Mooie woorden, geen politieke toezeggingen

LINDA VAN DE WIEL

De twee vragen van het Podium Boxtel-bestuur aan de lokale politiek waren helder. Hoe wordt gekeken naar de toekomst van het Boxtelse theater? En: wat heeft de politiek daarvoor over? Zaterdagavond, voorafgaand aan seizoensopening Culturale, ging het theaterbestuur openhartig in gesprek met een stevige delegatie van de Boxtelse gemeenteraad én twee wethouders. Het leverde geen keiharde toezeggingen op, maar wel heel veel mooie woorden en positieve intenties.

,,Alle Boxtelse politieke partijen waren zaterdag vertegenwoordigd, inclusief de beleidsmedewerker van cultuur, en daar zijn we erg blij mee”, blikt Paul van Alphen, voorzitter van het bestuur van Podium Boxtel, terug. ,,We merkten tijdens onze rondleiding en presentatie dat de tendens is dat cultuur belangrijk is voor de politiek. Wij hopen dat de partijen dit vormgeven en uitdragen in de verkiezingsprogramma's.”

RANDVOORWAARDEN

Van Alphen beseft dat aandachtsgebieden als gezondheidszorg misschien urgenter zijn dan cultuur. ,,Maar stel je voor dat er geen cultuur meer is in Boxtel? Iedereen was het erover eens dat dit een slecht idee is. Bovendien heeft Podium Boxtel alle randvoorwaarden op orde: een gezonde financiële situatie, veel vrijwilligers én een groot draagvlak. Als de politiek ons subsidie toekent, kunnen we doen wat we zo graag doen: alle Boxtelaren bedienen en trakteren op een verrassend avond uit, gezellig in de buurt.”

,,Op dit moment is er weinig geld, maar ik vind cultuur wél belangrijk. Ik hoop dat Podium Boxtel en andere culturele initiatieven in stand gehouden worden”, reageerde Marusjka Lestrade (D66), wethouder van onder meer kunst en cultuur, na afloop van de ontmoeting met het theaterbestuur. ,,De presentatie was heel helder, ik had er geen enkele vraag over. Ik kan natuurlijk geen toezeggingen doen voor de toekomst, maar wat mij betreft blijft Podium Boxtel voortbestaan. Ik vind dit theater veel te belangrijk en ben er heel trots op.”

Fractievoorzitter Mariëlle van Alphen (Balans) vond de bijeenkomst met het bestuur van Podium Boxtel ook heel duidelijk. ,,We hebben goed van gedachten gewisseld en besproken op welke manieren we elkaar kunnen helpen.”

KERNTAKEN

Toezeggingen kan ook Van Alphen niet doen: ,,We moeten de gemeenteraadsverkiezingen (woensdag 18 november – red.) afwachten, daarna kritisch kijken en de kerntakendiscussie aangaan. Maar ik geniet vanavond volop. Dit is de eerste keer in maanden dat ik weer een band live zie optreden. Ik vind het alleen jammer dat ik moest blijven zitten. En eerlijk is eerlijk, ik kom te weinig in Podium Boxtel.”

Burgemeester Ronald van Meygaarden bezocht Podium Boxtel voor het eerst. ,,Vanwege het coronavirus is mijn inwerkprogramma in het water gevallen en heb ik veel plekken nog niet kunnen bezoeken. Maar ik vind dit een fantastische en mooi opgezette locatie. Boxtel mag trots zijn op dit theater.”

Hij vervolgt: ,,Hoe ik de toekomst van Podium Boxtel zie? Geen idee. Feit is dat er weinig geld is voor cultuur, al vind ik het persoonlijk belangrijk dat deze voorziening in stand gehouden wordt, net als andere culturele initiatieven trouwens.”

BEGRIJPELIJK

Esschenaar Peter Stark, nu nog VVD-gemeenteraadslid in Haaren, maar op de achtergrond al betrokken bij de Boxtelse lokale politiek, begrijpt de vraag om financiële zekerheid. ,,Podium Boxtel is nu al bezig met het boeken van artiesten voor het volgende seizoen. Mijn vraag was wel of het theater het ook kan redden met alleen sponsoring van het bedrijfsleven. Het is me duidelijk geworden dat dit niet het geval is.”

Beloftes kan ook Stark niet doen: ,,We moeten straks kritisch kijken naar het uitgavenpatroon. Maar ik zie dat Podium Boxtel bestaat uit een club enthousiaste en ambitieuze mensen. En omdat ze in het theater de zaken goed op orde hebben, staat Podium Boxtel hoog op mijn lijstje mits er geld voor is.”


In het nieuwe jaar houdt de nieuwe Boxtelse gemeenteraad een kerntakendiscussie. Dan wordt wellicht duidelijk of de politiek bereid is de knip te trekken voor Podium Boxtel en of er nog iets in die portemonnee zit.