GGD mort over massale inzet voor Vion


Intern gemopper bij de GGD Hart voor Brabant vanwege Vion. Eind mei moesten liefst tien medewerkers aan de slag tijdens de corona-uitbraak bij het vleesverwerkingsbedrijf. Dit om zo goed mogelijk te kunnen bepalen of het bedrijf open mocht of dicht moest blijven. ,,Dit alles doen we voor de zorg ook niet", zegt een medewerker.

Het gemor om de massale inzet blijkt uit interne verslagen van de GGD. ,,Gaat de voorzitter van de Veiligheidsregio met de GGD bij elke uitslag bepalen of een bedrijf dicht moet? Dit alles doen we bij de zorg ook niet", zegt een medewerker wiens identiteit is weggelakt.

Vijf mensen voor de steekproef, een boel administratie en overleguren, het bekendmaken van de resultaten van 120 geteste medewerkers, bron- en contactonderzoek van zo'n 150 uur en overleggen tussen directies, Veiligheidsregio's, burgemeester en communicatieafdelingen: ,,Dus volle bak tijdens de Pinksterdagen met een ploeg die al drie maanden aan het pieken is en dus moe is", geeft de medewerker aan. Na de crisis bij Vion is een team van vier mensen (niet fulltime) nog eens aan de slag gegaan om het bedrijf te monitoren.

Boxtel is een van de 25 gemeenten die gebruikmaken van de GGD Hart voor Brabant en betaalt daar komend jaar 1,1 miljoen euro voor.