Afbeelding
Foto:

VOLDOENDE POLITIE OM JONGERENOVERLAST AAN TE PAKKEN


Praten met jeugd blijft eerste stap

Eerst praten, dan pas eventuele verdere actie ondernemen. Dat is de basis van de aanpak van overlast door hangjongeren. Burgemeester en wethouders verdelen hinder door jeugd onder in vier gradaties: aanvaardbaar, hinderlijk, overlastgevend en crimineel. De aanpak wordt afgestemd op de mate van overlast.

Oppositiepartij Balans stelde politieke vragen naar aanleiding van de mishandeling van twee mannen door een groep jongeren in de nacht van 15 op 16 augustus. In haar brief schreef de fractie dat overlast door jeugd keihard moet worden aangepakt. Het college van B en W zoekt meer de nuance: ,,Tegen een overlastgevende of criminele groep treden we anders op dan tegen jeugd die enige hinder veroorzaakt."

Communicatie blijft het sleutelwoord. Elke drie weken is er overleg tussen gemeente, politie, boa's en jongerenwerk over de wijze hoe zij met jeugd die overlast veroorzaakt, wordt omgegaan: preventief of juist straffend. Daarnaast blijven jongerenwerkers in gesprek met de jeugd om problemen te voorkomen.

NACHT

Het was een poos rustig op straat, door de coronamaatregelen en de inzet van jongerenwerkers. Inmiddels is het weer drukker geworden. De overlast verschoof richting de late avond en de nacht, blijkt uit de reactie van burgemeester en wethouders. Zij vermoeden dat het zeer warme weer daar mede debet aan was.

BLAUW OP STRAAT

Boxtel beschikt over voldoende 'blauw op straat' om jongeren die rotzooi trappen of erger, aan te pakken. Dat tijdens het incident half augustus agenten uit Schijndel moesten komen, verklaren B en W als volgt: ,,Het wijkteam politie Boxtel valt onder het basisteam Meierij, waar onder andere ook Schijndel onderdeel van uitmaakt. Wanneer de dienstdoende agenten in Boxtel opgeroepen zijn voor een noodmelding en op dat moment dus niet in Boxtel zijn, wordt er gebruik gemaakt van de beschikbaarheid binnen het basisteam Meierij. Dit komt wel eens voor."


COLLEGE AKKOORD MET UITBREIDING BPG BOUWMATERIALEN

Bouwhandel moet investeren in groen


Jan Hermens

Het bedrijf BPG Bouwmaterialen, gevestigd aan de Koppenhoefstraat 6, wil zijn bestaande bebouwing met 4.500 vierkante meter uitbreiden. De nieuwbouw blijft binnen de grenzen van het huidige perceel. Het college van burgemeester en wethouders kan zich in het plan vinden, blijkt uit zijn voorstel aan de raad.

Omdat BPG Boxtel zich in het buitengebied bevindt, is directeur Erik van Aarle verplicht te investeren in landschapsverfraaiing. Een bestemmingsplan namelijk dat een ruimtelijke ontwikkeling in landelijk gebied mogelijk maakt, moet gepaard gaan met een verbetering van het landschap, zo stelt de provincie. Dit mag een project zijn in de directe nabijheid van het bedrijf of als dat niet mogelijk is, in de omgeving. Het gaat om een bedrag van 31.500 euro.

Voor BPG Boxtel heeft Natuurwerkgroep Liempde een lijst opgesteld met landschapselementen waarin Van Aarle zou kunnen investeren: huiszwaluwentillen; de aanplant van bomenrijen en houtwallen; de restauratie van een wederopbouw-kippenschuur op de hoek van de Maai en de Hoevedreef. Er is ook nog een reserveproject: het plaatsen van torenvalknestkasten op een paal. Die nestkasten kosten inclusief paal en plaatsing 150 euro, meldt de Natuurwerkgroep. Voor 31.500 euro kan heel Liempde vol gezet worden met nestblokken en Boxtel erbij. De restauratie van de kippenschuur komt op 25.000 euro. Wellicht is een combinatie van investeringen mogelijk.

Momenteel is op het perceel van BPG Boxtel maximaal 4.257 vierkante meter bebouwing toegestaan. De wens is om de gebouwen uit te breiden tot maximaal 8.757 m2. Zo moet de klant comfortabeler zijn benodigdheden uit kunnen zoeken. Enerzijds doordat er meer ruimte is, anderzijds doordat materialen die eerst buiten lagen, straks overdekt zijn opgeslagen.

GROEN

Daarnaast oogt de onderneming als geheel fraaier wanneer de buitenopslag goeddeels verdwijnt. BPG Boxtel grenst aan De Vennekens, een straat die omzoomd wordt door bomen. Rondom het bedrijf floreert al groen en er worden straks nog extra struiken geplant, zodat de onderneming des te beter in de omgeving past.

De uitbreiding vindt in fases plaats, zo is de bedoeling. Het deels verdwijnen van de buitenopslag houdt daar gelijke tred mee. Van Aarle wil in zowel zijn nieuwe als bestaande bedrijfsgebouwen energiebesparende maatregelen nemen.

Het ontwerpbestemmingsplan heeft al ter inzage gelegen. Daarop kwam een zienswijze binnen: van de provincie. Zij liet opnemen in het plan dat BPG Boxtel niet alleen een 'landschappelijke inpassing' moet aanleggen, maar deze ook bij moet houden. Het groen dat rond het bedrijf wordt geplant, moet van tijd tot tijd gesnoeid worden, wil Noord-Brabant zeggen.

De Boxtelse gemeenteraad buigt zich dinsdag 13 oktober over het gewijzigde bestemmingsplan. Als zij akkoord gaat, ligt het bestemmingsplan zes weken ter inzage.


p BPG Boxtel wil in fases uitbreiden op eigen terrein. Dat betekent dat de buitenopslag van het bedrijf na verloop van tijd grotendeels verdwijnt. (Foto: Bas van den Biggelaar).


BPG Boxtel wil uitbreiden op eigen terrein. Het college van B en W staat daar positief tegenover. (Foto: Bas van den Biggelaar).