Sjan Habraken overhandigt de cheque van 3.500 euro aan Marielle van Oirschot van WensAmbulance Brabant. Dat doet ze vanaf een veilige afstand. (Foto: Gerard Schalkx).
Sjan Habraken overhandigt de cheque van 3.500 euro aan Marielle van Oirschot van WensAmbulance Brabant. Dat doet ze vanaf een veilige afstand. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

WENSAMBULANCE BRABANT KAN OP VEEL BIJVAL REKENEN

Hoogste opbrengst ooit voor Tourspel Liempde

Jan Hermens

Een recordopbrengst voor Tourspel Liempde. Maar liefst 3.500 euro mochten Barry van Brakel en Mariƫlle van Oirschot, vrijwilligers van WensAmbulance Brabant, zondagavond in ontvangst nemen. Het goede doel van dit jaar kan op veel bijval rekenen.

Niet voor niets. Bert Habraken, die zich jarenlang voor Tourspel Liempde inzette, zag zijn laatste wens in vervulling gaan toen hij dankzij WensAmbulance Brabant de eerste steen voor het nieuwe huis van zijn dochter kon leggen. Van Oirschot maakte die rit als verpleegkundige mee: ,,Heel bijzonder. Dit vrijwilligerswerk geeft zoveel voldoening. Zo'n wens van een terminaal zieke vervullen is van onschatbare waarde." Van Brakel, chauffeur en enthousiast ambassadeur van WensAmbulance Brabant, beaamt Mariƫlles woorden: ,,Hoe meer mensen weten wat wij doen, hoe beter. Als kinderen een spreekbeurt willen houden over onze organisatie komen we met ambulance en al. Wij vervullen de laatste wensen kosteloos. We werken met professionele vrijwilligers en moeten het hebben van giften en donaties."

STIL

Een recordopbrengst: voorzitter Mark van der Laan van Tourspel Liempde is er stil van. Letterlijk, want het geluid valt zondagavond tijdens de livestream van de prijsuitreiking een poosje weg. Maar humor en geduld lossen veel op. Het beeld van de voorzitter die rustig met een papiertje voor de camera wacht, is ook wat waard. Op het blaadje staat voor de kijkers leesbaar: storing.

Al snel kan Van der Laan alsnog de winnaars bekendmaken van de competitie die de deelnemers drie weken in haar greep hield. Hij vergeet daarbij de sponsors niet, want die hebben substantieel bijgedragen aan het succes van het spel. De Durpsherberg bijvoorbeeld, Denra scooters en fietsen, Deltafiber en Saris Electro. En natuurlijk de mensen die de live-uitzending verzorgen: Lieke Faber en Peter Hacken.

PEDERSEN

Van der Laan begint zijn prijzenfestijn met het Extra Tourspel. Wie hieraan meedeed, moest proberen te raden op welke plaats in het klassement de renner Mads Pedersen zou eindigen. Van der Laan: ,,Normaal gesproken vult iedereen de klassering van de Liempdse wielertrots Koen de Kort in, maar hij rijdt dit jaar de Giro d'Italia en deed niet mee aan de Ronde van Frankrijk. Koen stelde voor dan deelnemers te laten gokken naar de positie in het eindklassement van zijn ploeggenoot en wereldkampioen op de weg, Mads Pedersen."

De Kort vermoedde drie weken geleden dat Pedersen op plek 123 zou uitkomen. Zijn uiteindelijke klassering? Nummer 124. Van der Laan: ,,We hoeven niet te loten, er is maar een winnaar. Dat is Piet van Oirschot."

Toon de Jong sleepte twee hoofdprijzen in de wacht. Hij eindigde op de eerste plaats van het Tourspel. Daarnaast trok WensAmbulance-vrijwilligster Van Oirschot ook nog eens zijn lootje uit een grote kom, goed voor een fraaie omafiets. De nummers twee en drie van het Tourspel zijn Robert Schelle op de tweede plaats en Lian van Oorschot.

De ware winnaar is echter WensAmbulance Brabant, en de mensen van wie hun laatste wens in vervulling gaat. Sjan Habraken overhandigt de cheque uit naam van haar overleden man. ,,Bert zou trots geweest zijn op dit prachtige bedrag."


t Toon de Jong, winnaar van Tourspel Liempde, draagt de gele trui. Nummer twee Robert Schelle de groene. Lian van Oorschot, nummer drie in het klassement, kon niet bij het maken van de foto aanwezig zijn. Door een creatieve oplossing is ze toch in beeld gebracht. (Foto: Gerard Schalkx).


Toon de Jong, winnaar van Tourspel Liempde, draagt de gele trui. Nummer twee Robert Schelle de groene. Lian van Oorschot, nummer drie in het klassement, kon niet bij het maken van de foto aanwezig zijn. Door een creatieve oplossing is ze toch in beeld gebracht. (Foto: Gerard Schalkx).