Een vrijwilliger met grijper ziet vanaf een bruggetje hoe de Boxtelse armada nadert. Deze vloot voert geen strijd tegen Nederlandse zeehelden, maar tegen zwerfafval. (Foto: Peter de Koning).
Een vrijwilliger met grijper ziet vanaf een bruggetje hoe de Boxtelse armada nadert. Deze vloot voert geen strijd tegen Nederlandse zeehelden, maar tegen zwerfafval. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VRIJWILLIGERS VERZAMELEN ROMMEL UIT DE DOMMEL, UIT BERMEN EN LANGS STRATEN

Boxtel gaat met man en macht zwerfafval te lijf

Jan Hermens

Zwerfafval opruimen is relatief eenvoudig werk, maar voor blikjes, zakjes en andere troep die in het water drijft, is speciaal materieel nodig. Op World Clean Up Day visten Boxtelse vrijwilligers zaterdag rommel uit de Dommel.

Daarnaast struinden mensen de rivieroevers af om daar troep op te ruimen. ,,We waren met dertig deelnemers, onder wie zes collega's", aldus Marsha van den Heuvel van waterschap De Dommel, die mede het initiatief nam.

De afvalvissers peddelden met kano's van De Pagaai het bekende Rondje Boxtel, geflankeerd door een wandelploegje. Van den Heuvel: ,,De lopers hadden zich opgesplitst en zijn met twee groepjes op pad geweest."

Plastic dat in de Dommel dobbert, zou zomaar in zee kunnen komen en om vervolgens bij te dragen aan de troepsoep die de oceanen zwaar verontreinigt. Hoe meer er uit het water gevist wordt, hoe beter, aldus het waterschap.

BEETJE BITTER

De inzet van de prikkers was niet voor niets, want dertig volle vuilniszakken belandden in een container die aan de Eindhovenseweg stond opgesteld. Die bak was uiteindelijk tot aan de rand toe vol. En dan waren deze dertig mensen niet de enigen die Boxtel opschoonden.

Vanaf de Markt vertrokken ook vrijwilligers op initiatief van Nic&Mic, het upcycle-bedrijf van Nicholas en Michael Ninaber van Eijben. ,,We zijn elkaar tegengekomen langs de Eindhovenseweg. Wij hebben ons echt op de oevers van de Dommel gericht, zij prikten meer in de bermen", aldus de woordvoerster van het waterschap. Ook op de Kapelweg waren mensen bezig.

Leden van de lokale D66-afdeling, waaronder wethouder Marusjka Lestrade, ontfermden zich over de hangplek voor jongeren op Fellenoord. De sloot tussen de parkeerplekken en het terrein van het Jacob-Roelandslyceum is een bekende verzamelplaats van zwerfafval.

BEETJE BITTER

Nicholas Ninaber van Eijben zette liefst twaalf looproutes uit, verspreid over heel Boxtel. Hij spreekt van een groot succes. ,,In de zin van animo en het zwerfvuil dat we hebben opgehaald. De hoeveelheid troep maakt het daarentegen ook wel een beetje bitter. De gemeente zorgde voor 55 grijpers en die waren nodig, want uiteindelijk deden er meer dan zestig mensen mee. Er zijn meer dan tachtig volle zakken zwerfvuil opgehaald in amper twee uur tijd."

PEUKEN

Wat er zoal gevonden is, is doorgegeven aan de landelijke organisatie van de opschoonactie. Ninaber van Eijben: ,,Wij hebben geen bijzondere vondsten gedaan. Veel sigarettenpeuken, die zijn zeer schadelijk voor vogels en hun jongen, blikjes energiedrank en halveliterblikken bier."
Volgend jaar wil de ondernemer de zaken nog grootser aanpakken en bedrijven en scholen bij de schoonmaakdag betrekken. ,,Er ligt nog zoveel, dat ik ervan overtuigd ben dat we met meer vrijwilligers wel twee keer zoveel op kunnen halen. Helaas..."



In amper twee uur tijd haalden de ruim zestig vrijwilligers die Nic&Mic optrommelde meer dan tachtig volle vuilniszakken zwerfafval op. (Foto: Nic&Mic).
Een kleurige olifant, gemaakt van gevonden teenslippers die Nic&Mic bijeenraapte op stranden in ontwikkelingslanden, trok de aandacht op de Markt.  (Foto: Nic&Mic).