Amy Bressers uit Liempde staat op om aandacht te vragen voor psychische problemen onder jongeren. 31 oktober zal ze drie uur op een verhoging staan om hiermee geld in te zamelen voor Mind.
Amy Bressers uit Liempde staat op om aandacht te vragen voor psychische problemen onder jongeren. 31 oktober zal ze drie uur op een verhoging staan om hiermee geld in te zamelen voor Mind. Foto: Gerard Schalkx

AMY WIL AANDACHT VOOR PSYCHE JEUGD

'Niet lekker in je vel? Praat erover en sta op!'


PÅL JANSEN

Amy Bressers uit Liempde staat op om aandacht te vragen voor psychische problemen onder jongeren. Letterlijk: 31 oktober staat ze drie uur op een stoel, krukje of een andere verhoging om geld in te zamelen voor Mind, het goede doel dat psychische problemen onder jongeren wil aanpakken. ,,Zelf zat ik in een depressie. Er is veel onwetendheid onder jongeren: er wordt niet echt gepraat met elkaar."

'Hoe gaat het met je?' 'Ja, wel goed.' 'Oké.' Amy maakte het dikwijls mee: mensen vragen wel naar hoe het met je gaat, maar het gesprek blijft vaak aan de oppervlakte. Hoe je erover moet praten, met wie en waarover precies: het zijn lastige vraagstukken voor jongeren met psychische problemen, net als voor de mensen om hen heen.

SPORTEN

Amy zat in een depressie als jongvolwassene, als iemand die de wereld nog helemaal voor zich heeft heeft en nog van alles van zichzelf kan maken. ,,Ik werkte bij de Hema in Boxtel en plots ging het niet meer. Ik miste de zin van het leven. Een wandelingetje was al te veel gevraagd. Taekwondo hield ik nog vol: door te sporten, voelde ik me goed."

Terwijl haar vrienden echter aan het werk waren, zat Amy dikwijls thuis. ,,Dan komen de muren op een gegeven moment op je af." Nu is ze weer 'genezen', maar dat vergde kruim. Intensieve gesprekken met een psycholoog, langzaam weer onder de mensen komen: stapje voor stapje krabbelde ze op. ,,Ik woon nu op kamers in Tilburg met acht anderen. Als iedereen rond etenstijd thuis komt, is het nog net geen feest, bij wijze van spreken. Ik heb dan een rustmomentje nodig, ga even naar mijn kamer om muziek te luisteren of zo en kook nadat iedereen klaar is."

Bij Amy ontstond de depressie door dingen die ze als kind meemaakte: gepest worden, ouders die scheidden. Ze is heus niet de enige, weet de Liempdse. Maar waar de een dit van zich af laat glijden, kan bij de ander de schoen gaan wringen.

JEZELF VOORBIJ HOLLEN

Waar ze nu kiest om eens om elf uur naar huis te gaan na een gezellige avond met vrienden, bleef ze voorheen hangen: iedereen feest door, daar kon zij niet ontbreken. ,,Bang om mensen kwijt te raken", zegt ze. Erbij zijn, mee willen doen, overal volop inzet tonen... En in Liempde word je nogal eens gevraagd om ergens aan mee te doen... ,,Ja, da's Liemt", lacht Amy. ,,Ik zat ook bij de fanfare, had allerlei verplichtingen. In Boxtel zat ik later bij een carnavalsvereniging, deed ik ook mee in de activiteitencommissie. Overigens was dit allemaal wel hartstikke leuk hoor. Als ik me ergens voor inzet, dan doe ik het voor 180 procent."

Terwijl ze eigenlijk nog onafgedane zaken had die ze moest verwerken, holde de Liempdse zichzelf voorbij. Juist daarom staat ze op: door te praten over haar depressie, heeft ze zichzelf weer op de rit gekregen. En daarom zet zij zich in voor Mind. Psychische problemen onder jongeren stijgen, net als het aantal zelfdodingen. Schaamte en er niet over durven te praten, ziet het goede doel als oorzaak.

Jaarlijks houdt Mind een evenement: 'Last Man Standing'. Net als jongeren gaan ook bekende Nederlanders op palen in water gaan staan om geld in te zamelen. Dit jaar is een thuiseditie. En ook Amy doet mee. ,,Waar weet ik nog niet, ik twijfel nog een beetje. Ligt ook aan het weer. In de Liempdse kiosk staan? Dan zullen de mensen wel denken: die is gek, hahaha. Ik ga wel in ons eigen dorp staan in ieder geval, ik denk bij mijn moeder in de tuin."

Wie Amy wil steunen met haar inzamelingsactie, kan daarvoor een bedrag doneren via de webpagina www.doemeemetmind.nl/actie/amy-bressers.


p Amy Bressers uit Liempde staat op om aandacht te vragen voor psychische problemen onder jongeren. 31 oktober staat ze drie uur lang op een verhoging om geld in te zamelen. (Foto: Gerard Schalkx).