De band vanBakkus in een huiskamerachtig decor. Het publiek houdt afstand. (Foto: Hans van Doorn)
De band vanBakkus in een huiskamerachtig decor. Het publiek houdt afstand. (Foto: Hans van Doorn) Foto: Hans van Doorn

CULTURALE IN PODIUM BOXTEL IS AFTRAP VAN BELL-JAAR: WARM WELKOM VOOR ESCH IS VAN START GEGAAN

‘Dansen op je stoel is weer een mooie en geheel nieuwe ervaring’

LINDA VAN DE WIEL

Muziek, verhalen en nóg meer muziek. In aangepaste vorm vond zaterdagavond in Podium Boxtel het evenement Culturale plaats. Verdeeld over twee zalen werd een mooi programma voorgeschoteld aan 140 cultuurliefhebbers. De traditionele opening van het nieuwe culturele seizoen draaide dit jaar om het welkom heten van Esch bij de gemeene Boxtel. Stichting Boxtel, Esch, Lennisheuvel, Liempde (BELL) is in het leven geroepen om dat warme onthaal op een creatieve manier vorm te geven.

,,Wij willen de mensen uit de vier dorpskernen bij elkaar brengen. Zijn er mensen uit Esch aanwezig? Uit Lennisheuvel? Liempde? Boxtel?” Op alle vragen van Xaveer van Lokven, voorzitter van BELL werd ‘ja’ geroepen. ,,Wij openen vandaag het BELL-jaar dat in juni eindigt op de Bazaar in het Molenwijkpark. Dat festival viert in 2021 zijn twintigste verjaardag”, vertelde oud-Esschenaar Van Lokven.

De band Saab XL komt eveneens uit de 'glimlach van Brabant' en had zich voor deze gelegenheid versterkt met enkele Boxtelse muzikanten. Ook was er een gastoptreden van de Liempdse Maria Scheepers op accordeon.

Het elfkoppige orkest bracht een swingend programma vol bekende covers ten gehore. Dit was mede te danken aan de blazerssectie. De muzikanten stonden keurig op anderhalve meter afstand van elkaar en brachten hits als ‘Valerie’ en ‘Dansen op de vulkaan’ voor het voetlicht. En dat in een sfeervol en coronaproof ingerichte theaterzaal die verlicht werd door ledkaarsen en waar mensen in tweetallen bij elkaar zaten.

BOXTEL 2020

Het optreden van Saab XL, dat plaatsvond in de grote zaal van Podium Boxtel, werd tweemaal onderbroken door de initiatiefnemers van het boekenproject ‘Boxtel - 2020 in 366 verhalen’. Twee auteurs uit Boxtel, een schrijver uit Esch, én een auteur uit Liempde lazen hun verhaal voor op het toneel.

Ook Bert Engelbart nam de microfoon ter hand: ,,Vandaag starten we onze crowdfundingactie. Door een donatie te doen op www.voorjebuurt.nl/boxtel2020 maakt u de druk van het boek mede mogelijk en bent u tevens eigenaar van een exemplaar”, stelde Engelbart.

Na afloop van het eerste programmaonderdeel, dat ook werd bijgewoond door burgemeester Ronald van Meygaarden, cultuurwethouder Marusjka Lestrade en een aantal gemeenteraadsleden, werden alle bezoekers coronaproof naar de andere zaal geleid. Daar volgde het tweede deel van de avond voor cultuurliefhebbers: een optreden van de Boxtelse formatie vanBakkus.

VERPLETTEREND

Ook vanBakkus was bewust versterkt met twee ‘buiten-Boxtelse’ muzikanten om zo de BELL-gedachte uit te dragen. Jeroen van Lier (gitaar), Guido van Eijk (gitaar, trompet en percussie) en Fons van Heesch jr. (zang) komen uit Boxtel. William van Houtum (bas) woont in Liempde, maar is geboren in Lennisheuvel. Gastdrummer Joost Kurstjens heeft Essche roots en zangeres Sara Bormans komt ook uit Esch. De band speelde weergaloos en bracht op geheel eigen wijze covers als ‘Roller Coaster’. Zangeres Bormans maakte een verpletterende indruk en bracht de toch al enthousiaste zaal in vervoering.

Speciaal vanwege BELL had Van Heesch jr. een liefdesverhaal geschreven dat hij voorlas uit een imaginaire BELL-glossy. Het verhalende epistel ging over geschiedenisleraar Jaap uit Hendrik-Ido-Ambacht, die na het overlijden van zijn moeder, samen met kat Mozes, op de bonnefooi naar Brabant verhuist: ,,Jaap draaide aan zijn Pim Pam Pet-spel en kwam bij de letter S uit. En dus besloot hij naar Esch te verhuizen”, declameerde de frontman van de band. ,,Om de omgeving te ontdekken, huilde Jaap bij een toneelvoorstelling in Orion in Lennisheuvel, genoot hij van popfestival Limuscine in Liempde, bezocht hij kasteel Stapelen in Boxtel en wandelde hij langs de Essche Stroom. Hij begreep al snel niet meer hoe hij zonder al dit moois had geleefd.”

GROTE LIEFDE

Zoals een liefdesverhaal betaamt, ontmoette Jaap zijn grote liefde tijdens zijn kennismakingsfeest. Wie daarbij aanwezig was? De band vanBakkus natuurlijk, die weergaloos speelde. Het verhaal, dat in combinatie met de muziek van de band, een prachtig geheel vormde, kon rekenen op een ovatie van het publiek.

Vooral Luc Bormans, trotse vader van zangeres Sara, had genoten van Culturale. ,,Ik vind deze avond erg gezellig. En dansen op je stoel is weer een mooie en nieuwe ervaring.” Ook bezoekster Els van den Brand beleefde een heerlijk avondje uit. ,,En ik vind de corona-oplossingen prima. Of ik hier vaker kom? Jazeker, ik ben zelfs vriend van Podium Boxtel.”






De Essche band SaabXL in actie op de bühne van Podium Boxtel. (Foto: Peter de Koning).