Buiten de poort van Kinderboerderij Boxtel hangt nu een AED, zodat ook in die omgeving snel gehandeld kan worden bij calamiteiten. (Foto: Hans van Doorn).
Buiten de poort van Kinderboerderij Boxtel hangt nu een AED, zodat ook in die omgeving snel gehandeld kan worden bij calamiteiten. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

STICHTING HEARTSAFE BOXTEL BREIDT AED-NETWERK UIT

Bijna geen witte vlekken meer in Boxtel

Jan Hermens

Zes minuten. Die zijn voorbij voor je erg in hebt. Als die tijd verstreken is, neemt de overlevingskans van iemand met een hartstilstand razendsnel af. Vandaar dat een dicht netwerk van automatische externe defibrillatoren (AED) zo belangrijk is. Stichting Heartsafe Boxtel heeft donderdag twee nieuwe exemplaren opgehangen.

Een heeft een plek gekregen bij Kinderboerderij Boxtel, de andere bij Kaarsenmaker 14. Beide apparaten zijn 24 uur per etmaal beschikbaar voor noodsituaties. ,,Iedereen kan erbij", aldus Jo Poirters namens Heartsafe Boxtel. ,,Als een vrijwilliger eerst een slot moet openen kost dat tijd en elke seconde telt bij calamiteiten."

VIJFTIEN JAAR

Het AED-netwerk in de gemeente Boxtel is hiermee behoorlijk fijnmazig. Poirters: ,,Er zou wat ons betreft nog wel een apparaat bij kunnen in het centrum, maar er hangen er her en der al heel wat." De gemeente telt 62 defibrillatoren volgens Poirters. ,,Daarvan heeft onze stichting er 37 in beheer. Wij onderhouden de apparaten en zorgen dat ze naar behoren werken. Ze hebben een levensduur van minstens vijftien jaar. Het Amerikaanse leger gebruikt ze ook, het is goed materiaal."

Goedkoop zijn de AED's niet. Ze kosten al gauw zo'n 1.300 euro. Poirters: ,,De stichting betaalt minder. Wij krijgen subsidie van de gemeente en we hebben een bijdrage ontvangen via Rabo Dichtbij. Daardoor konden we nu twee apparaten plaatsen."

Een AED ophangen is een, maar er zijn ook mensen nodig die met het ding om kunnen gaan. Poirters: ,,Wie dit wil leren kan via Heartsafe Boxtel de benodigde cursussen volgen. Het gaat om reanimatie en bediening van de AED. Wie de juiste certificaten bezit, kan zich aanmelden bij HartslagNu. Dan krijgt hij of zij een melding als er iemand in de omgeving een hartstilstand heeft. Er worden altijd twee mensen gealarmeerd: een om AED te halen en een om vast te starten met reanimeren."

Overigens meldt niet iedereen die met een defibrillator om kan gaan, zich aan bij HartslagNu. Poirters: ,,Niet alle mensen durven dit, reanimeren is niet niets."

Behalve mensen die willen leren hoe ze handelend op kunnen treden wanneer iemand in hun nabije omgeving een hartstilstand krijgt, zoekt Stichting Heartsafe Boxtel nieuwe enthousiastelingen die zich willen beijveren voor het uitbreiden en in stand houden van het AED-netwerk in de gemeente. Poirters: ,,Wij zijn niet zo jong meer. Vers bloed is welkom." Meer informatie is te vinden op de website van de stichting: www.heartsafeboxtel.nl.


p Buiten de poort van Kinderboerderij Boxtel hangt nu een AED, zodat ook in die omgeving snel gehandeld kan worden bij calamiteiten. (Foto: Hans van Doorn).


INITIATIEFGROEP LANCEERT WORKSHOPS EN CROWDFUNDING

Publiek omarmt verhalenproject 2020

Met twee schrijfworkshops in bibliotheek Huis73 en optredens van vier auteurs op de Culturale in Podium Boxtel is zaterdag de crowdfundingsactie van ‘Boxtel – 2020 in 366 verhalen’ van start gegaan. De vijf initiatiefnemers van het verhalenproject duiken de komende weken in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch op om het boek dat medio 2021 moet verschijnen, onder de aandacht te brengen.

De officiële aftrap van de crowdfundingsactie was tijdens de Culturale, de jaarlijkse start van het culturele seizoen in Boxtel waaraan elders in deze krant aandacht wordt besteed. Projectleider Bert Engelbart brak tweemaal in tijdens het optreden van de Essche popgroep SAAB XL om ‘Boxtel – 2020 in 366 verhalen’ in de uitverkochte theaterzaal aan de Burgakker in de schijnwerpers te zetten. Dat deden ook vier auteurs. Carry Dirkx uit Esch, Ineke van den Oetelaar uit Liempde en Boxtelaren Jan Pennings en Fons van Heesch sr. droegen hun bijdrage aan de verhalenbundel voor en oogstten veel applaus.

WORKSHOPS

Zaterdagmiddag was de bovenzaal van bibliotheek Huis73, ook aan de Burgakker, het toneel van twee schrijfworkshops. Die werden gehouden in het kader van de Maand van het Schrijven en vormden een prelude voor de start van de crowdfundingsactie. De kinderworkshop werd bijgewoond door Lianne, Cécile, Dünya en Jip, die een kort verhaal schreven en kleurrijke tekeningen maakten die ook in de verhalenbundel opgenomen worden.

Tijdens de workshop voor volwassenen kwamen alle facetten voor het schrijven van een goed en pakkend verhaal aan bod. Drie auteurs van ‘Boxtel – 2020 in 366 verhalen’ waren present om hun verhaal kritisch te laten beoordelen en wisselden schrijfervaringen uit.

WEEKMARKT

Het team van ‘Boxtel – 2020 in 366 verhalen’ is morgen, vrijdag 25 september, van 10.00 tot 12.00 uur present op de Boxtelse weekmarkt om aandacht te vragen voor de crowdfundingsactie. Wie een boek wil bestellen, kan een gift overmaken via www.voorjebuurt.nl/boxtel2020. Wie 19,95 euro doneert, verzekert zich van een exemplaar van de verhalenbundel die in maart 2021 verschijnt.


q Vier vriendinnen uit groep acht van de Prinses Amaliaschool sloten zaterdag aan voor een schrijfworkshop in bibliotheek Huis73. Lianne, Cécile, Jip en Dünya schreven allemaal een bijdrage voor ‘Boxtel – 2020 in 366 verhalen’. (Foto: Peter de Koning).





Vier vriendinnen uit groep acht van de Prinses Amaliaschool sloten zaterdag aan voor een schrijfworkshop in bibliotheek Huis73 aan de Burgakker. Lianne, Cécile, Jip en Dünya schreven allemaal een bijdrage voor ‘Boxtel – 2020 in 366 verhalen’. (Foto: Peter de Koning).