Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'T IVOOR HOUDT NK VOOR DE JEUGD

Bloeiende biljartclub staat stil bij jubileum


RENS VAN DEN ELSEN

De coronapandemie heeft er voor gezorgd dat veel activiteiten niet door konden gaan of dat deze verplaatst werden. Zo ook het vijftigjarig bestaansjubileum van de Boxtelse biljartvereniging 't Ivoor. Er was een feestje gepland in april, maar dat liep anders. Nu staat de club alsnog stil bij zijn verjaardag en is het Nederlands kampioenschap voor jeugdbiljarters aan 't Ivoor toevertrouwd.

Veel binnensporters zijn alweer enkele maanden actief. Maar biljarters hebben lang moeten wachten voor zij hun keu's weer mochten krijten. Sterker nog, de avondcompetities gaan pas maandag 28 september van start. Belangrijkste reden voor de 'vertraging' zijn de deelnemers van deze sport. Die voor een groot deel uit ouderen bestaat, een risicogroep.

Pas vorige week vrijdag kwam het verlossende woord vanuit de Nederlandse Biljart Bond dat er weer tegen andere teams gespeeld mag worden en dus opent 't Ivoor langzaam de deuren van haar accommodatie aan de Voetboog.

Naast de avondcompetitie en de persoonlijke kampioenschappen, houdt de Boxtelse biljartvereniging in het weekend van 3 en 4 oktober het NK voor de jeugd in de tweede klasse. Een van de deelnemers, Joeri Wilkowski, komt uit de gelederen van 't Ivoor.

Dat een dergelijk toernooi met landelijke uitstraling in Boxtel wordt gehouden, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Met enige regelmaat weten de topspelers uit de sport de biljarthal van 't Ivoor te vinden. Het driebandenteam komt uit op het hoogste niveau in competitieverband en bovendien is de club met haar 125 leden een van de grotere verenigingen van Nederland. En die groeit nog altijd.

BOEK

Om het jubileum in deze tijd toch wat extra glans te geven, is clublid en journalist Ton Rooms bezig aan een boek over de vereniging. Hij beschrijft hierin niet alleen de geschiedenis, maar tekent hij ook verhalen op van de leden. Het is nog niet duidelijk wanneer de uitgave moet verschijnen, het streven is in elk geval nog dit seizoen.

Buiten het NK en het opstarten van de competities, staat 't Ivoor het komende seizoen op verschillende momenten stil bij het jubileum. Hoe dat er precies uit gaat zien, maakte voorzitter Theodoor van Leeuwen vanmiddag bekend. Hierover is volgende week meer te lezen.



p In maart 2019 werd in het biljartcentrum aan de Voetboog het eerste Boxtels kampioenschap bandstoten gehouden. Volgend weekend speelt de jeugd daar een landelijk toernooi. (Foto: Peter de Koning).