Afbeelding
Foto:

NIEUWBOUW BOERDERIJ ’T DOMMELTJE, DIE TOT DE GROND TOE AFBRANDDE, IN BOXTEL VAN START

‘Er is voor ons genoeg positiefs om naar uit te kijken’

LINDA VAN DE WIEL

Negen maanden na de verwoestende brand op vrijdag 13 december 2019, is de familie Van Hal op Hoog Munsel druk bezig met de wederopbouw van ’t Dommeltje. De Boxtelse recreatieboerderij wordt volledig duurzaam en biedt bekende en nieuwe activiteiten. Eigenaar John van Hal: ,,We gaan ons huidige concept uitdiepen én vernieuwen.”

De nieuwbouw van ’t Dommeltje is vorige week begonnen. Van Hal verwacht het komende voorjaar weer open te gaan. ,,De vergunningen waren in juni rond, maar de nieuwbouw heeft uiteraard tijd nodig. We zijn echter gelukkig aan de gang.”

Het ontwerp van de activiteitenboerderij is uitgewerkt door architect Patrick Mommersteeg van Agrifirm, maar het idee komt uit de koker van Van Hal zelf. ,,Het nieuwe pand heeft meer de uitstraling van een oude boerderij dan het vorige. Zo heeft de entree een rieten dak, is er meer ruimte en hebben we een groter gedeelte om buiten te zitten”, aldus de enthousiaste eigenaar. ,,Verder is het gebouw van alle gemakken voorzien met een goed ventilatiesysteem, een warmtepomp en zonnepanelen. Het is daardoor energieneutraal.”

MELKTAP

Het recreatiegedeelte van ’t Dommeltje komt ook weer terug. ,,Na de opening kunnen gasten weer hun bruiloft of ander feest bij ons vieren. Er kan weer vergaderd worden en natuurlijk kunnen er ook weer vrijgezellenfeesten gevierd worden.”

Tot die tijd is Van Hal, naast de nieuwbouw, druk bezig met zijn verse melktap met rauwe, onbewerkte melk. Ook verkoopt hij sinds kort hamburgers, worstjes en rookvlees. ,,We proberen ons aanbod elke één à twee maanden uit te breiden. Binnenkort gaan we eieren, kaas en ijs gaan aan de man brengen. Als we straks geopend zijn, diepen we alles verder uit en willen we nog meer boerderijproducten gaan verkopen”, stelt Van Hal.

,,Ik werk nu dichter bij de kern van waar het op de boerderij om draait: de dieren. Daarnaast heb ik contact met gasten die ik lange tijd heb moeten missen. Ik ben blij dat ik door de verkoop van verse producten weer mensen spreek. Ik vind het altijd leuk om met anderen te kletsen aan en wil hen graag over de boerderij vertellen. Want we zetten de schouders eronder en hebben genoeg positiefs om naar uit te kijken.”

p Een digitale impressie van de nieuwbouw van boerderij 't Dommeltje. Het pand brandde in december 2019 volledig af. De nieuwbouw wordt volledig duurzaam. Ook start eigenaar John van Hal een aantal nieuwe activiteiten op, maar ook bekende komen terug.


'WAARDEER OOK PUIEN RECHTERSTRAAT OP'

'Budget nieuw gevelplan centrum is beschikbaar'

PÅL JANSEN

Als de Rechterstraat wordt verfraaid, dan hoort daar ook het aanpakken van de gevels bij, vindt steunfractielid Wiebe de Leijer van D66 Boxtel. Hij en fractievoorzitter Mariëlle Wijffelaars van de coalitiepartij informeerden de raad dinsdag over hun initiatiefvoorstel om tot een gevelbeleid te komen. Al zette het CDA nog wel vraagtekens bij het feit of er nog budget beschikbaar is. Dat is wel degelijk het geval, aldus De Leijer.

Met name fractievoorzitter Vera Brouns was stellig: volgens haar is het geld voor het aanpakken van geveltjes al op. Het is onder meer besteed aan de ondernemersactie Plan C. In 2014 stelde het zojuist geformeerde college van B en W onder verantwoordelijkheid van wethouder Eric van den Broek een economisch stimuleringsbudget beschikbaar van 1,1 miljoen euro. Bij dat pakket hoorde ook een budget van 100.000 euro voor het verfraaien van de geveltjes in het Boxtelse centrum. Fractievoorzitter Mariëlle Wijffelaars denkt dat Brouns zich vergist en dat het potje nog beschikbaar is: ,,Dit hebben ambtenaren ook al aangegeven bij ons." Volgens De Leijer, die het inmiddels dubbel heeft gecheckt, is het geld er nog gewoon.

CONFRONTEREN

D66 vindt dat de panden in het dorpshart beter tot hun recht kunnen komen. Niet alleen zien ze er na een 'schoonheidsbehandeling' fraaier uit, maar publiek en omgeving zullen zich ook beter thuis voelen in het centrum, geeft De Leijer - nummer twee op de huidige kieslijst van D66 en werkzaam als architect - aan. Dus brengt zijn partij komende dinsdag op eigen initiatief een voorstel voor de raad: voor een bedrag van 10.000 euro wordt er een inventarisatierapport gemaakt. Daarnaast moeten er duidelijke regels worden opgesteld voor reclame-uitingen. Fractievoorzitter Wijffelaars: ,,Het is niet de bedoeling om ondernemers opeens te confronteren met nieuwe regels, maar hen mee te nemen in het proces."

Wat wil zeggen: niet verplicht winkeliers en pandeigenaren hun puien laten aanpassen, maar zodra een gebouw aan de voorkant verandert, voorwaarden meegeven. ,,Als iemand bijvoorbeeld een gevel verbouwt, kan je beleid mee laten wegen", antwoordde De Leijer op vragen van coalitiegenoten Ineke van Giersbergen en Stefan de Nijs (beiden Combinatie95).

'ER IS AL BELEID'

Volgens raadslid Frans Sannen van coalitiepartij SP is er al beleid: wordt hier geen dubbel werk uitgevoerd? Ook in de welstandsnota is opgenomen dat er niet te uitbundige reclame-uitingen zijn toegestaan. Een regel die overigens niet wordt gehandhaafd, laat staan opgevolgd. Desalniettemin is er vorig jaar ook al een inspiratieboek voor gevel- en reclamebeleid opgesteld door het lokale architectencollectief BAeSS.

Echter, dat is niet concreet genoeg, vindt Wijffelaars. ,,Dat wordt het pas als iemand ziet hoe zijn eigen gevel eruit zou kunnen zien. Met ons voorstel wordt zoiets ook per winkelpand uitgewerkt."

Dymph van de Vries (oppositiepartij VVD) gaf nog mee om alle ondernemers en vastgoedeigenaren mee te nemen in de uitwerking van het plan. Dat zal ook gebeuren, antwoordde Wijffelaars.

Dinsdag 22 september stemt de gemeenteraad over het voorstel.


q De winkelpuien in de Rechterstraat kunnen subtieler worden opgemaakt, vindt coalitiepartij D66: zo komen de panden beter tot hun recht en wordt het voor publiek en omwonenden een fijnere straat. (Foto: Henk van Weert, 2016).

De winkelpuien in de Rechtestraat kunnen subtieler worden opgemaakt, vindt coalitiepartij D66: zo komen de panden beter tot hun recht en wordt het voor publiek en omwonenden een fijnere straat.