Afbeelding
Foto: Jan Hermens

GEMEENTE BOXTEL: 'HANDHAVEN ONDOENLIJK EN TE DUUR'

Kleine kans boete voor dumpen grofvuil

Jan Hermens

Wie grofvuil dumpt naast een centrale afvalcontainer bij hoog- of stapelbouw in Boxtel, loopt weinig kans om beboet te worden. Tenzij oplettende inwoners melding maken bij gemeente of politie.

Mensen die volle afvalzakken deponeren op een plek waar ze niet horen, nemen een groter risico. ,,Boa's zoeken daarin naar een adres. Als ze dit vinden, krijgt degene van wie de troep afkomstig is, een boete. De herkomst van grofvuil is echter nauwelijks te traceren", meldt een gemeentewoordvoerster. Overigens valt het in Boxtel mee met de illegale dump van grofvuil, aldus de zegsvrouw. ,,Ik heb geen getallen paraat, maar de betrokken collega's zeggen geen probleem te ervaren."

Posten bij afvalcontainers is uiteraard onmogelijk. ,,De handhaving heeft aandacht voor verschillende zaken en toezicht houden bij centrale afvalcontainers zou betekenen dat zij op andere taken niet kunnen worden ingezet," meldt de gemeente.

OPHALEN

Boxtel kiest er daarom voor de omgeving rond de containers zo opgeruimd mogelijk te houden en het gedumpte grofvuil op te halen. ,,Als er ergens afval staat, nodigt dat uit om er meer bij te zetten. Dat voorkomen we zoveel mogelijk. Er blijven altijd zorgplekken, maar die heb je in iedere gemeente."

Of de gemeente nu wel of geen probleem ziet, inwoners zoals Henny Lammers storen zich aan andermans gedumpte spullen. Hij kaartte de kwestie onlangs aan, noemde specifiek de gezamenlijke container achter wooncomplex Den Bongerd en illustreerde zijn verhaal met foto's. Elders zetten mensen overigens net zo goed hun rommel neer. Dat blijkt uit een korte rondrit door het dorp. Lammers: ,,Grofvuil door de gemeente op laten halen of naar de milieustraat brengen, kost geld. Dus zetten mensen het naast de containers neer."


p Oud papier en een tas met plastic flessen naast een centrale container in de Berkengaard. (Foto: Jan Hermens).


FORSE BEZUINIGING OM GAT IN BEGROTING TE DICHTEN

Boxtel kort Wmo met bijna negen ton

PÅL JANSEN

In 2021 wil Boxtel 382.250 euro bezuinigen op de Wmo en in 2022 loopt die besparing op naar 867.500 euro. Dat maakt de gemeente bekend in de donderdag gepresenteerde begroting. Ook op participatie, waar onder meer de bijstand onder valt, wordt volgend jaar vier ton bespaard.

De korting is onderdeel van een maatregelenpakket op het sociaal domein. Boxtel heeft, net als veel andere gemeenten, moeite om zijn begroting sluiting te krijgen. Het merendeel is dan ook gebruikt om de tekorten op de verwachte gemeentelijke uitgaven voor volgend jaar weg te werken.

De besparing op de Wmo wil Boxtel invullen door onder meer scherper te indiceren, meer in te zetten op zorgverlening waar mensen zonder indicatie naartoe kunnen (zoals de huisarts), op zelfredzaamheid en mantelzorg en door specialistische ondersteuning anders in te kopen. De korting op participatie moet worden bereikt door meer inzet van sociale recherche, die zich bezighoudt met het opsporen van uitkeringsfraude. Ook komt er een ander diagnose-instrument, gaat de loonkostensubsidie anders werken en wordt er dividend van sociale dienst WSD ingezet. Ook op begeleidingskosten wordt bespaard.

JEUGDHULP

Hiernaast voert Boxtel ook een kleine bezuiniging van 92.500 euro in op jeugdhulp. In 2021 wordt op jeugdhulp, Wmo en participatie volgend jaar naar verwachting in totaal 30,5 miljoen euro uitgegeven. Hiermee levert Boxtel een kleine negen ton in op deze drie onderdelen, in 2022 loopt dit op naar zo'n 1,4 miljoen euro.


Algemene reserve van de gemeente Boxtel neemt toe


De buik van Boxtels spaarvarken raakt de komende jaren wat meer gevuld. Volgens de vrijdag gepresenteerde begrotingscijfers stijgen de algemene reserves eind 2021 naar 4.223.000 euro. Dit lijkt vreemd, omdat de gemeente moet bezuinigen, maar ze moet óók een buffer houden.

Een gemeente kan niet zonder algemene reserve. Vandaar dat het mogelijk is dat een gemeente enerzijds geld opzij zet en anderzijds bezuinigt. Eind vorig jaar bevatte de spaarpot niet meer dan 2.372.000 euro en gold het vermogen om onvoorziene uitgaven op te vangen als matig. En dat is riskant, want als er dan een onverwachte tegenvaller opduikt, kan Boxtel die niet betalen.

Daarnaast was de verhouding tussen eigen vermogen en geleend geld naar een risicovol niveau gedaald. Ook dat is gevaarlijk, want er moet geld genoeg zijn om de schulden af te betalen. Ook een gemeente moet haar leningen inlossen. Boxtel vroeg in 2019 compensatie aan het Rijk vanwege toegenomen zorgkosten. Onder andere dit geld is in de algemene reserve gestopt.

Als eind 2021 het saldo van de algemene reserves inderdaad op 4,2 miljoen euro staat, kan Boxtel weer een post onvoorziene kosten aan en beschikt de gemeente over voldoende eigen vermogen om haar aflossingen te betalen.