COLLEGE VAN B EN W SNIJDT IN UITGAVEN

Lichte lastenstijging in 2021 voor Boxtelaren

JAN HERMENS

De meerjarenbegroting van de gemeente Boxtel is sluitend, maar daar is een wel een bezuiniging op het sociale domein voor nodig. Inwoners zien daarbij hun lasten volgend jaar licht stijgen: huurders betalen 1,77 procent meer, woningeigenaren met een WOZ-waarde tussen de 250.000 en 400.000 euro gaan tussen de 2,3 en 2,5 procent meer betalen.

De onroerendzaakbelasting stijgt met zo'n twintig euro, maar dat is volgens het college niet meer dan trendmatig. De gemiddelde inwoner betaalt volgend jaar tien euro minder aan afvalstoffenheffing.

De begroting van Boxtel voor 2021 liet oorspronkelijk een tekort zien van 69.000 euro. Om dit en de voorziene tekorten van de komende jaren recht te trekken, heeft het college van burgemeester en wethouders een maatregelenpakket opgesteld. Door fors te bezuinigen, schrijft de gemeente de komende jaren, als alles volgens plan verloopt, zwarte cijfers.

In 2022 stond er voor de doorberekening van de bezuinigingen een plus van 89.000 euro, voor een jaar later zou de meerjarenbegroting diep de rode cijfers in duiken, naar een tekort van 221.000 euro. In 2024 zou dat zelfs 394.000 euro zijn, zonder bezuinigingen.

Het college wil de volgende bestuurders niet bij voorbaat opzadelen met geldproblemen en kiest er daarom voor om dit jaar geen nieuw beleid meer te ontwikkelen.

VEERTIG MILJOEN

Waar Boxtel zijn geld aan besteed, is terug te vinden in de vijf programma's waarin de begroting is onderverdeeld: duurzaamheid, maatschappelijke ontwikkeling, leefomgeving, economie (waar ook recreatie, toerisme, cultuur en sport onder valt) en meewerkend bestuur.

Maatschappelijke ontwikkeling kost veruit het meeste geld: dit programma slokt ruim 40 miljoen euro op. Jeugdzorg is hierbinnen het duurst, daar verwacht Boxtel volgend jaar bijna 12 miljoen euro aan kwijt te zijn. Het is de grootste post in de begroting.

Voor duurzaamheid hoeft Boxtel minder diep in de buidel te tasten. Dit kost onder aan de streep zo'n ruim 2 miljoen euro. Aan Leefomgeving, waar onder andere woningbouw toe behoort, is Boxtel in 2012 naar verwachting een kleine 10 miljoen euro kwijt.

Economie, cultuur, recreatie, toerisme en sport is een breed programma waar relatief weinig geld naartoe gaat: 4,5 miljoen euro.

Daarnaast kost het gemeentelijk ambtenarenkorps, MijnGemeenteDichtbij, bijna 21 miljoen euro.

Het programma meewerkend bestuur ten slotte, schrijft zwarte cijfers: 57,34 miljoen euro. Dit omdat de grootste inkomstenbron van de gemeente Boxtel hieronder valt: de bijdrage uit het landelijke Gemeentefonds.

De Boxtelse gemeenteraad dinsdag 27 oktober debatteert over de begroting.