Afbeelding
Foto: Jan Hermens

'ALS REGIONAAL DISTRIBUTIECENTRUM VERHUIST, KRIJGEN WIJ MEER PRODUCTEN BINNEN '

Vooralsnog geen lege schappen bij de voedselbank in Boxtel

Jan Hermens

Supermarkten gaan voedselverspilling tegen en verkopen producten die tegen de grens van hun houdbaarheidsdatum aanzitten met hoge korting. Etenswaren die voorheen nogal eens bij voedselbanken terecht kwamen. Voedselbank Tilburg, regionaal distributiepunt voor de provincies Noord-Brabant en Zeeland, maakte gewag van lege schappen. Voorzitter Ab Gillhaus van Voedselbank Boxtel en omstreken noemt de ontwikkeling zorgelijk, maar geeft aan dat paniek niet nodig is.

,,Voedselbank Boxtel drijft op vier stromen wat betreft de aanvoer van levensmiddelen. Vanuit de landelijke vereniging van Nederlandse Voedselbanken ontvangen we etenswaren. Die worden vanuit Tilburg verdeeld. De Voedseltuin op het terrein van De Kleine Aarde voorziet ons van verse groenten. In Biezenmortel is eveneens een voedseltuin, die is kleiner, maar levert ook verse producten. In de regio helpen voedselbanken elkaar door na te gaan wie wat op voorraad heeft. Als de een vlees overheeft en de ander soep, dan ruilen we onderling. En niet te vergeten, we krijgen veel producten van lokale ondernemers. Supermarkten, bakkerijen, vleesverwerkers en dergelijke."

GROEI

De voorzitter meldt verder dat in het laatste halfjaar de levensmiddelenstroom vanuit de landelijke vereniging niet is afgenomen, maar juist met vier procent is gegroeid. ,,In de keten van producenten naar supermarkten is altijd sprake van overschotten om de schappen gevuld te kunnen houden", aldus Gillhaus.

De helft van de pakketten die lokale voedselbanken verstrekken, bestaat uit producten die vanuit de overkoepelende vereniging worden aangeleverd. Pien de Ruig, woordvoerder van de vereniging van Nederlandse Voedselbanken, bevestigt dat op landelijk niveau het aanbod groeit: ,,Wij krijgen ieder jaar meer producten van supermarkten en andere partijen. Dat verdelen wij vraaggestuurd. Als wij over een miljoen pakken melk beschikken en Tilburg geeft aan er tweeduizend nodig te hebben, dan leveren wij die." De Ruig herkent wel het probleem van lokale voedselbanken. ,,Vijftig procent van hun voorraad zamelen ze plaatselijk in. Dat kan, afhankelijk van hun situatie, moeilijker worden door acties van supermarkten om verspilling tegen te gaan. Maar dat is niet overal zo, het hangt af van de kanalen waarover ze beschikken, of ze toevallig voedselproducenten in hun omgeving hebben, wat voor winkels er zijn en hoeveel vrijwilligers er actief op pad kunnen."

Volgens Gillhaus ontvangen Noord-Brabant en Zeeland vanuit de landelijke organisatie momenteel minder voedsel dan zou kunnen. Dit heeft te maken met capaciteitsproblemen bij het regionale distributiecentrum in Tilburg. ,,Als je naar de landelijke verdeling kijkt, afgezet tegen de huishoudens die in Noord-Brabant gebruikmaken van de voedselhulp, zouden we 5 procent meer moeten krijgen. Maar Tilburg kan niet alle aanbod kwijt. Er is daar een verhuizing gaande. Als dat rondkomt, is een grotere toevoer mogelijk."

VERHUIZEN

Directeur Arn van Baest van Voedselbank Tilburg, waartoe het regionale distributiecentrum behoort: ,,Klopt, we willen verhuizen. Vooral partijen met verse producten moeten we nu wel eens weigeren omdat we die niet kunnen bewaren. Voor diepvriesartikelen geldt dit ook, maar in mindere mate." Een ander onderkomen betekent dat Tilburg meer levensmiddelen kan aannemen en dus ook meer door kan sluizen naar de lokale voedselbanken. Van Baest: ,,Knelpunt is de toestemming van de gemeente voor het uitdelen van de pakketten. De Tilburgse gemeenteraad vergadert er 25 september over."

In Boxtel kent de voedselbank drie uitdeelmomenten per week. Voorzitter Gillhaus is een voorstander van die spreiding. ,,Vaker uitdelen betekent dat je producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna afloopt, nog kunt gebruiken." Het betekent dat de vrijwilligers, waar de organisatie volledig op draait, vaker paraat moeten zijn. Het biedt volgens Gillhaus ook mogelijkheden om nieuwe helpende handen te werven. ,,Meer uitdeeldagen betekent een grotere kans dat iemand op een bepaald moment tijd heeft om te helpen."

GROEI

De komende tijd wordt een groei verwacht van het aantal cliënten dat noodhulp nodig heeft, verwacht. Gillhaus: ,,Daar bereiden wij ons op voor. Een van onze speerpunten is het bereiken van mensen die ondersteuning nodig hebben, maar die nog niet krijgen. Wij zijn er om te helpen. Onze pakketten kunnen iemand van grote zorgen verlossen."

Ook De Ruig gaat ervan uit dat de voedselbanken het drukker krijgen de komende jaren. ,,Waar mogelijk proberen wij landelijk bij te passen als er lokale krapte ontstaat."




t In Voedselbank Boxtel zijn vrijwilligers bezig geweest met het verdelen van producten, een klus die ze meermalen per week uitvoeren. (Foto: Jan Hermens).


VOORMALIG HOOFDCOÖRDINATOR JEUGDVOETBAL OVERLEDEN

ODC rouwt om Wim van de Wijdeven

MARC CLEUTJENS

Voetbalclub ODC staat komend weekeinde stil bij het plotselinge overlijden van Wim van de Wijdeven. De geboren en getogen Boxtelaar was vele jaren hoofdcoördinator van het jeugdvoetbal en dertig jaar lang kartrekker van het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi op Koninginnedag. Voorafgaand aan de duels van ODC 1 en ODC 2 dit weekeinde wordt één minuut stilte in acht genomen. Alle spelers dragen rouwbanden.

,,Een soort extra opvoeder die altijd voor jonge talenten klaarstaat.” Zo omschreef waarnemend burgemeester Hans van Brummen Van de Wijdeven tijdens Ducky Dag in 2013. Bij die gelegenheid werd de hoofdcoördinator onderscheiden met de Sport- en Cultuurpenning van de gemeente Boxtel. Vier jaar eerder ontving hij de zilveren speld van verdienste van de Nederlandse Katholieke Sportfederatie.

GETALENTEERD

Van de Wijdeven was in zijn jeugdjaren een getalenteerd middenvelder bij de andere voetbalclub in zijn dorp, RKSV Boxtel. Na een loopbaan in de metaalbouw werd hij in 1984 aangesteld als hoofdcoördinator jeugdvoetbal bij ODC. Hij ontpopte zich als een bescheiden, maar ook standvastige clubman die vrijwel dagelijks present was in een piepklein kantoortje in sportpark Wagenaars, toen ook bekend als Essche Heike. Daar werden wedstrijden en trainingen gepland en nieuwe jeugdleden ingeschreven.

Van de Wijdeven was ook jeugdtrainer op woensdagmiddag en groeide uit tot een boegbeeld van de jeugdopleiding. Bij zijn afscheid in 2013 becijferde hij dat hij gedurende 29 actieve jaren zo’n vijfduizend doordeweekse avonden bij ODC had doorgebracht. Daarnaast stonden meer dan duizend zaterdagen in het teken van de club. Op Koninginnedag was Van de Wijdeven hét gezicht van het schoolvoetbaltoernooi. Daar deed hij als leerling van de Sint-Paulusschool ook zelf aan mee, toen nog bij het Sint-Paulus Jeugdhuis, nu De Rots.

WERKBEZOEK

Tijdens een werkbezoek van de Boxtelse gemeenteraad trad hij op als woordvoerder van de club. Hij vroeg strijdvaardig aandacht voor de aanhoudende accommodatieproblemen van ODC. Na zijn afscheid als hoofdcoördinator bleef Van de Wijdeven de club trouw. Zo was hij was betrokken bij de door hem zo vurig bepleitte renovatie van sportpark Wagenaars.

Wim van de Wijdeven is 73 geworden.


p Voormalig hoofdcoördinator Wim van de Wijdeven van het jeugdvoetbal tijdens een ODC-activiteit met mascotte Ducky. De Boxtelaar overleed op 73-jarige leeftijd. (Foto: Marc Cleutjens, 2013).

Ab Gillhaus ziet geen reden voor paniek, al houdt hij alle ontwikkelingen bij supermarkten nauwgezet in de gaten. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Afbeelding