Marcel van Heeswijk is namens PEP aan het woord. (Foto: Jan Hermens).
Marcel van Heeswijk is namens PEP aan het woord. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

WERKGROEP VAN PEP ROEPT OP TOT PROACTIEVE HOUDING CLUBS


'We moeten onszelf goed profileren'

Jan Hermens

Het verenigingsleven geeft het dorp Esch een deel van zijn karakter, van zijn identiteit. De werkgroep Verenigingen van Platform Esch' Perspectief (PEP) hield gisteravond in dorpshuis De Es een bijeenkomst voor alle clubs in het dorp om van gedachten te wisselen over de toekomst.

Esch maakt vanaf 1 januari 2021 deel uit van de gemeente Boxtel. Wat dat precies gaat betekenen voor de verenigingen, is nog niet helemaal duidelijk. Wel helder is dat de werkgroep van PEP pleit voor een proactieve opstelling. Paul van den Dungen: ,,We moeten niet passief wachten tot er over ons beslist wordt, maar ons profileren richting Boxtel, liefst met een plan van aanpak." Hij benadrukt dat PEP de samenwerking zoekt met de gemeente Boxtel.

De verenigingen hebben eerder al vragenlijsten ingevuld waaruit de werkgroep kon distilleren welke kansen en bedreigingen er bestaan voor de clubs. Marcel van Heeswijk gaat namens PEP in op de uitkomsten. Die zijn niet heel verrassend: verenigingen maken zich zorgen over hun ledenaantal en over hun vrijwilligersbestand. Van Heeswijk geeft aan: ,,Wij vinden het een goed idee een gezamenlijk platform in te richten waarop alle verenigingen in beeld komen, met een evenementenagenda. Dit maakt onderlinge afstemming makkelijker en de clubs worden zichtbaarder."

De werkgroep wil verenigingen helpen bij het creëren van onderlinge verbinding én bij het ontwikkelen van een langetermijnvisie. Vanuit de zaal klinkt de roep om contacten met de Willibrordusschool, omdat die de vijver vormt voor jeugdleden. Van den Dungen zegt toe in overleg te gaan met de basisschool over lesprogramma's of presentaties van verenigingen.

Een andere suggestie die Van den Dungen noteert, is contact leggen met het Dorpsberaad Liempde. Dat dorp heeft min of meer hetzelfde proces meegemaakt als waar Esch mee te maken krijgt, zij het dat Liempde een zelfstandige gemeente was, die werd opgeheven.

Ten slotte biedt de werkgroep verenigingen de clubs nog een mogelijkheid om in de toekomst een zakcentje bij te verdienen. Van den Dungen: ,,In Boxtel halen verenigingen het oud papier op. Een club die dat volgend jaar in Esch wil doen, krijgt daar geld voor van Boxtel."