Projectleider Eric Schellekens (links) van Waterschap De Dommel inspecteert de nieuwe Beerze-meanders in de Logtse Velden met boswachter Luc Roosen van Natuurmonumenten. (Foto: Marc Cleutjens).
Projectleider Eric Schellekens (links) van Waterschap De Dommel inspecteert de nieuwe Beerze-meanders in de Logtse Velden met boswachter Luc Roosen van Natuurmonumenten. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

BEEKHERSTEL KAMPINA GAAT ERNSTIGE VERDROGING TEGEN

Beerze kronkelt weer in Logtse Velden

MARC CLEUTJENS

Een geluk bij een ongeluk. Zo mag de aanhoudende droogte die ook natuurgebied Kampina teistert gerust genoemd worden. Alle herstelmaatregelen die aannemer Van Beers uit Hoogeloon in het vroeger zo drassige beekdal van de Beerze op het werkrooster heeft staan, kunnen vlot uitgevoerd worden. ,,We profiteren nu van de droogte om in de toekomst vernatting mogelijk te maken”, zegt boswachter Luc Roosen van Natuurmonumenten.

‘Natte Natuurparel Kampina – Logtse Velden – Smalbroeken’. Dat is de lange naam van een natuurproject dat sinds eind augustus in het beekdal van de Beerze tussen de Logtsebaan en de Brinksdijk wordt uitgevoerd. Eind 2020 moet aannemer Van Beers klaar zijn met alle maatregelen die hij in opdracht van Waterschap De Dommel en Natuurmonumenten uitvoert. Het ultieme doel: herstel van de natte natuur rond de Beerze tussen Spoordonk en Lennisheuvel.

Projectleider Eric Schellekens van Waterschap De Dommel verzorgde deze week met boswachter Roosen een rondgang door het Beerzedal en gaf op locatie uitleg over de soms ingrijpende maatregelen in dit zogeheten Natura 2000-gebied. ,,Die zijn nodig om de extreme verdroging van deze natte natuur een halt toe te roepen”, aldus Schellekens. De altijd zo verfoeide droogte is nu een geschenk omdat de aannemer moeiteloos zwaar materieel kan inzetten. ,,Als het hier heel nat zou zijn, was het elke dag ploeteren”, stelt boswachter Roosen.

KRONKELS

Enkele weken geleden is een begin gemaakt met de hermeandering van de Beerze tussen de Logtsebaan en de Brinksdijk. De beek krijgt bij de Logtse Velden haar oorspronkelijk kronkels terug. ,,Over een lengte van 1,2 kilometer gaat de Beerze weer meanderen en zo houden we water langer vast”, vertelt Schellekens. Dat is niet alleen goed voor het ‘alluviaal bos’ dat de beek omringt, maar ook voor dieren als de bosbeekjuffer, de beekrombout en de modderkruiper.

Langs de Beerze zijn alle populieren geïnspecteerd. ,,Het gaat om reusachtige bomen die soms aan het einde van hun levensduur zijn”, legt boswachter Roosen uit. ,,De meeste populieren blijven staan, sommige exemplaren zijn gesnoeid. In een enkel geval hebben we een populier gekapt omdat deze dreigde om te vallen en schade aan zou kunnen richten aan nieuwe meanders.” Dood hout blijft in het gebied liggen; vooral de vermiljoenkever is er verzot op.

Zodra de meanders van de Beerze klaar zijn, verplaatst de aannemer zijn werkterrein richting Heiloop. Dat is een omstreeks 1954 gegraven watergang die in dit project gedempt wordt om de afvoer van water uit het natuurgebied tegen te gaan. Schellekens: ,,Een ondergrondse kwelwaterstroom bereikt de zeldzame blauwgraslanden niet optimaal, terwijl die juist afhankelijk zijn van dit kalkrijke water.” De Heiloop wordt gedempt door de aarden wal die ernaast ligt in de bedding te schuiven.

De bovenste zandlaag van die wal is onlangs tijdelijk opgeslagen. Hierin bevinden zich veel zaden van planten. Na het dempen van de Heiloop wordt deze ‘zadenbank’ weer verspreid. ,,In de winter zijn langs de Heiloop al bomen gekapt”, gaat de projectleider verder. ,,We hebben monumentale exemplaren laten staan, ook hebben we plekken waar dassen en hazelwormen leven omzeild. Maar het ging om aardig wat bomen. Daarom gaan we deze forse ingreep in het gebied zelf compenseren.”

INFORMATIECONTAINER

Het Beerzedal is populair bij recreanten. Om die reden wordt op de kruising van de Brinksdijk en de Achtbundersedijk een informatiecontainer geplaatst. Daarin presenteren Waterschap De Dommel en Natuurmonumenten kaarten en folders en is er uitleg over tijdelijk afgesloten routes en omleidingen. De container is ’s nachts afgesloten. Actuele informatie staat op www.dommel.nl/kampina.


p Projectleider Eric Schellekens (links) van waterschap De Dommel inspecteert de nieuwe Beerze-meanders in de Logtse Velden met boswachter Luc Roosen. (Foto: Marc Cleutjens).