Mike van Gils speelt met verve een saxofoonsolo op het schoolplein van het Baanderherencollege. (Foto: Peter de Koning).
Mike van Gils speelt met verve een saxofoonsolo op het schoolplein van het Baanderherencollege. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MIKE VAN GILS BETOVERT PUBLIEK MET SAXOFOONSOLO

Pleinconcert Gildenbonds slaat aan

Na een moeizaam halfjaar waarin niet, of alleen met veel beperkingen, samen gemusiceerd kon worden had de Gildenbondsharmonie afgelopen zondag in ieder geval het weer mee. Het orkest gaf een concert op het plein van het Baanderherencollege (BHC) aan de Van der Voortweg.

Na de vakantie werd vanwege corona-voorzichtigheid met een beperkte bezetting gerepeteerd en was het traditionele Kasteelconcert begin september geen haalbare kaart. Min of meer last minute werd toch besloten om het seizoen met een openbare uitvoering te starten.

KLAPSTOELEN

De binnenplaats van het Baanderherencollege, thuishaven van het orkest, bleek een uitermate geschikte locatie voor de gelegenheid.

Er was ruimte genoeg voor het publiek om de vereiste afstand te houden en bezoekers konden ervoor kiezen om volop van de zon te genieten of om iets meer verkoeling te zoeken in wat boomschaduw. Veelal genoot men van de muziek vanaf zelf meegebrachte klapstoelen.

GEVOEL VOOR MELODIE

Het orkest had onder leiding van dirigent Txemi Etxebarria een aangenaam klinkend programma voorbereid met een Spaanse pasodoble, de bekende Floral Dance en wat werken als Clarinet Candy waarin de klarinetgroep kon excelleren. In de Ballade voor saxofoon en harmonieorkest van Alfred Reed hield solist Mike van Gils het publiek gevangen met zijn prachtige toon en gevoel voor melodie, terwijl het orkest hem passend en sfeervol begeleidde.

Het concert dat ondanks de korte voorbereiding toch nog door zo'n zestig luisteraars werd bezocht, werd afgesloten met Cooperation, een werk dat speciaal voor deze moeilijke coronatijd door de dirigent samen met Mari van Gils werd gecomponeerd. De kaartensetjes met Gildenbonds Duckies vonden vervolgens gretig aftrek.

Het orkest bereidt zich nu voor op een uitvoering op 25 oktober. Voor beperkt publiek wordt Engelse muziek vertolkt in combinatie met een high-tea-arrangement.

p Mike van Gils speelt met verve een saxofoonsolo op het schoolplein van het Baanderherencollege. (Foto: Peter de Koning).


BOCKESPRONGEN OVERWEEGT IN 2021 ACTS TE VERSPREIDEN

Theatermakers rekenen af met corona

Jan Hermens

Keihard afrekenen met corona. Hoe fijn is dat. Zondag kon het op de Markt in Boxtel. Festival Bockesprongen, dat niet in zijn normale vorm door kon gaan, had desondanks een straattheateract geregeld: De Afrekening.

Louis Meister, voorzitter van stichting Bockesprongen: ,,Bezoekers mochten één voor één een huisje binnen. Daar zat een man achter een gordijntje. De gasten konden aangeven op wat voor manier zij af zouden willen rekenen met corona. Met een geweer bijvoorbeeld, of een bijl." Heet bleef bij theater, een oplossing voor het virus is nog niet gevonden.

De act maakte deel uit van het wekelijkse vertier op de Markt. Later in de middag vermaakten de muzikanten van De Volle Bloas het publiek met hun vrolijke noten. Het was heerlijk weer en op de terrassen genoot menig Boxtelaar van een drankje en muziek.

FOTO-EXPOSITIE

Bockesprongen had overigens nog meer in petto. Meister: ,,Een tentoonstelling met foto's die Peter de Koning, een van onze vrijwilligers, door de jaren heen maakte. Ze waren te zien in het pand tegenover fietsenzaak Elan en op panelen op de Markt. Daar was behoorlijk wat belangstelling voor."

Uiteraard blikken de theaterliefhebbers al vooruit naar volgend jaar, want acts moeten tijdig geboekt worden. Meister: ,,We weten natuurlijk niet hoe de vlag er volgend jaar bij hangt. We willen dan wel meer doen dan nu. Bijvoorbeeld meerdere acts, maar dan verspreid over Boxtel, zodat er geen mensenmassa's ontstaan. En mocht corona de wereld uit zijn, dan pakken we de draad weer op als vanouds. Dat zou het mooist zijn."

TERRASQUIZ

Ook komend weekend is er weer vermaak op de Markt. Zaterdag 26 september verzorgt The Brain vanaf 19.00 uur een terrassenquiz. De voorinschrijving is gesloten, maar wie zaterdag met een team van vier aanschuift op de Markt, kan wellicht nog meedoen. Deelname is gratis.

In dit hokje op de Boxtelse Markt konden bezoekers zondag op hun eigen wijze afrekenen met Covid-19. (Foto: Peter de Koning).