Bij de Mariakapel aan de Prins Hendrikstraat wordt een coronaplaquette onthuld. (Foto: Jan Hermens).
Bij de Mariakapel aan de Prins Hendrikstraat wordt een coronaplaquette onthuld. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

Plaquette bij Mariakapel op nationale coronaherdenking


HENK VAN WEERT

Premier Mark Rutte heeft dinsdag 6 oktober bestempeld als moment om stil te staan bij de slachtoffers van de coronacrisis. Ook in Boxtel wordt die dag een herdenking gehouden. Dat gebeurt bij de devotiekapel van Onze Lieve Vrouw van Fatima aan de Prins Hendrikstraat. Daar worden om 15.00 uur twee plaquettes onthuld. Wethouder Herman van Wanrooij heeft toegezegd daarbij aanwezig te zijn.

De kapel staat aan het einde van de Prins Hendrikstraat, vlakbij de Ossenpadtunnel. Aan het begin van diezelfde straat runt Miriam van Breugel de winkel Mijn Herdenking, waar ze sieraden, attributen en kunstobjecten verkoopt. Daarmee probeert ze nabestaanden van overledenen te helpen om het verlies van hun dierbaren een plekje te geven.

,,Toen ik hoorde van de nationale coronaherdenking kreeg ik spontaan het idee om ook iets in Boxtel te organiseren", vertelt Van Breugel. Ze ging in overleg met de buurvrouw van de bidkapel, Maria Bol. Zij zorgt al zo'n twintig jaar dat het godshuisje schoon blijft en er bloemen staan bij het Madonnabeeld. ,,Zij vond het een prima idee." Van Breugel benaderde ook het gemeentebestuur en wijkorgaan Centrum-Breukelen, die ook gecharmeerd bleken van het initiatief.

TROOST VINDEN

,,Uiteindelijk is besloten twee plaquettes te laten maken bij het Boxtelse bedrijf Infolio. Ze worden bekostigd door het wijkorgaan", aldus Van Breugel. Op het ene gedenkplaatje wordt beschreven hoe de Mariakapel in 1951 tot stand kwam; op het andere wordt een link gelegd naar de hedendaagse coronacrisis. De plaquettes worden tegen de 'zuiltjes' bevestigd die de toegang tot de kapel markeren. ,,We hopen dat mensen die op een of andere manier door corona getroffen zijn, troost zullen vinden op deze plek. Bijvoorbeeld door een kaarsje op te steken."

De Mariakapel werd in 1951 opgetrokken tegelijk met de woningen op de hoek van de Van Coothstraat en de Prins Hendrikstraat. Bewoners van de stationsbuurt zamelden er geld voor in. In het geloof dat de Heilige Maagd hen beschermde tijdens bombardementen die het nabijgelegen Stationsplein troffen, richtten zij een gedenkplek op. Tien jaar geleden onderging de kapel ter ere van Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans een flinke opknapbeurt. De kosten voor dagelijks onderhoud en de plaatsing van bloemen worden mede betaald uit een donatie die het plaatselijke gilde Sint-Barbara & Sint-Joris jaarlijks beschikbaar stelt.

p De bidkapel aan de Prins Hendrikstraat, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Fatima ofwel OLV van de Rozenkrans wordt (ook) een gedenkplek voor coronaslachtoffers. (Foto: Jan Hermens).


FilmPodiumScopia toont Wild Tales

FilmPodiumScopia opent het nieuwe seizoen met de rolprent Wild Tales.

De Argentijns/Spaanse film uit 2014 wordt vanavond, donderdag 24 september, vanaf 20.15 uur vertoond in Podium Boxtel (Burgakker). Plaatsen reserveren is verplicht: www.podiumboxtel.nl.