Ongeveer de helft van het dak van Muziekhuis Boxtel is afgelopen week volgelegd met zonnepanelen.
Ongeveer de helft van het dak van Muziekhuis Boxtel is afgelopen week volgelegd met zonnepanelen. Foto: Henk van Weert

STICHTING LAAT 39 ZONNEPANELEN OP PLATTE DAK PLAATSEN

Muziekhuis kiest voor duurzame stroom

Met de plaatsing van 39 zonnepanelen verwacht de beheerstichting van Muziekhuis Boxtel de jaarlijkse energierekening fors terug te dringen. Donderdag is het platte dak van de accommodatie aan de Passage Riche voor ongeveer de helft volgelegd met collectoren.

Voor de plaatsing van zonnepanelen kon het bestuur van Muziekhuis Boxtel geen aanspraak maken op bestaande subsidieregelingen. Desondanks is besloten tot de investering waarmee 18.000 euro was gemoeid en die 11.000 kilowattuur moet opbrengen, meldt beheerder Pierre Robben. ,,We verbruiken op jaarbasis zo'n 2.400 euro aan stroom en volgens de berekeningen zal de energienota straks zo'n 850 euro lager uitvallen. We hopen de investering in tien jaar terug te verdienen."

LED-VERLICHTING

Bij de verbouwing van het voormalige snookercentrum tot repetitiezaal voor onder meer Boxtel's Harmonie werden in 2016 al tal van energiebesparende maatregelen genomen. ,,Zo zijn de muren extra goed geïsoleerd, vooral om geluidsoverlast tegen te gaan door de blaas- en slagwerkorkesten die hier repeteren. Maar die isolatie zorgt er natuurlijk ook voor dat er geen warmte verloren gaat", weet Robben. Ook wijst hij op de tl-armaturen waarin louter led-lampen zijn geplaatst.

VENTILATIE EN CO2

Inmiddels zijn de meeste verenigingen die in het Muziekhuis repeteren weer met hun activiteiten gestart. ,,Wel met de nodige aanpassingen uiteraard en soms is het behelpen", aldus Robben. ,,Maar de mensen zijn vooral blij dat zij hun hobby weer kunnen beoefenen. Dankzij het ventilatiesysteem dat we bij de bouw hebben geïnstalleerd, kunnen we een continue doorstroom van verse lucht garanderen."

Om een en ander goed te kunnen controleren, is ook een CO2-meter geïnstalleerd, vertelt Robben. ,,Die geeft een gemiddelde uitstoot van 450 tot 575 aan. Een uitstoot tot 1000 geldt volgens de RIVM-richtlijnen als 'uitstekend', dus daar zijn we heel tevreden mee."


q Het platte dak van Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche is afgelopen week voor ongeveer de helft volgelegd met zonnepanelen. Het witte gebouw op de achtergrond is het onlangs verkochte buurpand van Modecentrum Theelen. (Foto: Henk van Weert).