Rinus van Hamond in actie tijdens het reünieconcert waarmee de Boxtelse blaaskapel Die Zwetschgenbub'n het gouden bestaansjubileum vierde. Van Hamond was in 1962 een van de oprichters en jarenlang muzikaal leider van het orkest dat tegenwoordig als De Aggemarvanhuisaf Band door het leven gaat. (Foto: Mathieu Ubben, 2012).
Rinus van Hamond in actie tijdens het reünieconcert waarmee de Boxtelse blaaskapel Die Zwetschgenbub'n het gouden bestaansjubileum vierde. Van Hamond was in 1962 een van de oprichters en jarenlang muzikaal leider van het orkest dat tegenwoordig als De Aggemarvanhuisaf Band door het leven gaat. (Foto: Mathieu Ubben, 2012). Foto: Mathieu Ubben, 2012

OPTREDEN KLARINETNSEMBLE HILVARENBEEK IN SERIE 'KLASSIEK IN DE KERKEN'

Rinus van Hamond (81) soleert op contra-altklarinet


HENK VAN WEERT

Hij heeft inmiddels 81 kruisjes achter zijn naam staan, maar dat weerhoudt klarinettist Rinus van Hamond er niet van om nog regelmatig een solo te vertolken. De oud-Boxtelaar, decennialang verbonden aan Het Brabants Orkest, doet dat ook op zaterdag 3 oktober in de Sint-Petrusbasiliek van zijn geboorteplaats. Daar treedt KlarinetNsemble op in de concertserie Klassiek in de Kerken.

Een gezelschap van twintig musici, allen professioneel geschoold óf topamateur, vormt sinds een kwarteeuw KlarinetNsemble in Hilvarenbeek, waar Van Hamond al jaren woont. Hij dirigeerde er ook lange tijd de plaatselijke harmonie, waarin hij nog altijd zijn partijtje meespeelt.

,,Natuurlijk boet je op mijn leeftijd wel wat aan ademhaling in, maar als je bezig blijft met muziek maken kun toch heel aardig in conditie blijven, hoor. Muziek is een prachtige hobby. Én goed voor de hersenpan", grinnikt Van Hamond. Hij refereert daarmee aan de woorden van neuroprofessor Eric Scherder.

'IN DRIEËN GEVOUWEN'

Tijdens het Boxtelse concert met KlarinetNsemble vertolkt de musicus een solowerk geschreven door Alfred Reed (1921-2005), een vaak gespeelde en erg productieve Amerikaanse componist van werken voor blaasorkest. Dat speelt hij op contra-altklarinet, een instrument dat de doorsneeluisteraar niet direct zal herkennen als een lid uit de klarinetfamilie, die compleet is vertegenwoordigd in het Hilvarenbeekse orkest.

Is een klarinet doorgaans van ebbenhout, de contra-altklarinet is van metaal. ,,Het instrument is zo lang dat het als het ware in drieën is gevouwen om het bespeelbaar te maken", verduidelijkt Van Hamond.

JONGSTE PROF

De musicus studeerde klarinet aan het Brabants Conservatorium. Al op zeventienjarige leeftijd, een jaar voordat hij afstudeerde, werd hij ingelijfd door Het Brabants Orkest (HBO), dat zeven jaar geleden met het Limburgs Symfonie Orkest werd samengevoegd tot Philharmonie Zuid-Nederland. Buiten zijn werk in het provinciale symfonieorkest leidde hij diverse muziekkorpsen waarmee hij op concoursen fraaie resultaten behaalde: op het hoogste niveau onder meer met Orpheus Tilburg en Concordia Hilvarenbeek.

Bij zijn aantreden bij HBO was Van Hamond de jongste professionele klarinettist van het land; hij nam jarenlang de solopartijen voor zijn rekening. ,,Onder meer in theater De Ark (nu Tiga - red.). Maar ook in de vroegere Maria Reginakerk, waar ik onder leiding van Sef Pijpers sr. tijdens een promconcert ooit het klarinetconcert van Mozart vertolkte. De laatste keer dat ik in Boxtel muziek maakte? Oei, da's een tijdje terug. Het moet tien jaar geleden zijn tijdens repetities met Boxtel's Harmonie. Daar speelde ik toen mee voor een concertreis naar Duitsland."

Die reis voerde naar Kappelwindeck in het Zwarte Woud, een plek waar Van Hamond fijne herinneringen aan bewaart: ,,In 1961 waren we er voor het eerst te gast. En een jaar later keerden we er terug en richtten we met een aantal jongelui uit de harmonie blaaskapel Die Zwetschgenbub'n op. Het was leuk om er in 2010 nog eens terug te keren en herinneringen op te halen met mensen waarmee ik als jongen opgroeide. Toen de kapel in 2012 het gouden bestaansjubileum vierde met een reünieconcert was ik uiteraard ook van de partij. Dan is dát de laatste keer dat ik in Boxtel speelde", concludeert Van Hamond.

ARTISTIEK LEIDER

In 1968 werd de musicus tijdens een jubileumconcert geïnstalleerd als artistiek leider van Boxtel’s Harmonie. Daar startte hij als achtjarig ventje ooit zijn muzikale carrière aan de hand van zijn vader Jas, die orkestlid én secretaris van de muziekvereniging was. Drie jaar geleden keerde Van Hamond er even terug als juryvoorzitter van de succesvolle en drukbezochte dirigeerwedstrijd Maestro Boxtel.

Niet alleen aan de harmonie dankt Van Hamond goede muzikale herinneringen. Dat geldt zeker ook voor Cantasona, het jongenskoor van de vroegere Heilig Hartkerk dat kort voor de eeuwwisseling ter ziele ging door gebrek aan aanwas. Twee jaar geleden hield Cantasona nog een reünie om te herdenken dat het koor 75 jaar geleden werd opgericht. Voor die gelegenheid werd onder meer Van Hamond geïnterviewd door Omroep Dommelland. Het resulteerde in een prachtige terugblik met leuke anekdotes.

OCTET BEETHOVEN

KlarinetNsemble koos voor een solo-optreden door Van Hamond vanwege diens afkomst. Daarnaast omvat het programma onder andere Rossini's ouverture La Gazza Ladra, het Adagio For Strings van Barber, het Octet voor blazers van Beethoven en Song To The Moon uit de opera Rusalka van Dvorák. Sinds de oprichting staat het houtensemble onder leiding van Maarten Jense, die alle stukken arrangeert en ook een aantal werken heeft gecomponeerd.

Met twee harmoniegezelschappen in Boxtel én fanfarekorpsen in de dorpen Liempde, Lennisheuvel, Esch en Gemonde heeft deze regio talloze amateurmuzikanten die wekelijks veel plezier beleven aan hun culturele hobby. En dus hopen de organisatoren van Klassiek in de Kerken dat velen de kans grijpen om het eerste optreden in het nieuwe seizoen van de concertserie te bezoeken.


* * *

Het concert door KlarinetNsemble duurt zaterdag 3 oktober van 16.00 tot 17.00 uur en heeft geen pauze. Toegangskaarten kosten vijftien euro en kunnen worden besteld via e-mail: reserveren@klassiekindekerken.nl. Jongeren tot en met zestien jaar hebben gratis entree. De covid-19-regels worden toegepast en met anderhalve meter afstand is er plaats voor tachtig luisteraars.

KlarinetNsemble uit Hilvarenbeek verzorgt het eerstvolgende optreden in de Boxtelse concertserie Klassiek in de Kerken. (Foto: Fred van Laarhoven).