Open brief aan rokers vanwege World Cleanup


Beste roker,

Nee, hier geen moraliserend verhaal over jou als roker en hoe slecht dat is. Het is de schuld van de fabrikant, die zoveel nicotine en andere stofjes in de sigaret stopt dat eenmaal in je jeugd begonnen, je er heel moeilijk meer vanaf komt.

Ook de overheid is schuld door de sjoemelsigaret oogluikend toe te staan, met inning van miljarden aan accijns. En ook de (tand)artsen, de medische industrie en de pensioenfondsen zijn blij dat je rookt. Maar daar wil ik het niet over hebben.

Afgelopen zaterdag was het World Cleanup Day, ook in Boxtel. Ik was een van de vrijwilligers die zwerfafval heeft verwijderd. In Boxtel geen vierkante meter zonder peuk. Ook dat is niet jouw schuld, beste roker, want de fabrikant heeft de filters gemaakt van niet-afbreekbaar plastic (cellulose-acetaat), die zelfs nog wordt 'verrijkt' met giftige stoffen om de sigaret langer houdbaar te maken.

Deze fabrikant weet ook dat het gewoonte is het filter op de grond uit drukken en te laten liggen, met de gedachte dat het een afbreekbaar natuurproduct is en de milieuschade wel meevalt. De fabrikant weet echter donders goed dat deze giftige filters niet afbreken, en alleen na jaren in kleine stukjes uiteenvallen, maar informeert jou daar liever niet over. De fabrikant weet ook dat het gaat om vele miljarden peuken die in de natuur terecht komen, waarvan we op de World Cleanup Day maar een fractie hebben geraapt. De fabrikant schuift de verantwoordelijkheid voor de giftige, niet afbreekbare filterpeukberg af naar jou, als roker.

Oké, jij kunt je peuk natuurlijk beter niet zomaar weggooien en zelf een manier vinden om de peuken bij het restafval te doen. Maar nee, beste roker, hier geen gemoraliseer: de echte schuldige van dit milieuprobleem is de fabrikant, die voor jouw peuk geen enkele verantwoordelijkheid neemt en deze volledig bij jou laat.

        

        JOOST VAN DER PLUIJM


Savendonksestraat (6)

Blij om te lezen dat zoveel mensen begaan zijn met het plan De Savendonk. Ik snap dit wel. Dit is voor mij ook het allermooiste plekje dat ik ken. Het is dan ook mijn geboorteplek waar ik mag wonen en werken. Naast mijn werk op de boerderij ben ik ook bestuurlijk actief. Zo ben ik oprichter en bestuurslid van Agrarische Natuur Vereniging Het Groene Woud. Ook wel de bruggenbouwers tussen natuur en landbouw genoemd. Dit voorjaar hebben we samen met ZLTO de plannen opgepakt om tot een gebiedsplan te komen rond de natte natuurparel De Geelders. Ons doel is om samen met Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, waterschap De Dommel, verschillende natuurwerkgroepen, stichting Ark en sinds kort stichting De Savendonk te overleggen om tot een breed gedragen gebiedsplan te komen. Verrast was ik dan ook door het eenzijdige plan van stichting Ark betreffende de Savendonksestraat. Helaas hebben de oriënterende gesprekken vertraging opgelopen door corona. Ons doel is echter om verder vorm te gaan geven aan deze plannen. Door deze breed gedragen gebiedsplannen hopen we dit mooie gebied door te kunnen geven aan onze kinderen en kleinkinderen die hier dan ook net zoveel van kunnen genieten als ik.

        

        THEO TIMMERMANS

        Bestuurslid ANV Het Groene Woud


Politie

Auto in droge sloot

In zijn woonplaats Boxtel is een 67-jarige man dinsdagavond rond kwart voor zeven met zijn auto in een droge sloot beland. Dat gebeurde op de Mezenlaan. De bestuurder is met een verwonding aan zijn arm per ambulance overgebracht naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis.