Verslaggever Marc Cleutjens (vooraan rechts) fietst met het peloton van De La Salle richting de Mortelen. Op 1 oktober gaat hij mee op reportage naar de Amstel Gold Race. (Foto: Maarten van Amelsvoort).
Verslaggever Marc Cleutjens (vooraan rechts) fietst met het peloton van De La Salle richting de Mortelen. Op 1 oktober gaat hij mee op reportage naar de Amstel Gold Race. (Foto: Maarten van Amelsvoort). Foto: Maarten van Amelsvoort

WIELRENNERS DE LA SALLE FIETSEN AMSTEL GOLD RACE

Een herinnering voor het leven…

MARC CLEUTJENS

Tegen! Paaltje! Auto achter! Treintje! Rechts! Stoppen! Als ervaren wielrenners in een ontketend peloton koersen Tessa, Jayjay, Menno en Vinny over de Brabantse dreven. Ernaast, ervoor of erachter – dat hangt van de waaier af – rijden hun buddy’s Daan, Jasper, Maarten en Olga. Ook teamleider Tonio draait soepel mee. En ik? Ik mag vandaag de route uitpijlen en neem ‘mijn’ wielrenners mee naar de Mortelen en de Kampina. Een laatste test op weg naar de Amstel Gold Race.

Albegina, Anne, Dijango, Estherline, Jayjay, Jorrit, Kay, Levi, Menno, Rick, Silas, Tess, Tessa, Vinny en Wesley. Vorige week heb ik ze voorgesteld in de kolommen van deze krant. Wat ze gaan doen? Samen het parkoers van de Amstel Gold Race fietsen in Limburg. Waar De La Salle in voorgaande jaren koos voor de Mont Ventoux, heeft de ploegleiding van het orthopedagogisch behandel- en expertisecentrum in Boxtel nu gekozen voor een klassieker dicht bij huis. Minder kostbaar én coronaveiliger dan Frankrijk.

‘Hey Marc, fiets je mee jongen?’ Woorden van Maarten, enkele maanden geleden uitgesproken toen ik op mijn Specialized Allez op dit wielerpeloton stuitte. Fietsen maakt deel uit van de behandeling van deze vijftien kwetsbare kinderen. ,,Straks kijken ze allemaal terug op een mooie prestatie die een herinnering voor het leven is”, zegt teamleider Tonio.

CAUBERG

Daarom fiets ik mee met deze vijftien toppers. Ik wil van dichtbij zien, horen en voelen hoe ze zich voorbereiden op ‘De Koers’. Ik wil erbij zijn als ze Zuid-Limburg doorkruisen. Weer of geen weer, vanuit de herberg in Mechelen gaan we volgende week op weg naar Valkenburg. Daar volgen we de pijlen ‘Amstel Gold Race’, met een bezemwagen in ons kielzog. Aan het slot: de Cauberg. Een serieuze klim die we vandaag een beetje nabootsen.

Het viaduct over de A2 bij Liempde is onze eerste col. Een berg voor watjes, vinden we. De smalle Pailjaarttunnel in de Mortelen nodigt uit om even op de pedalen te gaan staan. En dan is er nog de Logtsebaan waar we grinnikend over drie verkeersdrempels stuiteren en fluitend twee dijkjes bedwingen. Laat die Cauberg maar komen! We gaan als een speer, al heeft Vinny het soms even moeilijk. Hij stoeit met de tegenwind, ruziet met zijn klikpedalen.

Maar Vinny is een doorzetter. Net als Menno, die op het grote voorblad vaart maakt. Kilometervreter. En dan is er nog Jayjay die vorig jaar met De La Salle de Kale Berg bedwong. Vandaag trekt hij sprintjes en bespreekt hij de winst van Tadej Pogacar en het verlies van Primož Roglic. En Tessa? Die verdient nu al de roze trui. In een prachtige stijl, die doet denken aan Giro-winnares Anna van der Breggen, rijdt ze mee met de besten. Dat ziet ook buddy Maarten, die ‘TOT’ in de groepsapp plaatst. Trots op Tessa.

Ik houd van wielrennen. Ik keek als klein manneke al naar alle etappes in de Tour de France en stond hand in hand met mijn vader te kijken naar de ‘Ronde van Den Besterd’ in Tilburg, doorkomst Molenbochtstraat. Ik zag de Tour de France over de Markt in Boxtel knallen en bedwong met mijn maten van wielerclub EFIONA machtige cols als Alpe d’Huez, Col de la Croix-de-Fer en natuurlijk Mont Ventoux. Vorige week ontdekte ik dat Luxemburg een echt wielerlandje is. Maar wat verheug ik me op de Amstel Gold Race. Albegina, Anne, Dijango, Estherline, Jayjay, Jorrit, Kay, Levi, Menno, Rick, Silas, Tess, Tessa, Vinny en Wesley gaan niet alleen de Limburgse heuvels bedwingen maar ook bergen verzetten. En herinneringen maken. Voor het leven…