Op deze locatie in Lennisheuvel moeten in totaal 87 nieuwe woningen gebouwd worden. Op de achtergrond is het monumentale pand te zien waar het plan naar is vernoemd, Den Eijngel. (Foto: Peter de Koning, 2018).
Op deze locatie in Lennisheuvel moeten in totaal 87 nieuwe woningen gebouwd worden. Op de achtergrond is het monumentale pand te zien waar het plan naar is vernoemd, Den Eijngel. (Foto: Peter de Koning, 2018). Foto: Peter de Koning

BEWONERS LENNISHEUVEL WILLEN DUIDELIJKHEID OVER DOELGROEPEN IN NIEUWE WIJK

Rechters mild over Achter den Eijngel

ADRIE VAN DER WEL

De kans is groot dat de Raad van State (RvS) groen licht gaat geven voor de bouw van maximaal 87 woningen in Lennisheuvel. Het plan, Achter den Eijngel geheten, wordt bestreden door omwonenden en de milieuvereniging Het Groene Hart. De kwestie werd maandag behandeld in Den Haag.

De rechters van de RvS twijfelden er nauwelijks over dat de woningnood in het kerkdorp is aangetoond. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er in de gehele gemeente Boxtel behoefte aan ongeveer 1.400 woningen. Maar van alle bouwplannen liggen er slechts enkele concrete op tafel. Een plan zoals in Lennisheuvel is daarom voor de gemeente zeer welkom. Boxtel kent volgens de gemeentelijk woordvoerder de grootste achterstand in woningbouwontwikkeling in Brabant.

,,Als de behoefte aan woningen er eenmaal is, dan is het van minder belang voor wie die woningen gebouwd gaan worden", stelde een van de staatsraden. Boxtel heeft volgens de zegsman het nieuwe bestemmingsplan voor de woningbouw Achter Den Eijngel bewust flexibel gehouden. Of het om starterswoningen gaat of woningen voor senioren, duur of minder duur, wil de gemeente laten afhangen van de vraag op de woningmarkt. Het project zal in meerdere fasen gerealiseerd worden.

WETEN WIE ER KOMT

Omwonenden voerden aan dat het wel degelijk verschil maakt welke doelgroepen in de woningen terechtkomen. ,,Het is van belang om te weten wie er komen wonen. Het gaat om de ruimtelijke effecten”, aldus een buurtbewoner. Huizen voor ouderen hebben een ander effect op een buurt als woningen voor starters of gezinnen. Dat werkt ook door in het aantal parkeerplaatsen en mogelijke overlast. Maar de raadsvoorzitter vroeg zich hardop af of gemeenten in een bestemmingsplan al moeten regelen voor wie die woningen bestemd moeten zijn.

IN STRIJD MET BELEID

Volgens voorzitter Adriaan van Abeelen van milieuvereniging Het Groene Hart is het bouwplan in Lennisheuvel in strijd met het beleid van Boxtel. Dat is neergelegd in de gemeentelijke structuurvisie en wil de cultuurhistorische kenmerken van de dorpskernen in stand houden. ,,Hier gebeurt precies het omgekeerde”, zegt Van Abeelen. ,,De cultuurhistorische kern van Lennisheuvel dreigt van de kaart te verdwijnen.” Daarnaast wordt mogelijk ook het Rijksmonument Den Eijngel aangetast. Een van de ontsluitingswegen van de nieuwe wijk loopt dwars door de tuin van het monument. ,,De Raad van State moet nu beoordelen of dit wel kan”, aldus de voorzitter van de milieuclub.

INBREIDING

,,Waarom is er niet gekozen voor inbreiding”, wilde een van de staatsraden weten. Daarmee verwoordde hij het standpunt van de bezwaarmakers die vinden dat er eerst andere bouwlocaties gezocht moesten worden, zogeheten inbreidingslocaties binnen de bebouwde kom. Maar volgens de gemeentewoordvoerder zet dat geen zoden aan de dijk. Dat zou te lang duren en te weinig bouwlocaties opleveren.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

PLAN

Ontwikkelaars Hazenberg Bouw en Janssen de Jong hebben de bouwplannen voor Achter den Eijngel uitgewerkt. Het bestaat uit 65 tussen-, hoek- en twee-onder-een-kapwoningen, zowel huur als koop. Daarnaast zijn er dertien kavels voor de vrije sector gereserveerd. ,,Met deze brede mix aan woningtypes en bouwkavels is Achter den Eijngel een mooi gevarieerd plan, passend in de dorpse opzet van haar omgeving. Een prachtige toevoeging aan het dorp en een natuurlijke schakel tussen de bestaande bebouwing en de Heerenbeekloop", zo prijzen de ontwikkelaars het plan aan in de maandag verstuurde nieuwsbrief.


Volgens de aannemers zijn de ontwerpen van de woningen en de inrichting van de openbare ruimte al in een vergevorderd stadium. De verwachting is dat als de uitspraak van de RvS positief is, het bestemmingsplan snel onherroepelijk wordt. Daarna zouden de eerste woningen tegen het einde van dit jaar in de verkoop kunnen gaan.

Op deze locatie in Lennisheuvel moeten in totaal 87 nieuwe woningen gebouwd worden. Op de achtergrond is het monumentale pand te zien waar het plan naar is vernoemd, Den Eijngel. (Foto: Peter de Koning, 2018).