Gezellig met elkaar barbecueën zoals de buurtgenoten van de Hendrik Verheeslaan in Boxtel op de foto in 2017 deden, is dit jaar niet mogelijk. Het Oranje Fonds geeft op haar website tips over wat je wel kunt doen tijdens Burendag 2020.
Gezellig met elkaar barbecueën zoals de buurtgenoten van de Hendrik Verheeslaan in Boxtel op de foto in 2017 deden, is dit jaar niet mogelijk. Het Oranje Fonds geeft op haar website tips over wat je wel kunt doen tijdens Burendag 2020. Foto: Albert Stolwijk

ONDANKS CORONA TOCH ACTIVITEITEN OP NATIONALE BURENDAG

'Esch vormt eigenlijk één grote buurt'

De vierde zaterdag van september staat al sinds 2006 in het teken van de buren. Koffiegigant Douwe Egberts begon er mee, het Oranje Fonds omarmde het evenement. Maar toen kwam 2020, samenkomen is vanwege corona minder vanzelfsprekend. Maar toch is het contact met de buren belangrijk, zo dacht ook Angela Rovers uit Esch.

RENS VAN DEN ELSEN

Rovers riep haar dorpsgenoten op om, coronaproof, iets te doen tijdens Nationale Burendag. Zaterdag 26 september zet ze zelf een tafeltje met een paar stoelen bij de voordeur en een geurende pot koffie. ,,Ik hou van mijn dorp, ken ook veel mensen. Maar met de overburen was het contact nog niet echt gelegd. Burendag lijkt mij een goed moment om hen te leren kennen", vertelt de geboren en getogen Essche onderneemster lachend.

NOMINATIE

Ze bedacht zich dat andere Esschenaren misschien ook wel iets zouden doen tijdens Burendag en ze plaatste een oproep op de besloten Facebookpagina Prikbord Esch. Daar werd enthousiast gereageerd en Rovers kreeg veel berichtjes van mensen die mee wilden doen of die al iets op de planning hadden staan. Zo houden de buren in de Venakkers - op afstand - een pubquiz en de leden van blaaskapel De Knoestjes organiseren een garagesale aan het Kruys 27 en de Willibrordusweg 27 omdat de jaarlijkse kofferbakverkoop niet door kon gaan. Angela bundelt alle activiteiten en zet dat vrijdag online.

In al haar enthousiasme heeft Rovers meteen maar het hele dorp Esch genomineerd voor de leukste buurt van Nederland. ,,In alle wijken gebeurt wel iets. En daarbij is Esch maar klein, eigenlijk net één grote buurt. Het opgeven was een impuls, ik was het zelfs al bijna weer vergeten. Tot ik een mailtje kreeg dat Esch was genomineerd", grinnikt ze. Of Esch gaat winnen, wordt zaterdag duidelijk.

OOK IN BOXTEL

Ook in Boxtel zijn verschillende activiteiten op de website van Burendag aangemeld. In De Pellenwever bijvoorbeeld, komen straatgenoten op afstand even bij elkaar en op Munsel is een pingpongtoernooi. Sommige ideeën blijken vanwege de coronamaatregelen toch niet mogelijk. Zo gaat de ontmoeting met de nieuwe bewoners van de vroegere pastorie aan de Baroniestraat niet door.


p Gezellig met elkaar barbecueën zoals de buurtgenoten van de Hendrik Verheeslaan in Boxtel op de foto in 2017 deden, is dit jaar niet mogelijk. (Foto: Miriam van Breugel).


Luxe Anders-Man

De Boxtelse striptekenaar Ralph Dikmans heeft een luxe versie gemaakt van zijn laatste Anders-Man album. De strip kent een veertig pagina's tellend dossier met tekeningen en verhalen over de totstandkoming. Het boek heeft tevens een harde kaft en bevat een voorwoord geschreven door Willy Linthout, de tekenaar van Urbanus. Exemplaren zijn verkrijgbaar via info@ralphdikmansdesign.nl.