wensen.