Antoon van Oirschot was van 1978 tot 2002 voorzitter van de lokale ZLTO. In die functie begeleidde hij onder meer de fusie van de Boxtelse afdeling met die van Liempde. (Foto: Piet van Oers, 2002).
Antoon van Oirschot was van 1978 tot 2002 voorzitter van de lokale ZLTO. In die functie begeleidde hij onder meer de fusie van de Boxtelse afdeling met die van Liempde. (Foto: Piet van Oers, 2002). Foto: Piet van Oers

ANTOON VAN OIRSCHOT, EREVOORZITTER ZLTO, OVERLEDEN

'Plant en dier lijken belangrijker dan de mens'


HENK VAN WEERT

Op het moment dat hij in 2002 afscheid nam van het ZLTO-bestuur, had Boxtelaar Antoon van Oirschot bijna dertig jaar lang de belangen van de lokale agrariƫrs behartigd. Geen wonder dat hij niet alleen de gouden speld van de boerenorganisatie kreeg opgespeld, maar het afdelingsbestuur benoemde hem ook tot erevoorzitter voor het leven. Van Oirschot overleed 11 september jongstleden.

De regionale ZLTO-afdeling Dommel en Aa heeft vandaag de dag leden in Boxtel, Liempde, Gemonde, Esch, Sint-Michielsgestel, Berlicum, Helvoirt en Cromvoirt. Dat was in 1973, toen Van Oirschot toetrad tot het bestuur van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB), zoals de ZLTO toen heette, wel anders. Destijds telde de belangenorganisatie uitsluitend leden uit Boxtel.

SCHAALVERGROTING

Na vijf jaren bestuurslidmaatschap, hanteerde Van Oirschot liefst 24 jaar de voorzittershamer. In die tijd zag hij in zijn sector veel veranderen. Vooral de strengere regelgeving, de schaalvergroting, specialisatie en toename van administratieve rompslomp noemde hij als meest in het oog springend tijdens een interview dat deze krant in februari 2002 publiceerde.

Bovendien was hij betrokken bij de fusie van de Boxtelse en Liempdse NCB, die vijf jaar voor zijn afscheid werd bekrachtigd.

RECONSTRUCTIEWET

Kort voordat hij de bestuurlijke leiding van de ZLTO overdroeg aan Theo Timmermans, zette Van Oirschot vraagtekens bij het belang dat werd toegekend aan natuur en milieu in het landbouwbeleid. ,,Boeren mogen nauwelijks meer uitbreiden en moeten volgens de Reconstructiewet straks verdwijnen op plaatsen die dicht bij waardevolle natuurgebieden liggen", constateerde de voorman, die samen met zijn vrouw een melkveehouderij in de buurtschap Nergena runde. ,,Het lijkt er soms op dat men plant en dier belangrijker vindt dan de mens. Neem nou zo'n ecoduct dat over de A2 gebouwd gaat worden. Zo'n voorziening kost twintig miljoen gulden, dat geld kan toch veel beter besteed worden. En dan praat ik niet alleen over de agrarische sector, maar ook over het personeelstekort in ziekenhuizen."

Binnen de ZLTO wordt met dankbaarheid teruggedacht aan de overleden erevoorzitter, die voor tal van lokale agrariƫrs in de loop van de jaren een steun en toeverlaat was en menigeen een luisterend oor bood.

Antoon van Oirschot werd 78 jaar.