Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

NIEUWSUUR OP BEZOEK BIJ LOKALE ONDERNEMERS

Landelijke media-interesse voor Liempde houdt aan...

PÅL JANSEN


Een landelijke omroep wist ook deze week weer een aantal Liempdenaren op beeld te vangen. NOS Nieuwsuur was ditmaal te gast bij Ad Schelle, die vrijdag ook al met zijn partner Josephine Bekkers te zien was in het Omroep Max-programma Bed & Breakfast. De cameraploeg bezocht naast de uitbater ook bakker Jos van Eijndhoven en Luc van Kasteren van Taxi Kronenburg. Onderwerp van gesprek: de coronacrisis.

De uitzending vond plaats op Prinsjesdag. De gepresenteerde financiën op deze traditionele derde dinsdag van september stonden vanzelfsprekend in het teken van de coronacrisis. De financiële maatregelen zoals de NOW-regeling, maar ook de afgenomen belastinginkomsten vanwege de recessie slaan een gat in de landelijke begroting van 7,6 procent. De staatssteun is hard nodig bij ondernemers. Ook Schelle ontving als waard van café Het Wapen van Liempde een NOW-bijdrage van het Rijk. Tijdens de uitzending van dinsdag (waarvan de beelden uit Liempde een week eerder waren opgenomen) laat hij zijn bijna lege agenda zien, normaliter is die volgeboekt met feesten en partijen. ,,Het is een drama. In totaal hebben we 40 procent omzet verloren."

VLOEKEN IN DE KERK

Ook bij Kronenburg is de helft van de inkomsten weg. Bakker Van Eijndhoven daarentegen -Nieuwsuur kwam hem op het spoor door zijn deelname aan het Radio 1-programma Spraakmakers- mag allesbehalve klagen. ,,Ik mag het bijna niet zeggen, 't is nu een beetje als vloeken in de kerk. Maar corona heeft ons goede dingen gebracht. Klanten kunnen hun geld bij de horeca niet kwijt, en komen dus bij ons terecht."

STAATSSTEUN IS EINDIG

Ondanks de zware tijden, begrijpen alle ondernemers wel dat de staatssteun niet voor eeuwig kan blijven. ,,Zoiets is gewoon onbetaalbaar voor een land", zegt Schelle. ,,Je kunt niet een bedrijf kunstmatig overeind houden." Van Kasteren is het daarmee eens: ,,Je wilt als ondernemer zelf je onderneming op een gezonde manier voort kunnen zetten, zonder daarbij afhankelijk te zijn van staatssteun." Maar ja, vraagt de verslaggever: dat kan ontslag voor personeel betekenen: ,,We kunnen niet eeuwig de hand op blijven houden bij de overheid." Van Eijndhoven - die vindt dat er voor de coronacrisis al te veel winkels waren in Nederland - was wat stelliger: ,,Een keer de bezem erdoor, dat kan helemaal geen kwaad."


pp De uitzending van Nieuwsuur stond in het teken van Prinsjesdag en de coronacrisis en het actualiteitenprogramma was daarvoor onder meer uitgerukt naar Ad Schelle van Het Wapen van Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).


p Ook de Liempdse bakker Jos van Eijndhoven kwam aan het woord in Nieuwsuur: wellicht is het wel eens verhelderend dat een crisis de bezem erdoor jaagt, vindt de bakker. (Foto: Piet van Oers).

Afbeelding