Werner van der Velden knipt het lint door. Nu staan de kinderen nog stil, een milliseconde later is dat anders. De bestorming van de Bastille is er niets bij. De energie en het plezier spatten ervan af. Buitenspelen is genieten. (Foto: Jan Hermens).
Werner van der Velden knipt het lint door. Nu staan de kinderen nog stil, een milliseconde later is dat anders. De bestorming van de Bastille is er niets bij. De energie en het plezier spatten ervan af. Buitenspelen is genieten. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

OUD-WIJKMAKELAAR KNIPT LINT DOOR

Speeltuin Sparrenlaene sieraad voor de buurt

Jan Hermens

Werner van der Velden mocht deze stralende zaterdagmiddag de openingshandeling verrichten, want de rol van de voormalig wijkmakelaar was cruciaal bij de totstandkoming van de speeltuin in de wijk Sparrenlaene. Hij gaf de buurtbewoners die ijverden voor het klim- en klauterparadijsje de broodnodige ondersteuning.

En dat niet alleen, hij fungeerde als schakel tussen de speeltuincommissie en de gemeente. Die laatste droeg bij in de financiering, net als het VSB-fonds en de Rabobank. Steun in natura kwam van Grondverzetbedrijf Van Pinxteren. Ook wijkorgaan Platform Selissen deed een duit in het zakje, net als Kern met Pit. Rob Wilting, tot en met zaterdag voorzitter van buurtvereniging Sparrenlaene: ,,In ruil voor de bijdrage van het wijkplatform houden wij de buurt schoon."

Voor Wilting vormde de middag het slotakkoord van zijn voorzitterschap. Hij legde de spreekwoordelijke hamer met een gerust hart neer, want er staan al nieuwe bestuursleden te trappelen.

De gemeente Boxtel was ook vertegenwoordigd bij de vrolijke gebeurtenis, want de speelplek is bij uitstek een voorbeeld van geslaagde burgerparticipatie. De lokale overheid faciliteerde en droeg 9.000 euro bij, maar de wijkbewoners trokken de kar.

BUBBELS

De opening van de speeltuin was een waar feestje, compleet met bubbels, chips en kinderchampagne. Omdat alles zich buiten afspeelde, was de kans op coronabesmettingen niet zo groot. Desalniettemin hielden de volwassenen anderhalve meter afstand. De kinderen niet. En al helemaal niet toen Van der Velden het lintje dat het speeltoestel sierde, doorknipte. Nog voor de twee helften van de schaar elkaar voorbijgleden, bestormde het grut het houten toestel. Genoeg toespraakjes beluisterd, tijd om te spelen.


RECORDPOGING ZELFSTANDIG WINKELIERS

Positieve reacties klanten gaan een slinger vormen

Het Vakcentrum, de branchevereniging voor zelfstandig ondernemers met een supermarkt of (non)-foodspeciaalzaak, heeft een wereldrecordpoging op touw gezet. Ook in Boxtel wordt eraan meegewerkt.

De vereniging wil met de actie de meerwaarde van zelfstandig winkeliers benadrukken. Ze ondersteunen veel plaatselijke activiteiten en verenigingen en zijn vaak actief in besturen. Bovendien vervullen hun winkels vaak een sociale functie. De ondernemers kennen hun klanten en andersom.

Om die belangrijke rol in de samenleving eens voor het voetlicht te brengen, nodigt het Vakcentrum klanten uit deze meerwaarde te beschrijven en zo mee te helpen aan het vestigen van een wereldrecord. Alle reacties worden namelijk gebundeld en moeten de langste kartonnen slinger ooit worden.

PLUS

Reacties kunnen opgetekend worden in een groot Meerwaarde-boek. Dat ligt van maandag 28 september tot en met donderdag 1 oktober bij supermarkt Plus Van der Horst aan de Van Beekstraat 3. Daar kunnen klanten volgende week in opschrijven wat voor hen de plus is van de Boxtelse Plus. In het boek zijn voorbeelden opgenomen van de vele activiteiten die door de winkeliers worden ondersteund. Aan het einde van dit jaar moet de wereldrecordpoging plaatsvinden.


Duurzame Week: energie besparen

Zonnepanelen wekken hernieuwbare energie op. Maar om die panelen te produceren zijn grondstoffen nodig. Energie besparen is nog gunstiger dan stroom opwekken, stellen de organisatoren van de Boxtelse Duurzame Week 2020. Die vindt plaats van zaterdag 24 tot en met zaterdag 31 oktober.

De organisatie is in handen van Transitie Boxtel, in samenwerking met de gemeente Boxtel. Het programma gaat over voedsel, vervoer, repareren, meer groen, landbouw en producten met een positief effect voor mens en milieu. Er is onder meer een filmavond met een debat, een extra repair café, een bijeenkomst over energiebesparing en een Tiny Forest-borrel.

INSCHRIJVEN

Het complete programma is terug te vinden op www.transitieboxtel.nl. Inschrijven voor activiteiten is al mogelijk.