Afbeelding
Foto: Sanne Verdonk

PROTEST TEGEN BOUWPLAN JOOST

'Lager gebouw is financieel onhaalbaar'

Jan Hermens

Woonstichting Joost wil 28 appartementen bouwen aan de Albinonistraat, op de plek waar nu het voormalige schoolgebouw van De Beemden staat. Het complex moet vier lagen hoog worden en daar zijn diverse buurtbewoners niet gelukkig mee.

Joost presenteerde het ontwerp maandag 7 september aan de omwonenden tijdens een online informatieavond. Nicole Eltink en André Geerts zijn de 'gezichten' namens de protesterende buurtbewoners en verwijzen naar een plan in 2017, waar al kritische geluiden over waren maar die financieel onhaalbaar bleek. Eltink: ,,In tegenstelling tot de uitspraak van de wethouder destijds in Brabants Centrum waren de buurtbewoners toen al zeer negatief over dat plan. Nu ligt er een nieuwe opzet. Het gebouw wordt vier lagen hoog en dat kost ons onze privacy. Toekomstige bewoners kijken recht in onze tuinen en in de Charpentierstraat kampen ze straks met koplampen van de auto’s die van en naar het gebouw rijden. Het geplande complex neemt onder andere veel licht weg uit de tuinen van omwonenden in de Vivaldistraat, Purcellstraat en het Apollopad. Wij vrezen voor ons woongenot."

LAGER EN BREDER

De buurtbewoners zijn niet tegen woningbouw, maar zien liever een lager en breder complex waarbij het aantal van 28 appartementen gehandhaafd kan blijven. Eltink: ,,Zo’n hoog gebouw past totaal niet in de wijk. Een ondernemer wilde in het pand een afscheidshuis vestigen. Dat is prima wat ons betreft. Ouderen in Regie had het idee er een woonvorm voor senioren te realiseren, ook een goed idee."

Eltink vervolgt: ,,Waarom niet het leegstaande gloednieuwe pand waar voorheen De Maremak in gevestigd, was ombouwen en de vroegere Beemden laten staan voor ouderen?" De buurt gaat actie ondernemen. ,,Als de bestemmingsplanwijziging ter inzage ligt, dienen we onze bezwaren direct in."

TEKENTAFEL

Volgens woonstichting Joost zijn er in in Boxtel echter weinig locaties beschikbaar voor nieuwbouw. ,,Dit terwijl de vraag naar sociale huurwoningen des te meer aanwezig is", aldus een woordvoerster. ,,Daarom hebben we in samenspraak met de gemeente Boxtel gekozen voor dit ontwerp. Om de gevolgen voor de omwonenden beperkt te houden zijn we in juni de wijk in gegaan en hebben we persoonlijke gesprekken gevoerd. Met de input die we toen ophaalden, gingen we opnieuw naar de tekentafel."

Het gebouw werd compacter, de balkons kleiner en een eerder ingetekende luifel op de bovenste verdieping werd verwijderd, meldt de zegsvrouw. ,,Hiermee creëren we zo min mogelijk schaduw en behouden we zo veel mogelijk privacy. Kleinere balkons nodigen namelijk minder uit om er met meerdere mensen op te staan, waardoor er minder inkijk is."

Joost beaamt dat er ontevredenheid bestaat in de wijk. ,,We kregen echter de indruk dat er ook omwonenden waren die tevreden en gerustgesteld zijn. In dit stadium kunnen we het plan niet meer aanpassen. Daarnaast is een lager gebouw met minder onderkomens financieel niet haalbaar. De kosten zijn dan te hoog om de appartementen te verhuren in het sociale segment."



p Impressie van het appartementencomplex dat Joost wil bouwen. (Afbeelding: Woonstichting Joost).